Επανεκκίνηση των ναυπηγείων της Σύρου


Νέα δεδομένα στη ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα, δημιουργεί η είσοδος του πρώτου φορτηγού πλοίου για επισκευή στα Ναυπηγεία του Νεωρίου στη Σύρο, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μη λειτουργίας τους.

Στη μικρή δεξαμενή των 11.000 τόνων ανέβηκε το φορτηγό πλοίο Sea Lady μήκους 189,8 μέτρων, πλάτους 32μ και χωρητικότητας 50.246 τόνων. Τις επόμενες ημέρες στα ίδια ναυπηγεία αναμένεται να φθάσει και δεύτερο φορτηγό

πλοίο για επισκευή.

Το ναυπηγείο που παρέμενε κλειστό λόγω των χρεών του, ανέλαβε προσωρινά να διαχειριστεί εταιρεία συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, μετά από συμφωνία με το σημερινό ιδιοκτήτη Νίκο Ταβουλάρη και έως ότου οριστεί δικάσιμος προκειμένου να περάσει στα χέρια του ελληνοαμερικανικού ομίλου «Onex». Η εν λόγω εταιρεία που είναι και αυτή συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα έχει ήδη συμφωνήσει με την πλευρά των σημερινών ιδιοκτητών του Νίκου Ταβουλάρη αλλά και με την πολιτεία, για την καταβολή των οφειλών που έχουν ήδη τα ναυπηγεία στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, με το σχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στο δικαστήριο, ο ελληνοαμερικανικός όμιλος Οnex θα αναλάβει 30 εκατ. ευρώ χρέη προς τους πιστωτές, ελληνικό δημόσιο και τράπεζες και άλλα 10 εκατ. ευρώ προς τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία. Η Onex αναμένεται να προχωρήσει και σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει ήδη αναπτυξιακό πλάνο ενώ σκοπεύει να αναπτύξει νέους τομείς στη ναυπήγηση σκαφών και πλοίων, πλατφορμών και εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών η λειτουργία του ναυπηγείου αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο αλλά και την τοπική κοινωνία του νησιού αφού θα απασχολεί εργαζόμενους, θα εισπράττονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα