Λίστα Λαγκάρντ: Την απαλλαγή Διώτη ζητά η εισαγγελέας - «Δεν είχε δόλο»


Εις βάρος του Ιωάννη Διώτη υπήρξε η κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία ενώ όπως επεσήμανε η εισαγγελέας το Δημόσιο δεν υπέστη ζημία από τους χειρισμούς του κατηγορουμένου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο από τις ενέργειες του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας από το δικαστήριο να απαλλάξει με απόφασή

του τον πρώην εισαγγελέα από κάθε κατηγορία.

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της προς το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον κ. Διώτη ζήτησε την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ από την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία επισημαίνοντας πως το Δημόσιο δεν υπέστη ζημία από τους χειρισμούς του κατηγορουμένου. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι (σ.σ. των καταθετών στη λίστα Λαγκάρντ) δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό ούτε όμως και το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στοιχειοθετείται για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη επειδή «παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία» που περιέχονταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εισαγγελέας: «Δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι (σ.σ. ο κατηγορούμενος πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ) ότι γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας». Άλλωστε, όπως είπε η εισαγγελέας ο κ. Διώτης παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και «δεν γνωρίζουμε τί θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του».

Μάλιστα, κατά την εισαγγελική λειτουργό ο κ. Διώτης, πρώην εισαγγελέας, ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που τα αντέγραψε το usb και το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών, Βαγγ. Βενιζέλο. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με την εισαγγελέα αναιρεί και το στοιχείο του δόλου. «Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο» τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Διώτης στην απολογία του, η οποία έλαβε χώρα στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, είχε τονίσει πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του, ότι δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη και πως εάν είχε την παραμικρή ευθύνη θα την ομολογούσε.

Κατά την απολογία του ο κ. Διώτης επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την λίστα Λαγκάρντ καθώς, όπως είπε, το συγκεκριμένο υλικό δεν είχε αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο. Όπως είναι γνωστό τα στοιχεία από την Τράπεζα HSBC της Γενεύης είχε υποκλέψει ο Ερβέ Φαλτσιάνι που συνελήφθη το 2012 και προφυλακίστηκε, πλην όμως αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση της Ισπανικής Δικαιοσύνης.

Η κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία που αποδίδεται στον κ. Διώτη αφορά στη μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ την οποία έλαβε σε μορφή cd. Στην λίστα υπήρχαν τα ονόματα περισσότερων από 2000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC.

Πλέον, η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 24 Οκτώβρη οπότε και έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα