Τέλη κυκλοφορίας 2018: Έως 29/12 η πληρωμή - Τα δικαιολογητικά για την κατάθεση των πινακίδων


Πονοκέφαλο προκαλεί στους πολίτες το γεγονός ότι μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να κάνουν την πληρωμή για τα τέλη κυκλοφορίας 2018. Κατόπιν ερωτήσεων, από το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίζουν προς το παρόν αν υπάρχει σκέψη για παράταση λίγων ημερών στην διορία πληρωμής ή και εάν ενδεχομένως, επειδή φέτος η 31η Δεκεμβρίου πέφτει Κυριακή, πρέπει η καταληκτική διορία να μεταφερθεί αυτομάτως στην αμέσως επόμενη εργάσιμη

ημέρα.

Γενικά για τις πληρωμές των φόρων ισχύει, βάσει του ν. 4174 του 2013 (άρθρο 7 του ΚΦΔ), ότι «εάν η εκπνοή προθεσμίας για την άσκηση δικαιώματος ή εκπλήρωση υποχρέωσης, όπως ορίζεται από τη φορολογική νομοθεσία, συμπίπτει με επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση λειτουργεί για το κοινό».

Ωστόσο τα παραπάνω που αφορούν στους φόρους, δεν ισχύουν αυτονόητα και για τα Τέλη Κυκλοφορίας επειδή καθορίζονται από άλλον νόμο (4093/2012) που υπαγορεύει ότι «τα τέλη κυκλοφορίας εισπράττονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31 η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους εκείνου στο οποίο αφορούν».

Βάσει του νόμου αυτού, στα ειδοποιητήρια αναγράφεται ως ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας η 31η Δεκεμβρίου, που όμως εφέτος πέφτει Κυριακή και δεν είναι εργάσιμη. Αυτό συνεπάγεται πως για να γίνει πληρωμή στο γκισέ, πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, βάσει του Αστικού Κώδικα (άρθρο 242) που εξειδικεύει τις προθεσμίες που ορίζονται γενικά από τους νόμους, «η προθεσμία λήγει όταν περάσει ολόκληρη η τελευταία ημέρα και, αν είναι κατά το νόμο εορτάσιμη, όταν περάσει ολόκληρη η επόμενη εργάσιμη».

Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίζουν αν πρέπει ή αν σκοπεύουν να δώσουν παράταση, αφήνοντας έτσι ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, αλλά και πιέζοντας εμμέσως όλους τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν το νωρίτερο να πληρώσουν τα τέλη (έως Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου) από φόβο μήπως τελικά καταστεί εκπρόθεσμη η πληρωμή και υποστούν διπλάσια ποσά χρεώσεων.

Όσοι δεν θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα καταβάλουν πρόστιμο ίσο με την αξία τους. Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί.

Τι ισχύει για την κατάθεση των πινακίδων

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Επειδή ωστόσο η καταληκτική ημερομηνία είναι Κυριακή, όσοι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, θα πρέπει να το κάνουν έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Τι χρειάζεται για την κατάθεση πινακίδων

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
Πινακίδες.
Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην Εφορία περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δεν θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή, ότι έχετε ιδιωτικό χώρο), ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Τα παραπάνω δικαιολογητικά συνοδεύουν την δήλωση ακινησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα