Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα -Ζάεφ στο Νταβός αλλά με προϋποθέσεις


Συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα έχει στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εφόσον υπάρξει σαφής πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την ονομασία και την επίλυση στο Σκοπιανό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η πορεία των διαβουλεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ

βρέθηκε νωρίτερα στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του την Τετάρτη.

Η συνάντησή τους κράτησε πάνω από μια ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα ενώ απερχόμενος ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκανα καμία δήλωση και αρνήθηκε να σχολιάσει τα ονόματα που μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Μάθιου Νίμιτς.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά θα βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις τελευταίες εξελίξεις και θα ζυγίσει τα δεδομένο. Με το βλέμμα στραμμμένο -προφανώς- στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα.

Σημειωτέον, ότι από την κυβέρνηση επιδιώκουν λύση, με την οποία όπως λένε «θα είμαστε όλοι νικητές».

Συνάντηση Τσίπρα - Αρχιεπισκόπου

Συνάντηση κορυφής με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, ο πρωθυπουργός στην Αρχιεπισκοπή, με φόντο τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

"Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ζήτησε δε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο κύριος Ιερώνυμος, είχαν ανταλλάξει επιστολές προ δέκα περίπου ημερών, οπότε και η κάθε πλευρά ξεκαθάριζε τη δική της θέση.

Η Εκκλησία εμφανίζεται αρνητική στη χρήση του όρου "Μακεδονία", ενώ από το Μαξίμου δεν σταματούν να θυμίζουν ότι η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από την κυβέρνηση όπως και ότι ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι να επικυρώνει τις όποιες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει διαύλους επικοινωνίας με την εκκλησία προκειμένου να μην πυροδοτήσει κλίμα έντασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Εσωτερικές διενέξεις στην ΠΓΔΜ

Στο απέναντι "στρατόπεδο" οι ιδέες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν η ηγεσία της χώρας οικοδομήσει θέση επί αυτών, σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε δήλωσή τους προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», με αφορμή επίμαχη δήλωση του εκπροσώπου στις συνομιλίες για το όνομα Βάσκο Ναουμόφσκι, μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στον διαπραγματευτή της γειτονικής χώρας Ναουμόφσκι και την νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ που «θα φανούν το επόμενο διάστημα».

«Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση», πρόσθεσαν οι πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν επίσης ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα