Νίκος Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη των εκκρεμοτήτων οδηγείται σε τέλμα


Ο ευρωβουλευτής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Έθνος της Κυριακής", τονίζει ότι το συνέδριο του "Κινήματος Αλλαγής" θα πρέπει να αποτελέσει "σταθμό" για τη δημοκρατική παράταξη, να αναδειχθεί το μήνυμα που έστειλαν οι 210 χιλιάδες συνιδρυτές. Μήνυμα ενότητας, αναγέννησης, δημιουργίας ενός ενιαίου, σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι "καθαρή" έξοδος της ελληνικής οικονομίας δύσκολα μπορεί να υπάρξει εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών

τονίζει ότι μπορεί να γίνει εμβρυουλκός πολιτικών εξελίξεων αφού είναι ένα "τσουνάμι" που μπορεί να παρασύρει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που ως αντιπολίτευση έλεγαν "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η άποψη που διατυπώνει ο κ. Ανδρουλάκης για το μέλλον της Ευρώπης. Όπως αναφέρει, μπορεί να περιέλθει σε τέλμα εξαιτίας των εκκρεμοτήτων κι ότι απαιτείται περισσότερη δημοκρατία, κοινοί φορολογικοί κανόνες και ενιαία στρατηγική ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής".

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

1. Κύριε Ανδρουλάκη, από την εμπειρία σας στο ευρωκοινοβούλιο και από τους υφιστάμενους πολιτικούς συσχετισμούς, πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια για "περισσότερη” Ευρώπη; Τι ρόλο θα διαδραματίσει ένας ‘μεγάλος συνασπισμός’ στη Γερμανία;

Η Ευρώπη των εκκρεμοτήτων οδηγείται σε τέλμα. Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, κοινούς φορολογικούς κανόνες και ενιαία στρατηγική ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Οι αλλαγές δεν έρχονται όταν οι συνθήκες είναι καλές αλλά όταν η ανάγκη για αυτές καθίσταται αδήριτη και πιεστική. Το 2017 ξεκίνησε με ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά οι προσδοκίες, τελικά, διαψεύστηκαν εν μέσω και της πολιτικής αβεβαιότητας που κληροδότησαν οι γερμανικές εκλογές, αλλά και της συντηρητικής προσέγγισης μέρους της ηγεσίας της ΕΕ όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ομιλία του κ. Τούσκ για το προσφυγικό.

Η προοπτική επίτευξης ενός "μεγάλου συνασπισμού" στη Γερμανία μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Ένας τέτοιος συνασπισμός -για να αιτιολογήσει την ανάγκη συγκρότησής του - θα πρέπει να περιλαμβάνει στο προγραμματικό του πλαίσιο ένα μεγάλο εμβληματικό έργο. Αυτό θα μπορούσε να είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η γεφύρωση της σημερινής διάστασης απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού.

Ο Μάρτιν Σουλτζ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει τους σοσιαλδημοκράτες σε αυτή τη συμφωνία. Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ένθερμος οπαδός της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ως απάντηση στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αντιλαμβάνεται πλήρως ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης κανένα κράτος δεν είναι ισχυρό από μόνο του ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση.

2. Στο εσωτερικό, έχουν επίσης ξεκινήσει οι συζητήσεις για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Το κόμμα σας θα μπορούσε να συνεργαστεί και με ποιον;

Αυτή η συζήτηση συνιστά περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης μιας και μόνον ο λαός μπορεί να καθορίσει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ κομμάτων του δημοκρατικού τόξου πρέπει να βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία ώστε να μην εκφυλιστεί σε μία ευκαιριακή συναλλαγή εξουσίας. Σε περίπτωση που η επίτευξη της δεν είναι δυνατή, τότε είναι προτιμότερο να παραμείνουμε στο ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

3. Αν μιλούσατε στο Συνέδριο της ΝΔ, τι θα λέγατε στον κ. Μητσοτάκη;

Στον κ. Μητσοτάκη θα έλεγα ότι είμαι απογοητευμένος από το γεγονός ότι η παράταξη του εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα. Πρέπει επιτέλους η ΝΔ να αποδεχτεί το γεγονός ότι την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο αλλά η ανεύθυνη κακοδιαχείριση του κ. Καραμανλή που παρέδωσε το μεγαλύτερο έλλειμμα παγκοσμίως το 2009. Το να είμαστε ειλικρινείς -για το πώς φτάσαμε ως εδώ - αποτελεί προϋπόθεση, όχι μόνο για να βγούμε από την κρίση, αλλά και για να ξέρουμε τι να αποφύγουμε μελλοντικά.

4. Στα γκάλοπ το Κίνημα Αλλαγής "συναντιέται” με διψήφια ποσοστά. Η άνοδος θα επιβεβαιωθεί και στις κάλπες; Με ποιες προϋποθέσεις;

Προϋπόθεση για την εκλογική επιτυχία του κόμματος είναι να κερδίσουμε το στοίχημα της αξιοπιστίας στην κοινωνία. Για να το επιτύχουμε πρέπει να δημιουργήσουμε μια προοδευτική παράταξη που θα λειτουργεί δημοκρατικά, συλλογικά και θα επιβάλλει τη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα, πρέπει να σχεδιάσουμε και να υιοθετήσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα προσφέρει ριζοσπαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός σήμερα.

5. Τι χαρακτηριστικά θα θέλατε να έχει ο νέος φορέας μετά το Συνέδριο; Που θα είστε υποψήφιος βουλευτής;

Το Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει "σταθμό" για τη δημοκρατική παράταξη, να αναδειχθεί το μήνυμα που έστειλαν οι 210 χιλιάδες συνιδρυτές. Μήνυμα ενότητας, αναγέννησης, δημιουργίας ενός ενιαίου, σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα κόμμα που θα επανασυνδεθεί με τις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του και σήμερα αναζητούν την εκπροσώπησή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Που ξεγελάστηκαν από τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και που σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να επιτρέψουν στη ΝΔ να κυριαρχήσει. Το νέο κόμμα πρέπει να αγωνισθεί για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες ώστε να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να δημιουργήσει παραμένοντας στην πατρίδα. Πρέπει, επίσης, να συνεισφέρει στη συγκρότηση αξιόπιστων θεσμών που θα θωρακίζουν την αξιοκρατία σε όλους τους τομείς. Κάθε άλλη προσωπική στρατηγική θα αποτελέσει διαστρέβλωση της λαϊκής βούλησης.
Οι ψηφοφόροι με έχουν τιμήσει με την επιλογή τους, ως εκπρόσωπό τους στο ευρωκοινοβούλιο, εκεί όπου λαμβάνονται εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ, και βεβαίως της Ελλάδας. Σε ό,τι με αφορά μπορώ να υπηρετήσω τη χώρα από οποιαδήποτε θέση μού εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

6. Καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο γίνεται;

Παρά το νέο success story που επιδιώκει να χτίσει η κυβέρνηση η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Για ποια "καθαρή" έξοδο μπορούμε να μιλάμε όταν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μέτρα άνω των 5 δις ευρώ για το 2018 και για το 2019; Και πόσο "καθαρή" μπορεί να είναι αυτή η έξοδος όταν έχουμε συνομολογήσει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023; Ο στραγγαλισμός των πολιτών με την πρωτοφανή φορολογική επίθεση, προκειμένου να εμφανιστούν υψηλά πλεονάσματα, υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Καταστρέφει την παραγωγική διαδικασία, διώχνει τους επενδυτές, μειώνει την φοροδοτική ικανότητα που έχει απομείνει στους πολίτες. Η πραγματική έξοδος από τα μνημόνια χρειάζεται συναίνεση και εθνικό σχέδιο που θα υπηρετεί μακροπρόθεσμα το όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Οι παλινωδίες του πολίτικου συστήματος και ιδιαίτερα της σημερινής κυβέρνησης υπονομεύουν μια τέτοια προοπτική.

7. Οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και ενδεχόμενες ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογές;

Όλα είναι πιθανά εντός του 2018. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" και από τη σεισάχθεια που είχαν υποσχεθεί προκειμένου να υφαρπάξουν την εξουσία, τώρα βλέπουμε να εξαγοράζονται τα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές. Η υπόθεση των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων υποτιμήθηκε από την κυβέρνηση και τώρα κινδυνεύει να γίνει τσουνάμι που θα τους παρασύρει μια και το ζήτημα απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Για αυτό έχω προτείνει να υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρεπείας για όσους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι την εκδήλωση της κρίσης, να έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν προσφορά ή ρύθμιση για το δάνειο τους πριν το εξαγοράσουν τα funds όπως γίνεται και στη Κύπρο. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες (ποσοστό αποπληρωμής, εγγυήσεις) κριτήρια διαφάνειας, και ανάπτυξης, να αφορά όσους αγωνίστηκαν αλλά δεν τα κατάφεραν και όχι όσους έχουν "τα κέρδη στο εξωτερικό και τις ζημιές στην Ελλάδα". Βέβαια πρέπει να υπάρξει επιβράβευση για αυτούς που κατάφεραν να είναι συνεπείς όλα αυτά τα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα