Λετονία: Συνελήφθη για διαφθορά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters, από το γραφείο του πρωθυπουργού Μάρις Κουσίνσκις, η Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) στη Λετονία έχει θέσει υπό κράτηση τον Ρίμσεβικς.

Αφού ανακρίθηκε επί επτά ώρες στα γραφεία της KNAB στη Ρίγα, ο διοικητής οδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα άλλο σημείο, παρουσία του δικηγόρου του, Σαουλβέντις Βάρπινς και στελεχών της Υπηρεσίας, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του βαλτικού ειδησεογραφικού

πρακτορείου BNS που παρακολουθούσε τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η KNAB δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση μέχρι στιγμή. Η εκπρόσωπός της, Λάουρα Ντούσα, είπε ότι θα εκδοθεί μια ανακοίνωση αργότερα. Δεν έχει διευκρινιστεί από καμία πηγή για ποιο αδίκημα κατηγορείται ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. "Προς το παρόν, ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος αξιωματούχος έχουμε κάποιον λόγο να παρέμβουμε στη δουλειά της KNAB. Η υπηρεσία εργάζεται με επαγγελματικό τρόπο" τόνισε ο Κουσίνσκις μιλώντας στο BNS. "Όταν η KNAB θεωρήσει ότι είναι δυνατόν να δώσει περισσότερες πληροφορίες στο κοινό, θα το κάνει", πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται πλήρως το έργο της υπηρεσίας και είναι έτοιμη να την στηρίξει "εφόσον χρειαστεί".

Ο Ίλμαρς Ρίμσεβικς ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2001.

Σύμφωνα με τον Κουσίνσκις, μέχρι στιγμής "δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λετονίας".

Το υπουργικό συμβούλιο της Λετονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λετονίας Ράιμοντς Βεγιόνις ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να συζητήσει "την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα", χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Η υπουργός Οικονομικών Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον Ρίμσεβικς να παραιτηθεί από το αξίωμά του. "Δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι σύμβολο για κάθε χώρα, πιστεύω ότι θα ήταν λογικό αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον για όσο διαρκεί η έρευνα, να παραιτηθεί" είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα