Ο ανασχηματισμός του... Κουβέλη - Γιατί τον διάλεξε ο Τσίπρας, ο γρίφος για τον Καμμένο


Μεγάλος πρωταγωνιστής του αναχηματισμού, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, είναι ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για το ΥΠΕΘΑ και συγκεκριμένα για τη θέση του Δημήτρη Βίτσα, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ο Φώτης Κουβέλης

αντικαθιστά τον Δημήτρη Βίτσα, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προεξοφληθεί ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν ενδιαφέρεται για υπουργικό θώκο και ότι εάν το επιθυμούσε θα είχε υπουργοποιηθεί εδώ και καιρό.

Βέβαια, πρόκειται για μια επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που σίγουρα δεν είναι τυχαία, καθώς υποδαυλίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια κίνηση αναγνώρισης από την πλευρά του Πρωθυπουργού της στήριξης που δημοσίως σταθερά του παρέχει ο κ. Κουβέλης.

Ερωτηματικό η συνύπαρξη με τον Καμμένο

Η συνύπαρξη του Φώτη Κουβέλη με τον Πάνο Καμμένο αποτελεί γρίφο, μιας και στο παρελθόν είχαν άγρια κόντρα, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον.



Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Καμμένος την 1η Μαΐου 2014, κατά την οποία είχε χαρακτηρίσει τον Φώτη Κουβέλη «πατερίτσα» και «άρχοντα των μαξιλαριών».

Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον νυν Υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, έγραφε το 2012 στο twitter: «Συμμαχία της Αριστεράς με στήριξη του κ. Καμμένου δεν την νοούμαι και δεν την συζητάμε».

Συμμαχία της Αριστεράς με στήριξη του Κου Καμμένου δεν την νοούμαι και δεν την συζητάμε

Φώτης Κουβέλης (@fotiskouvelis) May 3, 2012

Τι αναφέρει ο ξένος Τύπος

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τρεις βετεράνους αριστερούς σε θέσεις- κλειδιά στην κυβέρνηση, γράφουν οι Financial Times, σε δημοσίευμα για τον ανασχηματισμό.

«Αναλυτές λένε ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να κάνει αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις, καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να συμβαδίσει με τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει μία ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στον Γιάννη Δραγασάκη, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Φώτη Κουβέλη.

«Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέλαβε ένα επιπλέον πόστο ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την ευθύνη να εφαρμόσει διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Ο Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος νοσηλεύθηκε την περασμένη εβδομάδα με υπερκόπωση, αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα βρεθεί υπό πίεση για να βελτιώσει τις σκληρές συνθήκες σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου και να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που κινείται με αργούς ρυθμούς.

Η θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας πήγε στον Φώτη Κουβέλη, έναν δικηγόρο και πρώην επικεφαλής της Δημοκρατική Αριστερά, που συνδεόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον δεν έχει βουλευτές, αλλά διατηρεί τους δεσμούς με το κυβερνών κόμμα».

Reuters: Προσπάθεια Τσίπρα να ενισχύσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας άλλαξε κάποιους υπουργούς, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει το κυβερνητικό έργο και να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός του που πέφτουν, αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters για τις περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι παρέμειναν στη θέση τους ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς η Ελλάδα «περνά από τον έλεγχο των δανειστών για τη μεταρρυθμιστική συμμόρφωση».

Επίσης, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κράτησε στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εμπλέκεται στις «ευαίσθητες» στις συζητήσεις για την ονομασία του βόρειου γείτονα «που οι περισσότερες χώρες αποκαλούν Μακεδονία αλλά η Ελλάδα αποκαλεί ΠΓΔΜ».

Η τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομικών σημαίνει ότι «ο οικονομολόγος που ήταν κάποτε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ θα έχει πιο ευθεία εμπλοκή στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», σημειώνει στο δημοσίευμα για τον ανασχηματισμό το Associated Press.


Αναλυτικά τα ονόματα του ανασχηματισμού

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τα ονόματα του ανασχηματισμού, που ήταν μόλις έξι. Άλλωστε, πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν από χθες πως ο ανασχηματισμός θα είναι «διορθωτικού χαρακτήρα».

Μετά τον ανασχηματισμό, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν μείον ένα πρόσωπο στην κυβέρνηση, καθώς στη θέση που άφησε κενή ο Κώστας Ζουράρις, στο υπουργείο Παιδείας, αντί να τοποθετηθεί στέλεχος των ΑΝΕΛ, ώστε να διατηρηθεί η ποσόστωση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, το πόστο αναλαμβάνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Δημήτρης Βίτσας

Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Φώτης Κουβέλης

Υφυπουργός Παιδείας
Μερόπη Τσούφη

Υφυπουργός Πολιτισμού
Κωνσταντίνος Στρατής

Υφυπουργός Εργασίας
Αθανάσιος Ηλιόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα