Ρωσία: Παράνομη η έκδοση του "μάγου των bitcoins" στις ΗΠΑ - Η Ελλάδα βιάστηκε


Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε σήμερα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί ο "μάγος των bitcoin" στις ΗΠΑ παραβιάζει την παγκόσμια νομοθεσία.

Η Ρωσία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, και την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη χώρα και ισχυρίζεται ότι έχει προτεραιότητα επειδή πρόκειται για Ρώσο πολίτη.

«Θεωρούμε ότι η [σ.σ. ελληνική] απόφαση είναι παράνομη και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η αμερικανική δικαιοσύνη, σύμφωνα και με το ΑΜΠΕ, θεωρεί ότι ο Βίνικ είναι ο «εγκέφαλος» σπείρας ξεπλύματος bitcoins ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Σε περίπτωση που ο χάκερ καταδικαστεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 55 ετών. Με τη σειρά της η ρωσική δικαιοσύνη, θέλει να διερευνήσει τις ευθύνες του χάκερ σε άλλες υποθέσεις απάτης.

Ο 37χρονος χάκερ αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι ΗΠΑ. Ισχυρίζεται επίσης, ότι δεν έχει διαπράξει τα διαδικτυακά εγκλήματα που του αποδίδονται από ρωσικής πλευράς, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα πολεμήσει την έκδοσή του στη γενέτειρά του.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που άναψε το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τον Βίνικ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει στον Αρειο Πάγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα