Καταλονία: Ο αυτονομιστής πρόεδρος ζητά μεσολάβηση για τη σύγκρουση με τη Μαδρίτη


"Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Καταλονίας μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα.

"Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει αυτή τη μεσολάβηση ξέρει ότι θα μπορεί να υπολογίζει στη βούληση της καταλανικής πατρίδας να συμμετάσχει και να κάνει διάλογο ... και από τη στιγμή αυτή μια ενεργή στάση παρακολούθησης και ενδιαφέροντος εκ μέρους της

Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λογική", πρόσθεσε.

Αύριο "αυτό που δεν θα συμβεί είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας... Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο", σημείωσε ο Κάρλες Πουτζεμόν, ζητώντας από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε βία.

Σε μια 45λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κάρλες Πουτζεμόντ ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να μην πραγματοποιήσει αυτή την ψηφοφορία που έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, αν η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί κάποια στιγμή ένα νόμιμο δημοψήφισμα.

"Αν το ισπανικό κράτος πει 'ας συμφωνήσουμε σ' ένα δημοψήφισμα'... το σταματάμε αυτό. Ναι προφανώς, αυτή είναι η οδός που όλοι οι Καταλανοί επιθυμούν", σημείωσε ο Πουτζεμόντ και διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα για το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θέλει πάση θυσία να απαγορεύσει.

"Προσπαθώ να μην αφήνομαι να κυριευθώ από τα συναισθήματα, αν και υπάρχουν σ' όλους μας... Όμως βασικά αυτές τις στιγμές αισθάνομαι πως έχω να αναλάβω μια μεγάλη ευθύνη. Είναι μια σοβαρή στιγμή".

Εκρηκτική η κατάσταση μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα

Με καζάνι που βράζει μπορεί να παρομοιάσει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στην Καταλονία, ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος, με την ισπανική κυβέρνηση να σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό ώστε να εντοπίσει έγκαιρα τις «παράνομες κάλπες» και να αποκλείσει τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με ισπανική κυβερνητική πηγή, η αστυνομία θα απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία τα οποία έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα για το αυριανό δημοψήφισμα. Η ίδια πηγη αναφέρει πως η απομάκρυνσή τους θα γίνει αύριο, ανήμερα του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Εξαρτάται από την αστυνομία για το πώς θα τους απομακρύνει.

Οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, στο αυριανό απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα