Συνδυαστική θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπέρτασης


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε παγκόσμιο επίπεδο οι υπερτασικοί ασθενείς υποβάλλονται σε μονοθεραπεία και τα ποσοστά ελέγχου δεν είναι ικανοποιητικά επειδή η μονοθεραπεία μειώνει την αρτηριακή πίεση μόνο κατά περίπου 9/5 mm Hg, κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, υπάρχει, όπως λένε, πολύ μεγάλη ανάγκη να βρεθούν νέες στρατηγικές ελέγχου της αρτηριακής πίεσης με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα.

Στόχος της νέας αυτής μελέτης ήταν να αξιολογηθεί το κατά πόσο η συνδυαστική θεραπεία με εξαιρετικά χαμηλή δόση θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις

ανάγκες.
Οι ερευνητές έκαναν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή, διασταυρούμενη δοκιμή ενός τετραπλού χαπιού, όπου ένα απλό καψάκιο περιέχει τέσσερα φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, στο ¼ δόσης το καθένα από αυτά. Πρόκειται για τις δραστικές ιρβεσαρτάνη 37,5 mg, αμλοδιπίνη 1,25 mg, υδροχλωροθειαζίδη 6,25 mg και ατενολόλη 12,5 mg.

Οι συμμετέχοντες ήταν υπερτασικοί, οι οποίοι δεν λάμβαναν θεραπεία, και εντάχθηκαν σε αυτή τη μελέτη από τέσσερα Κέντρα στην κοινότητα του δυτικού Σίδνεϊ της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, κυρίως από ιατρούς παθολόγους. Οι εθελοντές τυχαιοποιήθηκαν με υπολογιστή είτε στο τετραπλό χάπι είτε σε αντίστοιχο εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, από τον 11/2014 – 12/ 2015, 55 ασθενείς υποβλήθηκαν σε διαλογή για την τυχαιοποιημένη δοκιμή μας, από τους οποίους 21 υποβλήθηκαν σε τυχαιοποίηση. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 58 έτη και η μέση τιμή αναφοράς στο ιατρείο και τα επίπεδα της 24ωρης συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 154 (14)/90 (11) mmHg και 140 (9)/87 (8) mmHg, αντίστοιχα.

Οι ειδικοί διενήργησαν μία συστηματική επισκόπηση των δοκιμών αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας μείωσης της αρτηριακής πίεσης με το 1/4 της τυπικής δόσης έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η διορθωμένη με εικονικό φάρμακο μείωση της 24ωρης συστολικής πίεσης με το τετραπλό χάπι ήταν 19 mmHg (95% ΔΕ 14–23) και η αρτηριακή πίεση στο ιατρείο μειώθηκε κατά 22/13 mmHg (p

Keywords
Τυχαία Θέματα