Η Ελλάδα έγινε μέλος της ΑΙΙΒ - Σημαντικές επαφές Τσίπρα στο Πεκίνο


Σημαντικές επαφές με οικονομικούς παράγοντες, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο.

Η χώρα μας, μάλιστα, είναι από σήμερα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, ΑΙΙΒ, ενός σημαντικού διεθνούς οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης.

Αναλυτικά:

Συνάντηση με ICBC: Πρόκειται για την Industrial

and Commercial Bank of China, ένα τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες. Στη συνάντηση εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

Συνάντηση με Central Eastern European Fund: Το fund έχει στηθεί απο την ICBC και πρεοδρεύων του είναι ο Πρωην Προεδρος της ICBC Jiang Jianging. Χρηματοδοτεί τα επενδυτικά project της κινεζικής πρωτοβουλίας 16+1, μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της Κεντρικής και ανατολικής ευρώπης στις οποίες επενδύει η Κινα στο πλαισιο του One Belt One Road. Η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξεταζεται το ενδεχόμενο συμμετοχης της. Η συναντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Συνάντηση με ΑΙΙΒ (Asian Investment and Infrastructure Bank): Είναι μια επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλο τον κόσμο, με πιο προσφατο μέλος της την Ελλάδα, η συμμετοχή της οποίας ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κινα. Υπάρχει μια σειρά από τομείς που πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμετοχή της Ελλαδας στην ΑΙΙΒ της δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

Ο πρωθυπουργός στις σχετικές αναρτήσεις του στο Twitter τονίζει: "Κατά τη δεύτερη ημέρα στο Πεκίνο είχαμε σειρά επαφών με οικονομκούς παράγοντες, όπως την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ICBC".

"Η χώρα μας είναι από σήμερα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB, σημαντικό διεθνή οργανισμό οικονομικής ανάπτυξης", πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα