Γερμανικές εκλογές: Αντιδράσεις Γερμανών για την είσοδο των ακροδεξιών του AfD στη Βουλή - "Αισθανόμαστε ντροπή"


Προβληματισμός, διαμαρτυρίες και ένα ισχυρό σοκ για τους Γερμανούς ακολουθούν τον εκλογικό θρίαμβο του ακροδεξιού κόμματος AfD στις γερμανικές εκλογές. Η Βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» συγκέντρωσε τις πρώτες, ίσως μουδιασμένες αντιδράσεις, Γερμανών ψηφοφόρων διαφόρων κομμάτων.

Magali, 40 ετών, ψηφοφόρος του SPD

«Αισθάνομαι μεγάλη ντροπή που το ακροδεξιό κόμμα

θα κάθεται πλέον στη Βουλή μας, 72 χρόνια αφότου οι Ναζί κατέστρεψαν την Ευρώπη και σκότωσαν εκατομμύρια πολίτες. Φαίνεται ότι πολλοί Γερμανοί είναι ρατσιστές και κατηγορούν τους ξένους για τα πάντα. Είμαστε μια πλούσια χώρα και μπορούμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Οι ψηφοφόροι του AfD θέλουν να γυρίσουν πίσω το χρόνο, γιατί είναι γεμάτοι με μίσος σε οτιδήποτε είναι διαφορετικό».

Raphael, 19 ετών, ψηφοφόρος των «Πράσινων»

«Είμαι σίγουρος ότι μεγάλο ρόλο στην στήριξη που έλαβε το AfD έπαιξε το κύμα μεταναστών, το οποίο φτάνει στη χώρα μας. Νομίζω ότι είναι ένα μείγμα αυτού, τη γενική διαμαρτυρία εναντίον του κατεστημένου όπως φαίνεται παντού, και των φόβων για το μέλλον και την ταυτότητα της χώρας μας -είτε είναι δικαιολογημένες είτε όχι. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το οικονομικό μας σύστημα αλλά και το σύστημα παιδείας. Την ίδια ώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις στην κοινωνία μας πολεμώντας την ανισότητα».

Simon, 23 ετών, ψηφοφόρος του SPD

«Οι υποστηρικτές του AfD είχαν αυτές τις απόψεις πολύ πριν από την προσφυγική κρίση και μάλλον πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν θα φύγουν. Προς έκπληξη πολλών, το AfD έχει πολλούς υποστηρικτές από τη μεσαία αλλά και την ανώτερη τάξη, που πιθανώς να συμπαθούν τόσο το hardcore νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους όσο και την εμπρηστική ρητορική τους. Αλλά η αριστερά σίγουρα έχει αποτύχει να πείσει τους ανθρώπους ότι τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα βρίσκονται στην “καρδιά” του προβλήματος και όχι οι πρόσφυγες».

Keywords
Τυχαία Θέματα