Ο Τραμπ με το δάχτυλο στη σκανδάλη στη Βόρεια Κορέα


Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεης ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.


Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα επαναλάβουν ίσως και μέσα στα προσεχή 24ωρα την μέθοδο στη Συρία με θέατρο αυτή τη φορά την Βόρεια Κορέα. Το προληπτικό πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, αν πραγματοποιηθεί, θα γίνει

με την ίδια μέθοδο βομβαρδισμού της Συρίας: Με πυραύλους Τόμαχοκ από θαλάσσης.

Στη Νότια Κορέα έχει φτάσει ήδη αμερικανικό αεροπλανοφόρο Μίσιγκαν, που μεταφέρει πάνω από 150 πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ ναυλοχία μοίρας του αμερικανικού στόλου υπό το πολεμικό «USS Καρλ Βίνσον», πλέει ανοιχτά της Νότιας Κορέας,.

Ως απάντηση, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε βολές στα παράλιά της από συστοιχία 300 αρμάτων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης άσκησης με πραγματικά πυρά στην ιστορία της.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ναύαρχος Χάρι Χάρις, ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο ότι το αντιπυραυλικό σύστημα ΤΗAAD -που εγκατέστησαν χθες οι Αμερικανοί με διαδικασίες-εξπρές 250 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, θα είναι λειτουργικό «μέσα στις επόμενες μέρες», αντί για το τέλος της χρονιάς, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Ο ναύαρχος Χάρις συμπλήρωσε ότι η Χαβάη κινδυνεύει να μείνει απροστάτευτη από το βεληνεκές των βορειοκορεατικών πυραύλων, αν αυτοί αναβαθμιστούν, αφήνοντας αιχμές και προς την Κίνα για την «επιθετικότητά της» σε αμφισβητούμενες περιοχές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι ανησυχίες του Πεκίνου

Το Πεκίνο κατήγγειλε ότι το σύστημα THAAD εκτός από την αποτροπή της βορειοκορεατικής απειλής με καταστροφή πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς -όπως αυτός που προσπάθησε να εκτοξεύσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 16 Απριλίου- θα σαρώνει και μεγάλες περιοχές της Κίνας, δίνοντας σε ΗΠΑ-Νότια Κορέα εικόνα για τις μετακινήσεις των κινεζικών στρατευμάτων στο εσωτερικό. Γι’ αυτό σε έντονο ύφος και η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε αποφασισμένη «να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα».



Κινέζος ΥΠΕΞ: Μια σύγκρουση ή κάποιο ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Πάντως, από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, μοχθώντας για ειρηνική εκτόνωση. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα βρίσκονται σε ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση και μια σύγκρουση ή κάποιο ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό καλούμε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή λόγων ή ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες προκλήσεις», δήλωσε ανήσυχος ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα η Κίνα ανακοίνωσε την καθέλκυση του δεύτερου αεροπλανοφόρου της και πρώτου αποκλειστικά Made in China (σ.σ. οι ΗΠΑ διαθέτουν δέκα), που βασίζεται σε σοβιετική τεχνολογία και θα είναι επιχειρησιακό το 2020. Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας αγοράστηκε από την Ουκρανία.
Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες το σύνολο των 100 γερουσιαστών στον Λευκό Οίκο για να ενημερωθούν για τη στρατηγική στόχευση και τις επόμενες στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις στο Βορειοκορεατικό από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Ρεξ Τίλερσον και Τζέιμς Μάτις, τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ και το διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ντάνιελ Κοτς. Η «πολεμική και στρατηγική ενημέρωση» συνεχίστηκε αργότερα από ειδική αντιπροσωπία του Λευκού Οίκου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια διαδικασία που κράτησε ως τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).



Σήμερα συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, για να ζητήσει από τους ομολόγους του να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Β. Κορέα, αν αυτή συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα