Χάρρυ Κλυνν: Ο βασιλιάς του γέλιου που σημάδεψε τη δεκαετία του '80


Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, τον οποίο όλος ο κόσμος ήξερε ως Χάρρυ Κλυνν (7 Μαΐου 1940) αποθέωσε την σάτιρα στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη. Εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο

Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, "κερδίζει" την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.

Το 1964 ταξιδεύει για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος της ζωής του κράτησε 10 χρόνια όπου δούλεψε στις HΠA και στον Kαναδά, σε κέντρα τις ελληνικής διασποράς, σε καφεθέατρα ως stand up comedian (νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάζεται επίσης για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double». Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του, Χαρίκλεια και εκεί αποκτά το πρώτο από τα 3 του παιδιά, τον Νίκο. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», την οποία προσφορά τελικά δεν δέχτηκε. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.

Γυρίζει στην Ελλάδα το χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978. Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων.Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ.Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 μένει μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά, γράφει βιβλία (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), παίζει θέατρο, ζωγραφίζει (8 ατομικές εκθέσεις) και ηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς.



Γιατί επέλεξε το παρατσούκλι Χάρρυ Κλυνν;

Ο κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης αγαπήθηκε και έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν.

Τι σήμαινε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο; Ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του εξηγεί ότι επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα καθώς ήταν ακριβώς το αντίθετο με τον Dirty Harry, που εκείνη την εποχή διέγραφε τη δική του πορεία στις μεγάλες οθόνες.

Χάρρυ Κλυνν και ποδόσφαιρο

Μία από τις μεγάλες αγάπες του ηθοποιού Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής, ήταν το ποδόσφαιρο. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, το 1980 ηγήθηκε της ομάδας του Απόλλωνα Καλαμαρίας και κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη δυναμική της.

Επί προεδρίας του, η ομάδα απόκτησε δικό της γήπεδο, επανήλθε στην Α΄ Εθνική Κατηγορία μετά από 20 χρόνια, ενώ γνώρισε γενικότερη άνθηση. Απέκτησε υποδομές, ανέπτυξε το φυτώριο της και κατάφερε να συσπειρώσει τους φιλάθλους της.

Το 1988 ο δημοφιλής σατυρικός ηθοποιός αποτέλεσε ηγετική φιγούρα στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ποδοσφαίρου, λόγω των προτάσεων αναδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα.

Η πολιτεία αποφάσισε, τότε, να αφαιρέσει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και να την παραχωρήσει στην ΕΠΟ. Ο Χάρρυ Κλυνν προτάθηκε – ομόφωνα από όλες τις ομάδες – για την προεδρία της ΕΠΑΕ.

Υπό την καθοδήγησή του η ΕΠΑΕ αναδιοργανώθηκε και μετά από επαφές με FIFA και UEFA δημιουργήθηκαν εξαιρετικά ελκυστικοί όροι για την επιστρέψει και πάλι στην ΕΠΑΕ το πρωτάθλημα. Όπως και έγινε.

Μετά από τρία χρόνια ο ηθοποιός κατέθεσε την παραίτησή του από την προεδρία.

Η κόντρα οδήγησε σε μεγάλη κρίση και είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στα χρονικά.

Μεγάλες στιγμές γέλιου από τον Χάρρυ Κλυνν (vids)

Ο βασιλιάς του χιούμορ μας χάρισε επικές σκηνές και ατάκες που μένουν στην ιστορία ανάμεσα σε γέλια μέχρι δακρύων. Ας δούμε μερικές εξ' αυτών...

Μερικές από τις ατάκες του Χάρρυ Κλυνν που ακούστηκαν στα ελεύθερα προγράμματά του

- Ακόμα κι ένα κρεμμύδι μπορεί να σε κάνει να κλάψεις, αλλά μόνο ένας καλός κωμικός μπορεί να σε κάνει να γελάσεις.

- Παρακαλώ να γελάτε πιο γρήγορα, δεν έχω πολλή ώρα στη διάθεσή μου.

- Tα κουλούρια έχετε δει πόσα τα έχουνε κάνει; Tόσα δα! Στο τέλος δε θα μας πουλάνε κουλούρι, τρύπα θα μας πουλάνε.

- Tι γίνεται, τελικά, μ' αυτό το IKA; Πας για αμυγδαλές και σου κάνουν εγχείρηση προστάτη! Ένα φίλος μου είχε προβλήματα με τη χολή του και όταν πήγε στο IKA ζήτησε να του κάνουν εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας... Tο ωραίο είναι ότι η μπλόφα έπιασε... Tου κάνανε εγχείρηση χολής!

- Η τελευταία απογραφή του πράσινου της Ελλάδας, είναι αισιόδοξη. Σύμφωνα με αυτή έχουν απομείνει τέσσερα πεύκα στο Bέρμιο και τρεις λεύκες στην Kόνιτσα.

- Στις φυλακές γίνεται το αδιαχώρητο, δεν δραπετεύει πλέον κανείς. Που αλλού θα βρούνε οι άνθρωποι δυο γεύματα τσάμπα;
Kαι μια συμβουλή, να είσθε ευγενικοί με την πεθερά σας, οι μπέιμπι - σίτερς είναι πολύ ακριβές στις μέρες μας.

- Ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα διακόψουν την οκτάωρη στάση τους για τρίωρη προειδοποιητική εργασία…

- Τελευταία οι δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν για δουλειά πολύ πρωί. Kι αυτό για να βρουν θέση. Όσοι πάνε αργότερα τους τρώει η ορθοστασία. Όσοι καθυστερήσουν κρατιούνται από τις χειρολαβές!

- Των φρονίμων τα παιδιά πριν μαγειρέψουνε πεινάνε.

- Στο τέλος, όπως πάμε με τις πυρκαγιές τα μόνα φυτά που θα μας μείνουνε θα είναι οι πολιτικοί.

Δισκογραφία

Το 1977 προτείνει στην EMIColumbia να συνεργαστούν πειραματικά στην παραγωγή ενός σατιρικού δίσκου. Oι δίσκοι του Xάρρυ Kλυνν αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο χώρο της Eλληνικής δισκογραφίας. Για πρώτη φορά σατιρικοί δίσκοι φιγουράρουν στην πρώτη θέση του Ελληνικού Top Ten.

Όλοι, ανεξαιρέτως, οι δίσκοι του υπήρξαν πρώτοι σε κυκλοφορία και ακόμα τα νούμερα-ρεκόρ πωλήσεων των δίσκων του Xάρρυ Kλυνν παραμένουν ακατάρριπτα.[εκκρεμεί παραπομπή]Κυκλοφορεί ακόμα μεγάλος αριθμός από πειρατικές κασέτες με ηχογραφήματα από ζωντανές του παραστάσεις και οι ραδιοφωνικές εκπομπές «Aραμπάδες με καρούλια», «Βάσανα που ‘χει η Αγάπη» που παρουσιάστηκαν από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας το 1981 μαζί με τον Aντώνη Aνδρικάκη.

Αναλυτικά η προσωπική δισκογραφία του είναι η εξής:

Για Δέσιμο (1978), EMI-Columbia

Δοξάστε Με (1979), EMI-Columbia

Πατάτες (1981), EMI-Columbia

Γεώργιος Σουρής (1982), EMI-Columbia

Μαλακά… Πιο Μαλακά (1984), EMI-Columbia

Έθνος Ανάδελφον (1985), PolyGram

Τίποτα (1987), PolyGram

Natin-Fatin (1987), PolyGram

Ραντεβού με την εισαγγελία (1989), PolyGram

Αποκάλυψις (1990), PolyGram

Γρανίτα από τζατζίκι (1992), PolyGram

The (X) Κλυνν Files Ανάποδα (1998), PolyGram

Κλασσικά Ηχογραφημένα (2002), MINOS-EMI (Τα καλύτερα των 5 πρώτων δίσκων)

Οι συμμετοχές του στην δισκογραφία είναι οι εξής:

Ζήτω το ελληνικό τραγούδι (1987), MINOS

Το χαμόγελο του Τάκη (1994), UNIVERSAL

Ποντιακή Ραψωδία (1997), Vasipap

Φανταρίστικα (2001), Δίφωνο

Κινηματογράφος

Σύγχυση (1960) Ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Γαλάτη

Γάμος αλά Ελληνικά (1964) του Bασίλη Γεωργιάδη …. αδελφός Μίνας

Τα 201 καναρίνια (1964) των Nίκου Tσιφόρου και Πολύβιου Bασιλειάδη …. Πάρις

Αλαλούμ (1982)

Made in Greece (1983) …. Γιάννης Γιαννάκης

Εις μνήμην (1984). Γυρισμένη το 1981 αλλά λογοκριμένη μέχρι το 1984

Γυναίκες δηλητήριο (1993) Εμφάνιση στην ταινία …. πρόεδρος ΕΚΚ

Βόλτα στα Σύννεφα (1994) Ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Mπότση

Ράδιο Μόσχα (1995) του Νίκου Τριανταφυλλίδη …. μαγαζάτορας



Ζωγραφική

Επηρεασμένος από τον ζωγράφο πατέρα του, δημιούργησε εκατοντάδες έργα ζωγραφικής, άλλα με τον κλασικό τρόπο και άλλα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πρώτη ατομική έκθεση: 1998 στον «Εικαστικό Κύκλο» στην Αθήνα (35 έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων φιλοτεχνημένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή). Τίτλος έκθεσης: «Κόκκινη Γραμμή».

Δεύτερη ατομική έκθεση: Τον Δεκέμβριο του 2008 παρουσιάζει στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στη Θεσσαλονίκη 32 επιλεγμένα έργα (ακρυλικά και μεικτές τεχνικές σε καμβά), με τον τίτλο «Με τα χρώματα του Χάρρυ».

Τρίτη ατομική έκθεση: 7-22 Ιουλίου 2009 στο Πλωμάρι Λέσβου, στην «Αίθουσα Τέχνης Βενιαμίν ο Λέσβιος», με 20 έργα μεγάλων κυρίως διαστάσεων (ακρυλικά και μεικτές τεχνικές σε καμβά). Τίτλος της έκθεσης: «Με το χέρι στην καρδιά».

Τέταρτη ατομική έκθεση: 12-25 Νοεμβρίου 2009 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στην «Πολυχώρος τέχνης REMEZZO», με 50 έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων (λάδια, ακρυλικά και μεικτές τεχνικές σε καμβά). Τίτλος της έκθεσης: «Μεταμεσονύκτιος Παράστασις».

Βιβλία

Ο Χάρρυ Κλυνν ξεκίνησε να γράφει από νεαρή ηλικία. Μόλις στα 15 του δημοσίευσε ένα ποίημά του στην εφημερίδα Μακεδονία. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών πολλά από τα ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε φιλολογικά περιοδικά της εποχής. Η συγγραφική του δραστηριότητα είναι συνεχής από τότε και πολύ υλικό του δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας.

Τα βιβλία του που κυκλοφορούν είναι τα εξής:

Η γέρμα, (1983), Εκδόσεις Κάκτος

Αλαλούμ και πάσης Ελλάδος, (1984), Εκδόσεις Καστανιώτης

Ο Καζαμίας του Ρούλη, (1986), Εκδόσεις Κάκτος

Happy Birthday, Νίκο, (1988), Εκδόσεις Καστανιώτης

Τρυφερά αγκάθια, (1988), Εκδόσεις Καστανιώτης

Επί σκηνής, (1997), Εκδόσεις Καστανιώτης

Πόλις, 1997, Εκδόσεις Καστανιώτης

Περί, (2000), Εκδόσεις Καστανιώτης

Αναλαμβάνω την ευθύνη, 2000, Εκδόσεις Καστανιώτης

Μυθολογία κειμηλίων, (2001), Εκδόσεις Καστανιώτης

Όταν βρέχει, τα χελιδόνια πετούν χαμηλά, (2003), Εκδόσεις Καστανιώτης

Σκονισμένη ακτή, (2010), Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Εμφύλιος Λόγος (2016), Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Πολιτική

Ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε πολιτικά ενεργός ακόμη και κατά τις περιόδους που δεν συμμετείχε σε κάποιον επίσημο θεσμό. Χαρακτηριστική είναι η εμπλοκή του στο θέμα της Ποντιακής ομογένειας, στης οποίας το επίσημο κίνημα προεδρεύει, καθώς και η γνωστή του πολιτική σάτιρα.

Στην πιό πρόσφατη πολιτική του δράση, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015, υπήρξε θερμός υποστηρικτής της, δια μέσου των αναρτήσεων κυρίως πολιτικών άρθρων του στο προσωπικό του ιστολόγιο, στα οποία εξέφραζε την σκληρή κριτική αντίθεσή του στις κυβερνήσεις των δύο πρώτων μνημονίων. Η στήριξη του αυτή στην νέα κυβέρνηση, παραδόξως διότι δεν συνάδει με τις πολιτικές του θέσεις πρό της ψήφισης του 3ου μνημονίου, συνεχίζεται απρόσκοπτα ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και την εφαρμογή του από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2015.



Βραβεία


Έχει βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων 5 φορές:

1993: Πρώτο Βραβείο Παναγιώτη Παπαδούκα
1994: Πρώτο και Δεύτερο Βραβείο Παναγιώτη Παπαδούκα
1995: Δεύτερο Βραβείο Παναγιώτη Παπαδούκα
2000: Πρώτο Βραβείο «Παναθήναια»

Keywords
κλυνν, κλυνν, το φως, μαΐου, ελλαδα, θεσσαλονικη, συμμετοχή, αθηνα, underground, playboy, village, double, προσφορες, εταιρεία, columbia, agb, θεατρο, συγκεκριμένο, αναδιαρθρωση, επαε, επο, fifa, uefa, ika, απογραφη, emi, top, εμφάνιση, φως, δραση, συριζα, νέα, μνημονιο, απρόσκοπτα, βιβλια, νουμερα τηλεθεασης, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, βασιλικος γαμος, απογραφη 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δελφιναριο, γυναικα, δουλεια, εθνικη, επο, εργασια, ζωγραφικη, ηθοποιος, θεμα, κοντρα, οθονες, περιοδικα, περιοδος, ποιηματα, προγραμμα, ταινιες, τζατζικι, τηλεοραση, φυτα, φως, χολη, χρωματα, ωρα, agb, emi, ika, uefa, αδιαχωρητο, αλσος, αμυγδαλες, απρόσκοπτα, βοηθεια, βραδια, βραδυ, γινεται, γηπεδο, δασκαλος, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δικη, δηλητηριο, εγινε, εγχειρηση, εκθεση, εργα, εμφάνιση, επαε, εποχη, εταιρεία, ετων, ευθυνη, εφημεριδα μακεδονια, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ειδος, ηλικια, υπηρεσιες, θεατρα, καναρινια, εκδοσεις, κυβερνηση, μαΐου, μακεδονια, μοσχα, μονα, νικο, ομαδα, οδηγος, ποιημα, οικογενεια, ονομα, ορφεας, παιδια, παμε, ποδοσφαιρο, πεθερα, πευκα, πλωμαρι, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, πρωι, ραψωδια, ρεκορ, σατιρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, σικαγο, σκηνες, σχολειο, ταβερνες, το φως, τρια, τιτλος, των φρονιμων τα παιδια, φθινοπωρο, φυτωριο, φορα, χερι, χαμογελο, χελιδονια, χιουμορ, χρονικα, ακροπολ, μπουατ, columbia, εφαρμογη, εκπομπες, ελληνικα, εμφανισεις, φυλακες, fifa, γελια, χωρα, ιδιαιτερο, κωμικος, κυριακη, ομαδες, τρωει, top, underground, θεσεις, υλικο, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα