Δυτική Αττική: Συναγερμός ξανά στη Μάνδρα - Χείμαρρος ο κεντρικός δρόμος από την ισχυρή βροχόπτωση (pics &vids)


Ο τρόμος μετά από τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική επέστρεψε στη Μάνδρα, όπου οι κάτοικοι βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την μανία του καιρού, καθώς λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί άρχισε πάλι να βρέχει καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να πλημμυρίσει η κεντρική οδός Κοτοπούλη και να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο.

Είναι ο δρόμος που χθες ήταν λασπωμένο ποτάμι και κατέστρεψε τα πάντα στο διάβα του. Εκεί βρήκε μάλιστα και τραγικό θάνατο μία ηλικιωμένη, η μία από τους

15 νεκρούς που θρηνεί η χώρα.

Ζημιές σε περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 300 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ το οδικό δίκτυο, σχεδόν στο σύνολό του, έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Αλέξης Τσίπρας: Εθνικό πένθος και άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων

Εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.

Με δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:

-Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.
-Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.
-Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

Ανακοίνωσε ότι:

-Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.
-Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.
-Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.
-Επίσης ευχαρίστησε όσους κάτω από αντίξοες συνθήκες πάλεψαν και παλεύουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

"Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα. Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή. Ως αυτή την ώρα Θρηνούμε δεκατέσσερις νεκρούς στη Μάνδρα, και στη Νέα Πέραμο της Αττικής. Και η ευχή όλων μας είναι ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει κι άλλο. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειές των θυμάτων. Και να δεσμευτώ ότι θα σταθούμε δίπλα τους με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας. Kαι πιστεύω ότι τούτη την ώρα, η κήρυξη εθνικού πένθους για τη μεγάλη αυτή τραγωδία, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Πριν από λίγο συγκάλεσα σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, τον αρχηγό της πυροσβεστικής και την περιφερειάρχη που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις της πολιτικής προστασίας. Και θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω για τα άμεσα μέτρα στα οποία καταλήξαμε:

Η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί. Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Δεσμεύομαι ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία. Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί. Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, όπως και όλους όσους, μέσα από αντίξοες συνθήκες, πάλεψαν και παλεύουν αυτή την ώρα για να σώσουν περιουσίες και ζωές.

Εύχομαι κουράγιο και δύναμη τόσο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας, όσο και σε κείνους που δίνουν τη μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Βίντεο από τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής! #Μάνδρα #πλημμύρες #Greece #Floods pic.twitter.com/U4uKelEi3f

— Euronews ελληνικά (@euronewsgr) 15 Νοεμβρίου 2017

Θρήνος για τους 15 νεκρούς

Οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αττικής έμειναν ανοιχτές όλο το βράδυ της Τετάρτης κατόπιν εντολής του Εθνικού Κεντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σε αυτές έχουν ήδη μεταφερθεί οι σοροί από το Θριάσιο νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθούν νεκροψίες και να διαπιστωθούν κατά περίπτωση τα αίτια θανάτου.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα οι θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμούς που προκάλεσαν στα θύματα διάφορα αντικείμενα κατά την αιφνίδια και απότομη μετακίνηση τους από τους χειμάρρους που δημιουργήθηκαν.


Μια 82χρονη γυναίκα στην Μάνδρα ήταν το πρώτο θύμα που εντόπισαν τα συνεργεία.

Οι πρώτες αναφορές για τα θύματα


Βάσει των πρώτων αναφορών για τα θύματα, ήδη από το πρωί της Τετάρτης γινόταν λόγος για τους εξής ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πλημμύρας:

Γυναίκα 82 ετών, νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής.
Ηλικιωμένος άνδρας, νεκρός στο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνωνος, επίσης στη Μάνδρα.
Άνδρας, 65 ετών περίπου βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα.
Άνδρας, περίπου 50 ετών, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών-Θηβών, στη Μάνδρα.
Γυναίκα, εγκλωβισμένη μέσα σε αυτοκίνητο, στην οδό Αίαντος, στη Μάνδρα.
Άνδρας, στο Ψαλίδι της Μάνδρας, ανευρέθη σε ανοιχτό χώρο.
Γυναίκα 95 ετών, η σορός της οποίας εντοπίστηκε στο σπίτι της, στη οδό Στρατηγού Ρόκα, στη Μάνδρα.
Δύο άνδρες, 55 και 80 ετών, προηγουμένως αγνοούμενοι από την Μάνδρα, ανασύρθηκαν νεκροί στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου
Ανάμεσα στα θύματα ο Γιώργος Μακαρούνας 36 ετών, ο Μπάμπης Δημητρόπουλος 54 ετών και ο Σεραφείμ Γκόρτζας 57 ετών.


Ο Γιώργος Μακαρούνας, 36 ετών, πατέρας ενός παιδιού


Ο Μπάμπης Δημητρόπουλος


Ο Σεραφείμ Γκόρτζας, πρώην τεχνικός του ΟΤΕ

Παρέμβαση εισαγγελέα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική. Θα ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα αδικήματα που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις.

Κλειστά τα σχολεία σήμερα στις πληγείσες περιοχές

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Απογοητευτική είναι η εικόνα των δρόμων στην Μάνδρα και την Ν. Πέραμο παρά τις ακατάπαυστες ενέργειες των σωστικών συνεργείων, ενέργειες τις οποίες δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες και η νύκτα, ενώ τίθεται ζήτημα ασφαλείας για τους τυχόν επιζώντες εγκλωβισμένους , όπως επισημαίνει η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερείας, Γιάννα Τσούπρα.

Για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων επιλήφθηκαν οι δήμοι Μεγαρέων και Μάνδρας, ο δεύτερος δε με τρόφιμα και νερά που προμηθεύτηκε από την Περιφέρεια Αττικής. Τέλος η Τοπική Αυτοδιοίκηση φρόντισε και για την διανυκτέρευση των πληγέντων που αδυνατούσαν να κοιμηθούν στο σπίτι τους.

Δεν θα λειτουργήσουν 20 σχολεία του δήμου Αθήνας λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων λόγω των επικείμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων, θέτοντας σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό του. Στο πλαίσιο αυτών, προληπτικά, για την ασφάλεια των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα είκοσι σχολεία, που βρίσκονται κοντά σε ρέματα στις περιοχές Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και Άνω Κυψέλη.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα εξής δημοτικά σχολεία της Αθήνας: 105ο, 102ο, 134ο, 29ο, 172ο, 14ο, 36ο, 56ο, 66ο, 60ο, 162ο και 58ο. Επίσης, δε θα λειτουργήσουν, το μουσικό γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο και το 9ο ΕΠΑΛ, το 66ο γυμνάσιο Αθηνών, το 38ο γυμνάσιο και 38ο ΓΕΛ, το 23ο και 24ο γυμνάσιο, το 23ο ΓΕΛ, το 39ο γυμνάσιο, το 39ο ΓΕΛ, καθώς και το 72ο γυμνάσιο.

Οι πολίτες, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595, ενώ όχημα της δημοτικής αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε ασφαλείς χώρους, ατόμων που το έχουν ανάγκη. Επίσης, όλες οι δημοτικές κοινότητες έχουν θέσει σε επιφυλακή οχήματα, υλικά και ομάδες εργαζομένων, ενώ σε ειδική ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου στους λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη και στην περιοχή του Αττικού 'Αλσους (Τουρκοβούνια), προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα φρεάτια στην περίπτωση μεταφοράς μεγάλου όγκου χώματος.

Keywords
ξανα, αττικη, δρομος, δυτικη αττικη, δυτικη, αλέξης τσίπρας, περιφέρεια αττικής, ακαδημία πλάτωνος, καιρος, τσιπρας, θλίψη, συλλυπητήρια, ελλαδα, νέα, twitter, εκεπυ, χλμ, ελπε, αθηνα, σχολεια, επαλ, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Ημέρα του παιδιού, εκλογες 2010 δημοτικες, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, περιφέρεια αττικής, θλίψη, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γυναικα, δημος αθηναιων, επαλ, θριασιο, θριασιο νοσοκομειο, πλαισιο, ωρα, ακαδημία πλάτωνος, βραδυ, βρισκεται, γκυζη, δυναμη, δημος, δηλωση, δικτυο, ελπε, εμειναν, ερευνα, ετων, ζωη, ζωης, εικοσι, υπηρεσιες, εικονα, κυβερνηση, κυψελη, κι αλλο, παντα, οδος, οχηματα, οχημα, πεμπτη, πενθος, πρωι, ροκα, σεπολια, συγκεκριμενα, συλλυπητήρια, σορος, σπιτι, σπιτια, τοπικη αυτοδιοικηση, χλμ, ωρες, ασφαλεια, δημοτικα, ελληνικα, εθνικο, χωρα, νεκροι, νοσοκομειο, ομαδες, πληγες, θελω να, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα