Αποκάλυψη από ΟΟΣΑ: Θα χαθεί ένας μισθός και μια σύνταξη από το 2019


Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην έκθεσή του για την πορεία των μελών του το 2018 πρότεινε μείωση των εισφορών και των φόρων που βαραίνουν οικονομικά τους χαμηλόμισθους Έλληνες. Αυτό που προκαλεί όμως τεράστια εντύπωση είναι το γεγονός ότι η έκθεση του Οργανισμού προεξοφλεί τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019.

Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει σε όλους τους τόνους πως η μείωση του αφορολόγητου θα μετατεθεί για αργότερα, αλλά η έκθεση του ΟΟΣΑ

το θεωρεί δεδομένο

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα χαθεί ένας μισθός και μία σύνταξη κυρίως για εκείνη την κοινωνική ομάδα που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Κοινώς εάν το αφορολόγητο πέσει από τα 8.636 ευρώ στσα 5.685 τότε αυτό σημαίνει ένας ολόκληρος μισθός χαμένος.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η διαφορά ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές αποδοχές των χαμηλόμισθων Ελλήνων παραμένει υψηλή, γεγονός που ωθεί εργαζόμενους στην αδήλωτη και ''μαύρη'' εργασία. Νεότερα πάλι στοιχεία, δείχνουν ότι το 2016 το χάσμα ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές απολαβές όλων των εργαζόμενων στην Ελλάδα ισοδυναμούσε με το 40,24% του μισθολογικού κόστους, τέσσερις και πλέον μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ ακόμη προσθέτει, πως η μείωση του μισθολογικού κόστους θα πρέπει να έλθει στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών και στην αγορά εργασίας.

Συνολικά πάντως, η έκθεση κάνει θετικές αναφορές στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Αθήνα για την προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Κοινωνικό Εισόδημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα