Σεισμός Κιλκίς: 35 μετασεισμοί σε 24 ώρες - Σε ετοιμότητα οι Αρχές

11:41 3/1/2018 - Πηγή: Pagenews

Μια με τέσσερις μέρες θα χρειαστούν για να σταματήσουν τελείως οι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα. Στις 24 ώρες που έχουν ήδη περάσει από όταν σημειώθηκε ο σεισμός έχουν καταγραφεί περίπου 35 σεισμοί μικρού ωστόσο μεγέθους.

Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο

104,9 FM» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες. Έχουμε μια σεισμική ακολουθία σε πλήρη εξέλιξη με περίπου 35 σεισμούς μικρού μεγέθους, αλλά γίνονται αντιληπτοί από τους κατοίκους. Είναι σεισμοί που εκδηλώνονται στην ίδια περιοχή, ανατολικά της Δοϊράνης» ανέφερε ο κ. Λέκκας. Εκτίμησε δε ότι «η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί μάλλον τα επόμενα 24ωρα με μικρούς πάντα σεισμούς και σιγά σιγά θα αποσβεστεί σε 1-4 ημέρες».

Διευκρίνισε: «Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα σμήνος σεισμών, όπου δεν έχουμε την εκδήλωση μεγάλων φαινομένων -κρατιούνται κάτω από 5 (σσ: Ρίχτερ)- κι αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δεν προβλέπεται να υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις ούτε στους ανθρώπους ούτε στον οικιστικό ιστό. Επειδή τα ρήγματα στην περιοχή είναι μικρά, παραμένουμε μικρά μεγέθη».

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα. Ο κ. Βεργίδης τόνισε δε, ότι έως στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημίες και σημείωσε ότι, από την πρώτη στιγμή ο ίδιος, σε συνεργασία με εκπροσώπους αρμοδίων φορέων και του δήμου, ενημερώθηκαν για την κατάσταση, προκειμένου να διαμορφώσουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Περιμένουμε να δούμε σήμερα πώς θα εξασθενήσει το φαινόμενο» επισήμανε ο κ. Βεργίδης και υπενθύμισε ότι συνιστάται στους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να αποφεύγουν την είσοδο και παραμονή τους σε ετοιμόρροπα ή παλαιά κτίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα