Η Κρήτη αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με μπαλωθιές και ριζίτικα

17:50 1/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Στην τοποθεσία που ο ίδιος επέλεξε, τον Αργουλιδέ Χανίων, με θέα στα Λευκά Ορη και πλάι στην αγαπημένη του Μαρίκα Μητσοτάκη κείτεται πλέον ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού έφτασε στο νεκροταφείο επί κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου. Τον αποχαιρέτησαν με ριζίτικα τραγούδια, χειροκροτήματα, μπαλοθιές ενώ το στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές με πυροβολισμούς.

Mαυροφορεμένοι Kρητικοί,

καθώς και ο Μανώλης Κονταρός με τον Νίκο Ζωιδάκη είπαν αντίον στον πρώην πρωθυπουργό με το παρακάτω ριζίτικο:

Σε ψηλό βουνό,
σε ριζιμιό χαράκι,
κάθεται έν’ αητός.

Βρεμένος, χιονισμένος
ο καημένος και παρακαλεί.
Και παρακαλεί
τον ήλιο ν’ ανατείλει.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.

Ήλιε λάμψε και δώσε
για να λιώσουνε
χιόνια από τα φτερά μου
και τα κρούσταλλα
από τ’ ακράνυχά μου.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.

Ο αποχαιρετισμός συνεχίσθηκε με μαντινάδες, που έλεγαν:

Καινούργιο σπίτι έφτιαξες στ' Αργουλιδέ τα μέρη

Οι φίλοι σ΄αποχαιρετούν κι η οικογένειά σου
Ωχου πλάι στη Μαρίκα σου που χες μες στην καρδιά σου

Ωχου τώρα πριν σε κατεβάσουμε στο νέο σπιτικό σου,
σου τάζουμε πρωθυπουργό να κάνουμε το γιο σου

Πάντοτε θα μας οδηγείς μέχρι να στέκει η χώρα

Καλό ταξίδι πρόεδρο κι αθάνατε εθνάρχη

Σήκω απάνω αρχηγέ μη μας αφήνεις τώρα
εδα που σε χρειάζεται για να σωθεί η χωραΛίγο πριν η σορός του κατέβει στην τελευταία το κατοικία, ο αγαπημένος του εγγονός, που φέρει το ίδιο όνομα με τον εκλιπόντα, ο νεαρός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γιος του Κυριάκου, απέβεσε ευλαβικά επάνω στο φέρετρο την κατσούνα του, την κρητική γκλίτσα.

Απαρηγόρητα τα παιδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, απέδωσαν το ύστατο χαίρε στον πατέρα τους. Ενώ χιλιάδες κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ Χανίων, ξέσπασαν σε αυθόρμητο χειροκρότημα.

Στις 15:00 ξεκίνησε η πομπή από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χανίων. Στους ώμους βρακοφόρων, με χειροκροτήματα και συνθήματα, η σορός του Κωνσταντίνου Μητροτσάκη βγήκε από την εκκλησία. Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία και τον κόσμο να πετάει ροδοπέταλα και να φωνάζει «αθάνατος» το φέρετρο τοποθετήθηκε στον κιλλίβαντα και μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένου του Μαρίκα.

Νωρίτερα, με επικήδειο σε στενό οικογενειακό κύκλο η Ντόρα Μπακογιάννη αποχαιρέτησε τον πατέρα της.

«Σήμερα είναι όλοι εδώ, όλοι οι φίλοι σου, όλοι αυτοί που μια ζωή ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου», είπε αρχικά, με δάκρυα στα μάτια, η κυρία Μπακογιάννη.

Και συνέχισε: «Μίλησαν πολλοί αυτές τις μέρες για σένα. Σήμερα δεν είμαστε εδώ για λόγια. Είμαστε εδώ για να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και το πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για τη λεβεντιά, την καλοσύνη σου, το περίσσευμα καρδιάς που μας δίδαξες. Σε ευχαριστούμε που μας έμαθες να αγαπάμε την Κρήτη, σε ευχαριστούμε για την αστείρευτη πηγαία αισιοδοξία σου, ότι όλα θα πάνε καλά. Για τη χώρα πάνω απ' όλα».

«Πού να βρω τη δύναμη να σε αποχαιρετήσω;.. Κόμπος στο λαιμό οι λέξεις και με πνίγουν. Προσπαθώ στην περηφάνια μου για σένα να βρω την αντοχή. Δεν ζύγιαζες, δεν μετρούσες, δεν βολεύτηκες. Δεν χωρούσες - ήσουν ψηλός, βλέπεις, και το βλέμμα σου δεν ήξερε παρά να απλώνεται. Σήκω πάνω, γιατί χρειαζόμαστε λίγο ακόμα, ίσα να μας βγάλει πάλι στο ξέφωτο. Σήκω πάνω και έχουν έρθει πολλοί και δεν πάει να τους πω πως απόθανες», κατέληξε συγκινημένη η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο:Keywords
Τυχαία Θέματα