Νέα "παιχνίδια" Σόιμπλε με "μποναμά" και βραχυπρόθεσμα-Έκτακτο Eurogroup σήμερα(;)


Της Βούλας Μαλαίνου

(upd)Επικίνδυνα παιχνίδια φέρονται να "παίζονται" στους ευρωπαϊκούς κόλπους για την Ελλάδα, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ακόμη και μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για ακόμη μία φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εγείρει ενστάσεις για το "ξεπάγωμα" της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος,

"παράθυρο", το οποίο άνοιξαν χθες οι θεσμοί, μετά την τηλεδιάσκεψη του ΕWG, βάζοντας ως όρο στο τραπέζι την αποστολή γραπτής εγγύησης από την Αθήνα, ότι ο "μποναμάς" του Αλέξη Τίπρα προς συνταξιούχους και νησιώτες, δεν είναι μόνιμος, αλλά έκτακτος.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες. Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται ότι η επίμαχη επιστολή δεν έχει σταλεί προς τους θεσμούς, ενώ οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ώστε να αποτιμηθούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και να αρθεί το αδιέξοδο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν "βλέπει" κανένα λόγο για διεξαγωγή έκτακτου EGW ή Eurogroup. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, "με τα δεδομένα, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ή του Eurogroup. Θα δοθεί λύση, που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων "δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»,

Οι θεσμοί, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κατά την οποία δεν υπήρξε ομοφωνία για τον "μποναμά", ζήτησαν γραπτή δέσμευση του Οικονομικού επιτελείου ότι οι παροχές του Έλληνα πρωθυπουργού, γίνονται στο πλαίσιο ενός έκτακτου βοηθήματος-για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που έχουν δεχτεί απανωτά "μαχαίρια" σε όλα τα χρόνια της κρίσης και για τους νησιώτες, που το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης-, το οποίο δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Ο όρος αυτός αποδεικνύει περίτρανα ότι η παροχολογία" του κ. Τσίπρα στοιχίζει πολύ ακριβά στην Αθήνα. Οι θεσμοί "αδειάζουν" στεγνά την κυβέρνηση, ζητώντας γραπτή δέσμευση για ένα έκτακτο εφάπαξ ύψους 617 εκατ. ευρώ, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα εμπιστοσύνης, το οποίο είχε άλλωστε υπερτονίσει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο.

Οι θεσμοί φέρονται πως είναι χωρισμένοι σε "στρατόπεδα" σχετικά με τον "μποναμά". Όσοι εγείρουν ενστάσεις, επικαλούνται τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου, σύμφωνα με την οποία, κάθε φορά που παρουσιάζεται πλεόνασμα, ένα 30% θα πηγαίνει στο χρέος, ένα 30% στα ληξιπρόθεσμα και ένα ακόμη 30% θα παρέχεται με μορφή κοινωνικού μερίσματος στους αδύναμους. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι εκ των εταίρων γκρινιάζουν, γιατί οι εξαγγελίες δεν αφορούν άστεγους και ανέργους, αλλά συνταξιούχους.

Οι εξελίξεις θυμίζουν κάτι από... θρίλερ. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως πληρώνει τα... επικοινωνιακά κόλπα του πρωθυπουργού, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να προχωρεί σε αντίποινα, από τη στιγμή που η Αθήνα δεν ενημέρωσε τους εταίρους για τις έκτακτες παροχές.

Σημειώνεται δε ότι ήδη κατά τις χθεσινές του δηλώσεις, ο Σόιμπλε έδωσε τη "γραμμή", που θα ακολουθήσουν οι θεσμοί. Ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τον "μποναμά", ενώ τόνισε πως δεν θα "καταρρεύσει όλη η Ευρωζώνη, επειδή η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες", εννοώντας ότι η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη, βάση συμφωνίας, να ενημερώσει τους εταίρους.

Ούτε λίγο ούτε πολύ... ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ "κατακεραύνωσε" την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βάζει σε "μπελάδες" όλη την υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, τουλάχιστον αυτό άφησε ο ίδιος να εννοηθεί. Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε ακλόνητος ως προς τις θέσεις του, παρόλο που άλλοι εταίροι, όπως οι κκ. Σαπέν, Μοσκοβισί και Σουλτς, έχουν δηλώσει πως η Αθήνα μπορεί να μοιράζει τα πλεονάσματά της, όπως η ίδια εκτιμά.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

Πρώτον, ότι όπως έχει δείξει η ιστορία και επιβεβαιώνουν στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, σε κάθε Eurogroup περνάει η "γραμμή" του Γερμανού ΥΠΟΙκ.

Δεύτερον, ότι ο Σόιμπλε δεν έχει βγάλει το πιστόλι από το τραπέζι, ήτοι επιμένει έστω και έμμεσα να επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια περί Grexit και μάλιστα ενώ η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα κορυφώνεται!

Μένει τώρα να δούμε, πού θα κάτσει η μπίλια στο σημερινό Eurogroup, αν όντως αυτό διεξαχθεί, στον απόηχο του σκληρού πόκερ Αθήνας-δανειστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα