Πτώση Mirage: Τι οδήγησε στο θάνατο τον Σμηναγό - Τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας


Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την πτώση του Μιράζ 2000-5 και τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, έχει ήδη συσταθεί επιτροπή η οποία ερευνά τα αίτια της τραγωδίας στο Αιγαίο.

Έμπειροι στρατιωτικοί διατυπώνουν την εκτίμηση ότι πιθανώς ο πιλότος έπαθε «vertigo» δηλαδή απώλεια προσανατολισμού και απώλεια αίσθησης του ορίζοντα (πού είναι ο ουρανός και πού η θάλασσα) και συχνό στους πιλότους μαχητικών ιδίως όταν υφίστανται πιέσεις πολλών

G κατά την διάρκεια επίπονων εναέριων ελιγμών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Μιράζ παρουσίασε ξαφνικό πρόβλημα, κάτι που εξηγεί γιατί ο αδικοχαμένος πιλότος δεν πρόλαβε ούτε να ειδοποιήσει τον άλλο πιλότο ούτε να κάνει χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματος.

Το χρονικό της πτώσης

Το αεροσκάφος κατέπεσε μεταξύ Λήμνου και Χίου. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι "έχουμε απώλεια επαφής αεροσκάφους 9 ναυτικά μίλια βορειοαανατολικά της Σκύρου". Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5. Το μαχητικό αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση μαζί με άλλα τρία ίδιου τύπου αεροσκάφη και όταν επέστρεφαν για προσγείωση ένας από τους πιλότους ανάφερε ότι δεν είναι μαζί τους το ένα αεροσκάφος. Από εκείνη την ώρα σήμανε συναγερμός. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ στην περιοχή δεν πετούσε τουρκικό αεροσκάφος.

Από τις έρευνες του Λιμενικού όσο και τις έρευνες των ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκαν στις 3 το μεσημέρι συντρίμμια του μοιραίου Mirage και η βάρκα που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του πιλότου. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (Save and Rescue) συμμετείχε ελικόπτερο S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού (με τον κωδικό 602) που απέπλευσε από τον Μόλυβο της Λέσβου. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα Ψαρά. Στις έρευνες συνδράμουν σκάφη και από Σκόπελο και Σκύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες το σήμα έχει χαθεί από τις 12:15. Tο μαχητικό αεροσκάφος ήταν σε επιχείρηση μαζί με άλλo ένα όταν επέστρεφαν για προσγείωση ο ένας από τους πιλότους ανάφερε ότι δεν είναι μαζί του το ένα αεροσκάφος. Από εκείνη την ώρα σήμανε συναγερμός και γίνονται παντού έρευνες για τον εντοπισμό του.

Στην επίσημη ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρονταν τα εξής:

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του». Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος ανήκε στην Μοίρα 331 Παντός Καιρύ Θησέας που εδρεύει στην 104 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα από τα αεροσκάφη επιφυλακής. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν ότι στην περιοχή που έγινε το συμβάν δεν υπήρχε κανένα τουρκικό αεροσκάφος.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος

Την είδηση ότι βρέθηκε νεκρός ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έγραψε «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) April 12, 2018

H τραγική ειρωνεία όταν ο άτυχος πιλότος εξηγούσε τις δυσκολίες της δουλειάς του

Toυς κινδύνους της δουλειάς του είχε εξηγήσει παλαιότερα, ο άτυχος πιλότος του Mirage, Γιώργος Μπαλταδόρος, στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη», μια εκπομπή – αφιέρωμα στους «Φρουρούς του Αιγαίου».Ο 34χρονος χειριστής Μιράζ της 331 Μοίρας της 114 Πτέρυχας Μάχης, είχε εμφανιστεί στο σχετικό ρεπορτάζ. Είχε αναφέρει τι ακριβώς κάνουν οι πιλότοι των μαχητικών σε περίπτωση συναγερμού.

Διαβάστε περισσότερα για την συνέντευξη του εκλιπόντος σμηναγού στο pagenews.gr

Τα συλλυπητήρια των πολιτικών αρχηγών

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας».

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος. Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το τηλεφώνημα του Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα για συλλυπητήρια για την απώλεια του σμηναγού

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. O Τούρκος πρωθυπουργός τηλεφώνησε για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θάνατο του Έλληνα αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την συνομιλία τους, σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον ομόλογό του το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται φυλακισμένοι από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη.

Σε τραγική κατάσταση η σύζυγός του

Περίπου στις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασε στο σπίτι του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου στην Πετρούπολη, ο μοίραρχος της 331 ΜΠΚ, για να ανακοινώσει το θάνατό του στην οικογένειά του. Η σύζυγός του είναι σε κακή κατάσταση από την στιγμή που έμαθε το άσχημο νέο, ενώ ο σμηναγός αφήνει πίσω του και δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 6 και 8 ετών. Η οικογένεια του Γιώργου Μπαλταδώρου από την Καρδίτσα ξεκίνησε ήδη για την Αθήνα, για να βρεθεί στο πλάι της συζύγου του σμηναγού.

Φίλοι και συνάδελφοι με αναρτήσεις τους εξέφρασαν την λύπη τους για τον χαμό του

Οι συνάδελφοι και φίλοι του άτυχου πιλότου αποχαιρετούν τον φίλο τους με συγκινητικά μηνύματα στο Facebook. Δείτε τις αναρτήσεις των συναδέλφων του Γιώργου Μπαλταδόρου στο pagenews.gr

Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε το υπουργείο Άμυνας για τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.Σε ανακοίνωσή του το ΥΕΘΑ σημειώνει: «Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πτώση Mirage: Σε ανοιχτή γραμμή το Μαξίμου με το Πεντάγωνο

Πτώση Mirage: Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία από πτώση μαχητικού αεροσκάφους

EFES 2018: Η αποβατική άσκηση που ετοιμάζουν οι Τούρκοι απέναντι από τη Χίo

Keywords
Τυχαία Θέματα