Παιδιά και Camping: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για ένα παιδί από το να είναι όλη την ημέρα στην θάλασσα; Το camping αποτελεί ιδανική λύση για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς προσφέρει αίσθημα ελευθερίας στη φύση, με ελάχιστους περιορισμούς αλλά και ασφαλές περιβάλλον, με όλες τις αναγκαίες παροχές για το φαγητό τους, το μπάνιο τους, το παιχνίδι αλλά και τον ύπνο τους.

Επιπλέον, δίνει μία καλή ευκαιρία στα παιδιά να αυτονομηθούν,

να μάθουν να λειτουργούν σαν ομάδα με την οικογένεια (π.χ. να μαζεύουν τα πράγματά τους), και να κοινωνικοποιηθούν, γνωρίζοντας άλλα παιδιά. Άλλωστε, είναι και η οικονομικότερη λύση οικογενειακών διακοπών.

Ωστόσο, για να κάνουμε τις διακοπές μας στο camping με τα παιδιά ακόμα πιο διασκεδαστικές, και για να έχουμε και το «κεφάλι μας ήσυχο», είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε κατάλληλα:

Τα απαραίτητα της διαμονής

-Σκηνή: Αν τα παιδιά είναι μικρά οι γονείς συνήθως προτιμούν μία μεγάλη σκηνή που να τους χωρά όλους, ενώ για μεγαλύτερα παιδιά οι περισσότεροι επιλέγουμε μία σκηνή δύο δωματίων που παρέχει περισσότερη ιδιωτικότητα.

-Στρώματα-sleeping bags: Ένα στρώμα αέρα για το κάθε παιδί είναι απαραίτητο για τον άνετο ύπνο τους, ενώ -ανάλογα με την θερμοκρασία- πιθανώς είναι απαραίτητο και το sleeping bag για να τα κρατά ζεστά. Εναλλακτικά θα χρειαστείτε σίγουρα κατωσέντονο, πανωσέντονο και ένα λεπτό κουβερτάκι, καθώς και το μαξιλάρι τους.

-Τραπεζάκι με καρέκλες: Ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι με καρέκλες είναι χρήσιμο έξω από την σκηνή για να συγκεντρώνεστε κατά την διάρκεια της ημέρας και να απολαμβάνετε τα γεύματά σας, ενώ χρησιμεύει και ως επιφάνεια για παιχνίδι.

-Αντικουνουπικό: Αυτό μπορεί να είναι σε μορφή spray, κατάλληλο για παιδιά, ή σε μορφή κεριού με άρωμα κιτρονέλλας. Μην ξεκινήσετε για camping χωρίς αυτό.

-Γκαζάκι και μπρίκι ή κατσαρολάκι: Για να ζεστάνετε το γάλα των μωρών αλλά και για οποιοδήποτε άλλο γεύμα θέλει ζέσταμα.

-Τσάντα αλλαγής: Αν έχετε μωρά θα χρειαστείτε σίγουρα τα απαραίτητα για την αλλαγή της πάνας, όπως μωρομάντηλα και κρέμες.

-Αντηλιακό – προστασία από τον ήλιο: Έτσι κι αλλιώς τα χρειάζεστε σε κάθε επίσκεψή σας στην θάλασσα, πόσο μάλλον όταν τα παιδιά είναι πολλές ώρες στον ήλιο, όπως συμβαίνει με το camping. Ακόμα, μην ξεχάσετε τα καπέλα τους και μία ομπρέλα.

-Φαρμακείο: Το «φαρμακείο» των διακοπών είναι άκρως σημαντικό στο camping με παιδιά και πρέπει να περιλαμβάνει τσιμπιδάκι φρυδιών (για αγκάθια και αχινούς), βεντούζα για χρήση μετά από τσιμπίματα μελισσών-σφιγγών κ.λ.π., αμμωνία, κρέμα για εγκαύματα και τσιμπήματα, οινόπνευμα σε μαντηλάκια, γάζες, οξυζενέ και ό,τι άλλο κρίνει ο παιδίατρος απαραίτητο.

-Ρούχα-παπούτσια: Καθώς στο camping το πλύσιμο των ρούχων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καλό είναι να πάρουμε μερικές αλλαξιές παραπάνω από αυτές που υπολογίζουμε για τα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια τους, τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα για τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, τόσο τα ρούχα όσο και τα παπούτσια πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν επαρκώς τα παιδιά τόσο από τον ήλιο όσο και από τις υπόλοιπες φυσικές συνθήκες.

Τα απαραίτητα της διασκέδασης

Καλές οι βουτιές και τα κάστρα στην άμμο, όμως, για να είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά δεν θα βαρεθούν, φροντίστε να έχετε μαζί κάποια από τα παιχνίδια τους και μερικές εναλλακτικές ιδέες ψυχαγωγίας για το camping:


-Φτυάρια, κουβαδάκια: Και όλα τα συναφή που έχουν να κάνουν με το παιχνίδι στην άμμο.

-Ρακέτες – μπάλα θαλάσσης - νεροπίστολα: Για να παίζουν τα μεγαλύτερα παιδιά.

-Στρώμα – σαμπρέλα θαλάσσης, μάσκα, αναπνευστήρας, βατραχοπέδιλα: Για ατελείωτο παιχνίδι στην θάλασσα.

-Βιβλία – σετ ζωγραφικής: Για ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας.

-Επιτραπέζια παιχνίδια – τράπουλα: Πάρτε μαζί επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια, κατά προτίμηση σε συσκευασία ταξιδίου για να μην έχουν πολλά «μέρη», ή ακόμα και την τράπουλα, για να γεμίσετε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τα βράδια σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα