Ο Τσίπρας προανήγγειλε ρύθμιση για τα μπλοκάκια - Από το υπ. Εργασίας


Ρύθμιση για τα "μπλοκάκια" προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.


Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να δηλώσουν ως μισθωτούς τους εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή απασχολούνται με μπλοκάκι.

Παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Δικαιοσύνη τονίζοντας

ότι δεν βοηθάει τους "εγκλωβισμένους" εργαζόμενους αλλά προστατεύει τους εργοδότες.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός ότι «όταν υπάρχει βούληση δεν φοβάσαι τη σύγκρουση με κακομαθημένους εργοδότες», αναφερόμενος στα πρόστιμα που κλήθηκαν να πληρώσουν συστημικές τράπεζες.

Εκανε μνεία στο θέμα των «εγκλωβισμένων εργαζομένων» και επιτέθηκε εκ νέου στη Δικαιοσύνη: «Οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και επειδη υπάρχει το φαινόμενο της τακτικής δικαιοσύνης, που δεν βοηθάει, προστατεύοντας τους εργοδότες, σχεδιάζεται πρόγραμμα για ενίσχυση των εργαζομένων και επανεκπαίδευσή τους».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για εικονική ανάκαμψη επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και για ανάκαμψη που έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα στην πραγματική ζωή επί ΣΥΡΙΖΑ.


«Είδηση θετική και ΜΜΕ τα τελευταία 2 χρόνια ίσως να είναι ασύμβατες έννοιες», είπε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας πυρά στα μέσα ενημέρωσης, για να τονίσει πως για εκείνον θετική είδηση είναι η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας.


Μιλώντας για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, ανέφερε πως «έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%» και αναφέρθηκε και στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», λέγοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια εικόνα κοινωνικής καταστροφής», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός και έθεσε ως στόχο τη σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος. «Ο πιο σημαντικος εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας», είπε. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο για το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, για να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας».

Ευχαρίστησε, δε, τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, λέγοντας ότι είναι «απαραίτητο και κρίσιμο για την προστασία των εργαζόμενων και στόχος είναι να εντείνει τους ελέγχους που περνάει μέσα από την ενίσχυση των υπηρεσιών και μέσα από την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων».

Αχτσιόγλου: Ανεργία και κοινωνικό κράτος

Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για τους δύο στόχους του υπουργείου της.

«Ο πρώτος στόχος που θέσαμε ήταν το υπουργείο να αντιμετωπίσει την εκτίναξη της ανεργίας και να θέσει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους που απουσίαζαν από τον τόπο μας. Και στους δυο στόχους ανταποκρινόμαστε ολοένα και περισσότερο», είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας τονίζοντας ότι «η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ποσοστό 21,7% για τον Απρίλιο, περίπου πέντε μονάδες κάτω» από τον αρχικό στόχο από τον οποίο ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση.

Έχουμε βάλει πρόστιμα σε συστημικές τράπεζες που ξεπερνούν 1,9 δις ευρώ, είπε η κ. Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άβατα στις εργασιακές σχέσεις».
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες στην απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, κάνοντας λόγο για στήριξη του υπουργείου εργασίας σε συνθήκες οικονομικής στενότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα