Πορεία κατά του Ερντογάν από την Άγκυρα μέχρι και την Κωνσταντινούπολη


Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για τη διεξαγωγή πορείας διαμαρτυρίας 400 χλμ.

Η πορεία ξεκίνησε από την Άγκυρα και θα φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την 25ετή ποινή κάθειρξης που αποφάσισε την Τετάρτη τουρκικό δικαστήριο, εις βάρος του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό).

Ο Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε με την κατηγορία ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet εμπιστευτικές πληροφορίες. Είναι ο πρώτος βουλευτής του CHP, που ιδρύθηκε από τον πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που καταδικάζεται σε φυλάκιση.

To CHP καταδίκασε αμέσως την απόφαση αυτή, με πολλούς βουλευτές να τη χαρακτηρίζουν «πολιτική». Ο ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποφάσισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να διανύσει πεζός τα περισσότερα από 400 χλμ. που χωρίζουν την Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, όπου φυλακίστηκε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ η πορεία αναμένεται να διαρκέσει από 20 ημέρες έως ένα μήνα με τακτικές διακοπές στη διάρκεια της διαδρομής.

«Αν υπάρχει ένα τίμημα να καταβληθεί, θα το πληρώσω πρώτος. Θα περπατήσω έως την Κωνσταντινούπολη. Και θα συνεχίσουμε την πορεία μας έως ότου υπάρξει δικαιοσύνη στην Τουρκία».

Keywords