ΕΕ: Αισιοδοξία για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup


Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και ότι θα προχωρήσει η εκταμίευση των 6-7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά σε περισσότερες δόσεις, εμφανίστηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τρίτη αξιολόγηση πήγε πολύ ήρεμα, υπήρξε τεχνική συμφωνία με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, ενώ ο βαθμός συνεργασίας ήταν υψηλός. «Εάν έτσι είχαν τα πράγματα τα τελευταία 8 χρόνια

δεν βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τέλος σχετικά με τη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως ένα προληπτικό πρόγραμμα πρέπει ζητηθεί από το ίδιο το κράτος στο οποίος απευθύνεται.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να αιτηθεί για ένα πρόγραμμα, οπότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο η τρίτη αξιολόγηση ήταν η καλύτερη από πλευράς συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές. Μάλιστα, επισήμανε ότι αν τα πράγματα γίνονταν με τόσο ομαλό τρόπο όπως στην γ' αξιολόγηση, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για προγράμματα και μνημόνια.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα προληπτικό πρόγραμμα για την έξοδο στις αγορές, απάντησε ότι για να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει κάποιος να το ζητήσει και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται συνεπώς δεν υπάρχει και θέμα συζήτησης.

Αναφορικά με την ουσία εκτίμησε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει ετοιμαστεί η τελική έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας, οπότε θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει εκπλήρωση του 100% των προαπαιτούμενων. Διαβεβαίωσε όμως ότι ακόμη και αν μείνουν κάποιες εκκρεμότητες, αυτές θα αντιμετωπιστούν ως συνήθως, δηλαδή θα συνδεθεί η εκπλήρωσή τους με την εκταμίευση των χρημάτων.

Το ποσό της δόσης θα κυμαίνεται μεταξύ 6 - 7 δισ. ευρώ, θα προσδιοριστεί επακριβώς από τους Υπουργούς Οικονομικών, ενώ θα δοθεί τμηματικά μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου. Ένα μέρος θα πάει για τις δανειακές ανάγκες, ένα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το τρίτο για τη δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας (μαξιλάρι), μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος στις αγορές, ανέφερε.

Eu official confident there will be an agreement by Monday's Eurogroup. 6-7 billion euros could be disbursed by mid February in more than one tranches. #Eurogroup #Greece

Eleni Varvitsiotis (@Elbarbie) January 18, 2018
Keywords
Τυχαία Θέματα