Κωνσταντίνος Φρουζής: Ποιος είναι ο άνθρωπος της Novartis που "δείχνουν" οι μάρτυρες

22:58 7/2/2018 - Πηγή: Pagenews

Κωνσταντίνος Φρουζής. Το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της Novartis αναφέρεται σχεδόν σε όλες τις καταθέσεις που έχουν δώσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Στις καταθέσεις τους γίνεται λόγος στους τρόπους που προσέγγιζε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, στο πώς «έκλεινε» τα ραντεβού με τα πρόσωπα-κλειδιά ώστε να προωθεί τα συμφέροντα της εταιρείας, ακόμα και τους τρόπους με τους οποίους μετέφερε τα λεφτά που προοριζόταν για χρηματισμό (βαλίτσα, μαύρες τσάντες, κίτρινοι φάκελοι).

Η προστατευόμενη μάρτυρας

«Αικατερίνη Κελέση» στην κατάθεσή της στις 4 Φεβρουαρίου είχε δηλώσει ότι «γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος».

Σε προηγούμενη κατάθεσή της, στις 28 Ιανουαρίου, η «Κελέση» είπε: «Αυτό όμως που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι ο Φρουζής είχε προσληφθεί από τη Νοβάρτις λόγω της ικανότητάς του να προσεγγίζει απευθείας ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους, ως χαρακτήρας δε ο ίδιος ήταν συγκεντρωτικός, ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις σχέσεις του με τα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να καρπώνεται ο ίδιος, παράλληλα με τη Νοβάρτις, το αντίστοιχο όφελος από τις παράνομες αποφάσεις των πολιτικών προσώπων», ανέφερε.

Η «Αικατερίνη Κελέση» την 1η Δεκεμβρίου καταθέτει πως «διαρκής πολιτική της Novartis ήταν η επιδίωξη απόκτησης επιρροής δια καταβολής δώρων στους εκάστοτε συμμετέχοντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστικά στο αμφιθέατρο της Novartis Ελλάς το έτος 2013 η 2014 ο Φρουζής απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και στο ΔΣ της εταιρείας είχε πεί ότι η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει η Novartis και ότι ο ίδιος έχει απευθείας επαφές με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει το βέλτιστο όφελος για την Novartis».

Η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 για τις πρακτικές του Κωνσταντίνου Φρουζή τα εξής: «Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο κέρδιζε χρήματα ο Φρουζής ήταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων (περίοδος 2011-2013) σε συνεννόηση και συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ προμηθευόταν φάρμακα από τη Νοβάρτις σε διπλάσιες ποσότητες από αυτές που χρειαζόταν. Εν συνεχεία, σύμφωνα με την παράνομη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ τους (Φρουζής-Κοντός), ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε τα μισά φάρμακα με την δικαιολογία ότι δεν είχε παραγγείλει τόσα. Τα φάρμακα όμως δεν επέστρεφαν ποτέ στη Νοβάρτις, γιατί είχαν εκδοθεί διπλά παραστατικά, ένα για τον ΕΟΠΥΥ (πιστωτικό) και ένα για την Νοβάρτις (εκπτωτικό). Τα φάρμακα διοχετεύονταν σε ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και μέσω αυτών στο εξωτερικό. Τέτοιες φαρμακαποθήκες ενδεικτικά ήταν η Φαμάρ συμφερόντων Μαρινόπουλου, ΠΑΦΑΡΜ ΑΕ, συμφερόντων Παπάζογλου. Με αυτόν τον τρόπο είχαν τεράστιο κέρδος ο Φρουζής και ο Κοντός.

Ο τελευταίος χρηματιζόταν επανειλημμένως προκειμένου να εξυπηρετεί εν γένει τα συμφέροντα της Νοβάρτις. Προωθούσε, ως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τις αποζημιώσεις προς την Nοβάρτις προνομιακά».

Τι κατέθεσε για τον Φρουζή ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης κατέθεσε στις 22 Ιανουαρίου πως «περί τα τέλη του 2012 ο Φρουζής, υπό τον μανδύα του πρόεδρου του ΣΦΕΕ, όντως συνάντησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό μαζί με τους τότε υπουργούς Οικονομικών Στουρνάρα και Μηταράκη».



Κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό

Οι εισαγγελικές αρχές ρώτησαν τους μάρτυρες για το αν θεωρούν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis έχει λόγους να διαφύγει στο εξωτερικό. Η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση κατέθεσε για «μεγάλο» λογαριασμό του Φρούζη στην Ελβετία, αλλά και για γνωριμίες που διατηρεί με ισχυρούς ανθρώπους στο εξωτερικό.

Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου

«... Ερώτηση: Γνωρίζετε εάν ο Κωνσταντίνος Φρούζης θα είχε λόγους να διαφύγει από τη χώρα, ενόψει της εμπλοκής του στην υπόθεση της Νοβάρτις;

Απάντηση: Γνωρίζω ότι ο κ.Φρούζης ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό σε Ελβετική Τράπεζα με αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Επίσης διατηρεί γνωριμίες με ισχυρούς ανθρώπους στο εξωτερικό, που λόγω της μεγάλης οικονομικής τους επιφάνειας θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να διαφύγει ...».

Η πρώτη αντίδρασή του

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ζήτησε να δοθεί το σύνολο της δικογραφίας στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, ο πρώην αντιπρόεδρος μιλά για «χοντροκομμένη φάρσα» που «σύντομα θα καταπέσει» και «οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που «βρέθηκαν»/''ανακαλύφθηκαν'' τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη». Καλεί να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο της Δικογραφίας καθώς «πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενο της».

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο πρώην αντιπρόεδρος της NOVARTIS αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται στην εκπομπή LIVE NEWS του Νίκου Ευαγγελάτου.

«Καταρχήν δεν έχω τη δικογραφία όπως φαντάζεστε. Συνθέτω ένα παζλ από αυτά που ακούω δεξιά και αριστερά, τις διαρροές, το οποίο βέβαια είναι προφανές αλλά δεν είναι τόσο συγκεκριμένο αυτό που περιγράφεται. Άρα το μόνο που μπορώ να σας πω είναι επειδή και καταλαβαίνω όλο και περισσότερο κάθε μέρα όλο αυτό που έχει εντός εισαγωγικών στηθεί ή εκτός. Αρνούμαι κάθε κατηγορία. Όλα αυτά τα στοιχεία που διαβάζω και ακούω είναι τουλάχιστον ξέρετε τραγικά, για να μην πω φαιδρά».



Το who is who του Κωνσταντίνου Φρουζή

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Αφού ολοκλήρωσε τις μαθητικές σπουδές του στη Λεόντειο Σχολή. Κατόπιν έφυγε από την Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό, εκεί πραγματοποίησε σπουδές Εφαρμοσμένων Επιστημών (Μαθηματικά–Φυσική-Χημεία) στο National Mediterranean Polytechnic-Nice, Γαλλία. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Κατόπιν έλαβε πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Ecole Nationale Superieure des Industries Chimiques – Nancy, Γαλλία. Παράλληλα, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο στην Οικονομία και Μηχανική. To 1985 πραγματοποίησε επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές, στο Ecole Nationale Superieure du Petrol et des Moteurs – Paris, Γαλλία. Αφού είχε αρχίσει να δουλεύει στην L’OREAL συνέχισε τις οικονομικές του σπουδές στο Institut European d’Administration des Affaires (INSEAD), Fontainebleau, Γαλλία.

Δεν έπαψε ποτέ να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του. Έχει παρακολουθήσει Executive Leadership Programs στο International Institute for Management Development (IMD), Ελβετία, το Tuck School of Business, Dartmouth και το Harvard University Η.Π.Α.

Η καριέρα του ξεκινάει από νωρίς από τα χρόνια των σπουδών του στο εξωτερικό όπου απέκτησε γνώσεις από σημαντικούς δασκάλους αποκτώντας παράλληλα τη διεθνή εμπειρία, στο τομέα των μεγάλων βιομηχανιών και πολυεθνικών εταιριών. Το 1985, παράλληλα με τις σπουδές του, ξεκίνησε να εργάζεται ως Financial Engineer στην πετρελαϊκή εταιρία EFL Total S.A. στη Γαλλία, υπεύθυνος για την οικονομική ανάπτυξη βιομηχανικής μονάδας. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησε την καριέρα του στην πολυεθνική εταιρία “L’OREAL S.A.”, ως Key Account Manager και στη συνέχεια ως Sales Director, θέση την οποία κατείχε έως το 1991. Αργότερα μεταφέρθηκε στο Marketing στα κεντρικά της L’OREAL στο Παρίσι και όταν επέστρεψε πήρε το ρόλο του CCO της L’OREAL HELLAS ως το 1996, κατόπιν συνεχίζει την καριέρα του στον Όμιλο “Promodes Marinopoulos S.A.” κατέχοντας τη θέση του Διευθυντή Εμπορικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών. Από τη θέση αυτή συνέβαλλε εκτός των άλλων εμπορικών και Marketing δραστηριοτήτων στην εξαγορά Λιανεμπορικών αλυσίδων και την ανάπτυξη νέων καταστημάτων του Ομίλου. Πέντε χρόνια μετά μεταβαίνει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου και διετέλεσε Εμπορικός Διευθυντής εταιρειών. Το 2007 αφήνει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεκινά η συνεργασία του με τη φαρμακευτική εταιρία “Novartis (Hellas) A.Ε.Β.Ε.”. Αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος της Novartis, με καθήκοντα μεταξύ άλλων, τις στρατηγικές κυβερνητικές σχέσεις, την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες εταιρίες, τις πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις κυκλοφορίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων κ.α. Στη συνέχεια κι ενώ αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής εκλέγεται Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.).

Όλη του η επαγγελματική πορεία αποτελεί ιδιαίτερο επίτευγμα για το Κωνσταντίνο Φρουζή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματική του πορείας κατείχε εξέχουσες διοικητικές θέσεις σε σημαντικούς επιχειρηματικούς κλάδους και βιομηχανίες, όπως: οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, τα καταναλωτικά προϊόντα, τα πετρέλαια και την φαρμακοβιομηχανία.

Με την εμπειρία του και τις γνώσεις του, διακρίθηκε και έχει πλήθος δημοσιεύσεων και ομιλιών στο ενεργητικό του. Έχει παραθέσει πλήθος ομιλιών και διαλέξεων σε θέματα εμπορίου, ανάπτυξης, οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί στον τηλεοπτικό και περιοδικό Τύπο, ελληνικό και ξένο.

Μια ακόμη διάκριση αποτελεί και το γεγονός ότι υπήρξε Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών στο Ecole Nationale Superieure des Industries Chimiques και Υπότροφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη φοίτηση του στο Ecole Nationale Superieure du Petrol et des Moteurs. Είναι μέλος της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (Ε.Α.Σ.Ε) και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.). Χόμπι του είναι ο αθλητισμός, τα ταξίδια . Γλ: Αγγλικά, Γαλλικά.

Φαρμακευτικές για Novartis: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη»

Ο ΣΦΕΕ στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος ο κ. Φρουζής εξέδωσε ανακοίνωση.

«Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη και υπογραμμίζει πως διαχρονικά υποστηρίζει και προάγει την τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας»

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Οι μάρτυρες "καίνε" Σαμαρά, Στουρνάρα και Άδωνι - Τι κατέθεσαν

Keywords
novartis, ανθρωπος, κωνσταντινος, novartis, τροικα, εοπυυ, σφεε, σαμαρας, στουρναρας, τραπεζες, facebook, live, news, παζλ, συγκεκριμένο, αθηνα, ελλαδα, γαλλια, petrol, paris, european, imd, school, business, harvard, key, account, cco, hellas, εθνικη τραπεζα, τελη κυκλοφοριας, νικος παπαζογλου, www.facebook.com, τελη κυκλοφοριας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, real news, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, μιλα, καριερα, οικονομια, σφεε, χημεια, news, αθλητισμος, αικατερινη, εβδομαδες, γαλλικα, γεγονος, γινει, γινεται, δοθει, δωσει, διπλωμα, ειπε, ελβετια, εταιρια, ετος, εφυγε, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, λεφτα, μαξιμος, ξερετε, ονομα, οφελος, παπαζογλου, παζλ, παρισι, πτυχιο, ραντεβου, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, ταξιδια, τσαντες, φαρμακα, χερι, account, petrol, business, cco, εξαγωγες, γνωσεις, harvard, hellas, χωρα, ιδιαιτερο, key, κωνσταντινου, nice, paris, school, τραπεζα, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, european
Αναζητήσεις
φρουζης πάρτι καλει
Τυχαία Θέματα