Παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της κάλπης: Μήνας-βαρόμετρο ο Φεβρουάριος


Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, μετά και την σαφή προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κερδίζει και πάλι έδαφος, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έρχεται να επιβεβαιώσει τον ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, με τη λαϊκή οργή κατά των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ

ολοένα και να εντείνεται.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που θεωρούν πως οι εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή θα "τρέξουν" μέσα στον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ "κλειδί" για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού θεωρούνται αφενός η ελληνική πρόταση, την οποία καλείται να στείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τους θεσμούς μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και αφετέρου το κλίμα, το οποίο θα επικρατήσει στο επικείμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής το Οικονομικό επιτελείο δεν έχει κάνει σαφές, τί ακριβώς θα προβλέπει αυτή επίμαχη πρόταση, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά στους "153", αν δε σκεφτεί κανείς ότι πλέον η κυβέρνηση παραδέχεται ανοιχτά ότι συζητά με τους δανειστές για παράταση του "κόφτη" και μετά το 2018.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα πακέτο με πρόσθετα μέτρα- υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε η Αθήνα να βρεθεί στα μισά με Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Αναπόσπαστα κεφάλαια του πακέτου αυτού είναι τα εργασιακά, το αφορολόγητο και ο ΦΠΑ, για τα οποία τα σενάρια "οργιάζουν".

Ως προς την "καυτή πατάτα" στα χέρια της Έφης Αχτσιόγλου, οι πληροφορίες εδώ και πάνω από έναν μήνα λένε πως η "ψαλίδα" θα κλείσει με δραματικούς συμβιβασμούς από την υπουργό όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, λέγεται πως η κυβέρνηση δεν διστάζει να βάλει στον "κόφτη" και το αφορολόγητο, όπως ζητεί το ΔΝΤ, ή να αυξήσει κι άλλο τον ΦΠΑ, προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει άμεσα, έστω και στο... πόδι.

Την ίδια ώρα και όσο η κυβέρνηση γράφει-σβήνει την πρόταση-πακέτο, στο εσωτερικό της ΝΔ, έχουν ήδη διαμορφωθεί οι τάσεις εκείνων, που θεωρούν ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών και εκείνων, οι οποίοι εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας έχει, ως μόνο στόχο την παραμονή του στην εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σύσκεψη, με την συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η στρατηγική για το επόμενο, εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, υπέρ της άποψης ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και πως θα προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου, τάχθηκαν η κυρία Μπακογιάννη και οι κκ. Χατζηδάκης και Κικίλιας.

Οι πρώην υπουργοί διατύπωσαν την άποψη πως το Βερολίνο θα πετύχει την συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι αυτό θα σηματοδοτήσει ξεκάθαρα την λήψη νέων μέτρων και την νομοθέτηση τους, τώρα κι όχι αργότερα, όπως ζητεί η κυβέρνηση της Αριστεράς. "Ακόμη κι αν τα μέτρα αυτά περάσουν από την Βουλή, το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκληθεί, θα είναι τεράστιο και ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να το ξεπεράσει", τόνισαν "γαλάζια" στελέχη στο pagenews.gr. Όπως τα ίδια πρόσωπα αποκάλυψαν μάλιστα στο pagenews.gr, ζήτησαν δε από τον πρόεδρο της ΝΔ να επιταχύνει την προετοιμασία του κομματικού μηχανισμού, προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί από μια εκλογική απόφαση του κ. Τσίπρα.

Στον αντίποδα, την άποψη πως ο πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να μην χάσει την εξουσία και κατά συνέπεια θα υπογράψει ό,τι του δώσουν, για να κερδίσει χρόνο, εξέφρασαν οι κ.κ. Βορίδης, Γεωργιάδης και Κουμουτσάκος. Χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσαν πως δεν είναι το πιθανότερο και τόνισαν ότι η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη και για ένα plan Β, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αντέξει στην παρούσα φάση και κατορθώσει τελικά να "βγάλει" το '17. Ο κ. Δένδιας μαζί με τον κ. Βορίδη τόνισαν πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να εξειδικεύσει το πρόγραμμα της και να αναλύσει με συγκεκριμένα παραδείγματα την βασική της στρατηγική, η οποία συνοψίζεται στην φράση "συμφωνία αλήθειας". Σημείωσαν ακόμη ότι η ΝΔ πρέπει άμεσα να πει στους πολίτες, τί μπορεί να κάνει στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων και γενικότερα στο επίπεδο της ανακούφισης των στρωμάτων, που έχουν πληγεί από την πολίτικη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά την τελευταία διετία.

Στην βάση αυτής της εισήγησης, δόθηκε εντολή από τον πρόεδρο της ΝΔ στον κ. Χρ. Σταϊκούρα να επεξεργαστεί τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του (δαπάνες, έσοδα) και να παρουσιάσει της ερχόμενη εβδομάδα μια συνολική έκθεση με προτάσεις για τους τομείς που η ΝΔ, ως κυβέρνηση, μπορεί να παρέμβει προς όφελος των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα