Νέα στοιχεία για τις επαφές Τραμπ με τη Ρωσία


Τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών της κούρσας για την προεδρία του 2016 είχαν ο Μάικλ Φλιν και άλλοι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με το Κρεμλίνο, δήλωσαν στο Reuters νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνωρίζουν για τις ανταλλαγές αυτές.

Αυτές οι επαφές, που δεν είχαν έως τώρα αποκαλυφθεί,

αποτελούν μέρος του αρχείου που εξετάζεται τώρα από το FBI και ερευνητές του Κογκρέσου οι οποίοι διεξάγουν έρευνες για ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ενδεχόμενες επαφές ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία.

Έξι από τις μη αποκαλυφθείσες μέχρι τώρα επαφές, που περιγράφηκαν στο Reuters, ήταν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κισλιάκ και συμβούλους του Τραμπ, περιλαμβανομένου του Φλιν, του πρώτου συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, είπαν τρεις νυν και πρώην αξιωματούχοι.

Οι συνομιλίες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάμεσα στον Φλιν και τον Κισλιάκ επιταχύνθηκαν μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς συζητούσαν τη δημουργία ενός διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στον Τραμπ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα παρέκαμπτε την αμερικανική γραφειοκρατία των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας, την οποία αμφότερες οι πλευρές θεωρούσαν εχθρική όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων, είπαν τέσσερις νυν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος του Τραμπ αρχικά αρνήθηκε οποιεσδήποτε επαφές με ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο Λευκός Οίκος και σύμβουλοι της εκστρατείας επιβεβαίωσαν στη συνέχεια τέσσερις συναντήσεις ανάμεσα στον Κισλιάκ και συμβούλους του Τραμπ στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα πρόσωπα που περιέγραψαν τις επαφές στο Reuters είπαν πως δεν βρήκαν στοιχεία αδικοπραγίας ή συνέργειας ανάμεσα στην εκστρατεία και τη Ρωσία στις επικοινωνίες που έχουν εξετάσει μέχρι τώρα.

Όμως η αποκάλυψη μπορεί να αυξήσει την πίεση που δέχονται ο Τραμπ και οι συνεργάτες του για να παράσχουν στο FBI και το Κογκρέσο έναν πλήρη κατάλογο των επαφών με ρώσους αμξιωματούχους και άλλους που έχουν σχέσεις με το Κρεμλίνο στη διάρκεια των εκλογών του 2016 και αμέσως μετά απ' αυτές.

Ο Λευκός Οικος δεν απάντησε σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο. Ο δικηγόρος του Φλιν αρνήθηκε να σχολιάσει. Στη Μόσχα, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τις επαφές και παρέπεμψε στο Reuters και την κυβέρνηση Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα