Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα στην οδήγηση


Με βασιλικό διάταγμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα στην οδήγηση.

Σύμφωνα με το διάταγμα, που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε να εκδίδονται άδειες οδήγησης και για τις γυναίκες.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα πολλών γυναικών στο βασίλειο, αρκετές από τις οποίες είχαν φυλακιστεί διότι αψήφησαν την απαγόρευση.

Η Σαουδική Αραβία ήταν μέχρι σήμερα η μοναδική

χώρα στον κόσμο, στην οποία δεν επιτρεπόταν η οδήγηση σε γυναίκες, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο διαμαρτυρίας εδώ και χρόνια, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2018 στο υπερσυντηρητικό βασίλειο του Κόλπου.

Στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο βασίλειο με ορίζοντα το 2030, με στόχο κυρίως τον περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο, το Ριάντ μοιάζει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς για τις γυναίκες στη χώρα, οι οποίες για παράδειγμα πρέπει να έχουν έγκριση κάποιου «κηδεμόνα» τους, ενός άνδρα της οικογένειας τους - συνήθως του πατέρα, του συζύγου ή του αδελφού τους - για να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν.

Η διπλωματία των ΗΠΑ χαιρέτισε την ανακοίνωση, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ να κάνει λόγο περί ενός «μεγάλου βήματος προς τη σωστή κατεύθυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα