Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: "Τράβηξαν το αυτί" της Τουρκίας, αλλά ως εκεί


Επέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τούρκικα μέτρα καταστολής εναντίον φερόμενων υποστηρικτών του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ωστόσο, το αίτημα της Αυστρίας για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ένωση, δεν συγκέντρωσε ευρύτερη στήριξη.

Ενώ συνεκλήθη σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ

Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε έτοιμος να διεξάγει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και επανέλαβε ότι σκοπεύει να επαναφέρει την θανατική ποινή. Η έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός τέτοιου μέτρου, θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει στον τερματισμό των συζητήσεων.

"Είμαι ενάντια στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο τήρησαν επίσης επικριτική στάση έναντι της Τουρκίας, αλλά οι πλέον ισχυρές χώρες της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, υποστηρίζουν την συνέχιση των συζητήσεων, σημειώνοντας πως ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή θα επιφέρει περισσότερη ζημιά παρά κάποιο όφελος

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον επίσης επέστησε την προσοχή σε υπερβολικές αντιδράσεις ενάντια στις εξελίξεις στην Τουρκία.

"Δεν πρέπει να σπρώξουμε την Τουρκία στην γωνία, δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε υπέρμετρα, με έναν τρόπο που θα είναι ενάντια στα συλλογικά μας συμφέροντα", δήλωσε ο Τζόνσον.

Τέλος, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα εξετάσουν την κατάσταση στην Τουρκία σε μια σύνοδο κορυφής που αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα