Τιμή ρεκόρ για την "Αφρικανή Μόνα Λίζα"

14:43 1/3/2018 - Πηγή: Pagenews

Σαράντα χρόνια μετά την εξαφάνισή του, ο πίνακας γνωστός με το όνομα "Αφρικανή Μόνα Λίζα" (για ευνόητους λόγους) βρέθηκε σε διαμέρισμα στο Λονδίνο και πωλήθηκε έναντι 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η διάσημη «αφρικανική Μόνα Λίζα», η «Τουτού» του Μπεν Ενυόνυου, έσπασε τις εκτιμήσεις πώλησης σε δημοπρασία στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Ένα από τα τρίπτυχα έργων τέχνης που δημιούργησε ο Ενυόνυου κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της Νιγηρίας, η «Τουτού» εξαφανίστηκε λίγο αφότου δημιουργήθηκε το 1974. Η τύχη του παρέμενε

αντικείμενο εικασιών για πάνω από 40 χρόνια προτού ανακαλυφθεί σε ένα οικογενειακό σπίτι στα τέλη του περασμένου έτους.

Απεικονίζοντας την πριγκίπισσα Αντετουτού Αντεμιλούγι (συντομογραφία ‘Τουτού’)., ο πίνακας κρίθηκε ως αυθεντικός και βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams. Ο οίκος προέβλεψε πως ο πίνακας θα πωλούνταν έναντι 275.000 – 413.000 δολάρια, πολύ λιγότερα από την τελική τιμή πώλησης.

Σύμφωνα με το Bonhams, η «Τουτού» ζωγραφίστηκε όταν ο Ενυόνυου είδε την πριγκίπισσα να περπατά στην εξοχή της Νιγηρίας. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε άλλους δύο πίνακες της Αντεμιλούγι, οι οποίοι είναι επίσης εξαφανισμένοι.

Οι πίνακες έγιναν διάσημοι, όχι μόνο λόγω της ομορφιάς τους, αλλά και εξαιτίας του μυστηρίου που περιβάλλει την εξαφάνισή τους. Η ανακάλυψη της «Τουτού» οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες του Ζιλ Πεπιάτ, διευθυντή της αφρικανικής τέχνης του οίκου δημοπρασιών, που είχε ως αποστολή του για πολλά χρόνια, να βρει τους πίνακες. Αρκετοί του έφεραν πολλούς πίνακες, αλλά ήταν όλα απομιμήσεις.

Όταν έλαβε μία πληροφορία, στις αρχές του περασμένου έτους, ο Πεπιάτ επισκέφθηκε ένα «μικρό» διαμέρισμα στο βόρειο Λονδίνο και ανακάλυψε τον πίνακα που ήταν κρεμασμένος εκεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Πεπιάτ δήλωσε: «Είχα εκστασιαστεί όταν πρωτοείδα τον πίνακα. Οι ιδιοκτήτες, που τον είχαν κληρονομήσει, δεν είχαν ιδέα για την αξία του».

Keywords
Τυχαία Θέματα