Εύσημα και καμπανάκια από το Eurogroup: "Ναι" στη δόση, στο μικροσκόπιο οι πλειστηριασμοί (vid)


Το Eurogroup κατέληξε το βράδυ της Δευτέρας σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έπειτα από την παρουσίαση του ελέγχου συμβατότητας από τους θεσμούς στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

«Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων. Καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, επειγόντως», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η ανακοίνωση του Eurogroup.

«Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group

να επιβεβαιώσει την εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης ότι η συνεχής και απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα εξασφαλίσει και θα ολοκληρώσει τις εκκρεμείς ενέργειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει επιπλέον.

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, για τον οποίο ήταν η πρώτη του συνεδρίαση ως πρόεδρος του Eurogroup, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την εφαρμογή όλων σχεδόν των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση καλώντας την παράλληλα να ολοκληρώσει επειγόντως όλες τις εκκρεμούσες συμφωνίες με τους θεσμούς, ανάμεσά τους η διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

#Eurogroup reached a political agreement on the 3rd review of #Greece programme. This will enable the disbursement of the next tranche. Find out more: https://t.co/TvXa0RjoQJ pic.twitter.com/WII1MoyAjQ

— EU Council (@EUCouncil) 22 Ιανουαρίου 2018

Πλέον οι θεσμοί θα επικεντρωθούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, καθώς και στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζήτημα για το οποίο έχουν συμφωνήσει ότι θα εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου «Μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Νωρίτερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν με τον Μάριο Ντράγκι συνάντηση στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος σε λίγους μήνες, τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά τον Αύγουστο 2018 και το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η ανακοίνωση του Eurogroup: Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την τεχνική συμφωνία για το πακέτο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα, οι ελληνικές αρχές έχουν υιοθετήσει τον προϋπολογισμό του 20128 που είναι σύμφωνος με τον συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών Θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους των τελευταίων τριών ετών (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές επίσης συνέχισαν να ενισχύουν την είσπραξη φόρων μέσω της ΑΑΔΕ και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί από περαιτέρω ενέργειες με στόχο το άνοιγμα επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειών επενδύσεων, την άρση κανονισμών που αχρείαστα περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων όπως και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Πρόοδος στον πλαίσιο υποστήριξης της επίλυσης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» έχει επιτευχθεί μέσω περαιτέρω ενεργειών για την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή ιδιοκτησία από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα επειγόντως. Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων στη βάση μιας αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει και μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι μια συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι διασφαλισμένη, όπως και η ολοκλήρωση των εκκρεμών κυβερνητικών ενεργειών στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο και να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Η τέταρτη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με 5,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, για να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να υποστηρίξει τη δημιουργία του ''μαξιλαριού'' ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η ακόλουθη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων μπορεί να εγκριθεί από το EuroWorking Group την άνοιξη, με μία θετική αναφορά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εκκαθάριση καθαρών ληξιπρόθεσμων, χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους και μια επιβεβαίωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχει συνεχιστεί η απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. το Eurogroup επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας από το EuroWorking Group για τον μηχανισμό ανάπτυξης-προσαρμογής, που θα εφαρμοστεί ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης όταν ανανεώσουν την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

#Eurogroup finalises discussions on the 3rd review of #Greece's bailout programme.

#GreenLight to a new tranche of financial assistance of € 6.7 billion.

➡️Press release: https://t.co/5CtX0JBBs4

— EU Council Press (@EUCouncilPress) 22 Ιανουαρίου 2018



Σεντένο: «Επιτύχαμε την πολιτική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και την τρίτη αξιολόγηση»

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο Μάριο Σεντένο, στην πρώτη του εμφάνιση στο «τιμόνι» του Eurogroup.

Ο κ. Σεντένο καλωσόρισε την υιοθέτηση «σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων μέτρων». «Το Eurogroup έχει δώσει εντολή στο EuroWorking Group να ελέγξει την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων μέτρων τις προσεχείς εβδομάδες». πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διατηρηθούν».

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι «η επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη στήριξη του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο κ. Σεντένο σημείωσε πως «μπορεί να ξεκινήσει η τεχνική δουλειά για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Μοσκοβισί: «Το 2018 είναι έτος - ορόσημο για την Ελλάδα»

Την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη βεβαιότητα πως «όλα τα μέτρα θα υλοποιηθούν εγκαίρως» εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, το 2018 είναι έτος – ορόσημο για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί. Και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε για να κάνουμε την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις».

«Θέλουμε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο», είπε εξάλλου ο ίδιος αναφερόμενος στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι «στόχος είναι να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα μια κανονική χώρα με κανονικά δίκαιωματα και κανονικές υποχρεώσεις».

Ρέγκλινγκ: Όλοι αναγνωρίζουν την πρόοδο της Ελλάδας

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «οι αγορές έχουν δει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αλλά είναι σαφώς ευχάριστο να δει κανείς πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης (κλεισίματος) της αξιολόγησης έχει πάει πολύ πιο ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, και οι αγορές το έχουν λάβει υπ' όψιν», υπογράμμισε εμφατικά ο κ. Ρεγκλινγκ.

«Επίσης, και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν λάβει υπ' όψιν. Ασφαλώς, θα ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει (τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα spread των ελληνικών ομολόγων: «Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν συνεχώς».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες στο Eurogroup και σημείωσε ότι η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα περιλαμβάνει τόσα μέτρα όσα οι προηγούμενες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «πλέον τα πράγματα έχουν αναστραφεί για την Ελλάδα», ενώ σημείωσε πως πλέον «ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

«Ήταν ακόμη ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα», είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας πως εκφράστηκε η ικανοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και η αισιοδοξία τους για όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα.

«Ουσιαστικά έχουμε πολιτικά τελειώσει με την τρίτη αξιολόγηση», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα, κατά βάση τεχνικής φύσης, τα οποία μένουν να ολοκληρωθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα