Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας


Το αεροπορικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία αποτελεί την πρώτη μεγάλη παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και έχει φέρει ντόμινο αντιδράσεων και ανακοινώσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η πυραυλική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας αποτελεί προειδοποίηση και για

άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.

Οι χώρες αυτές, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μία παρόμοια αμερικανική αντίδραση, εάν αποτελέσουν κίνδυνο, τόνισε ο κ. Τίλερσον.

Καθώς μία μονάδα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού υπό την ηγεσία αεροπλανοφόρου πλέει προς την Κορεατική Χερσόνησο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Κίνα συμφωνεί ότι η ανάληψη δράσης είναι απαραίτητη προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η απειλή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.

Η δήλωση αυτή του Τίλερσον έγινε χθες και ενώ είχε προηγηθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή.

Σε ερώτηση για το αν η πυραυλική επιδρομή των ΗΠΑ κατά της Συρίας, ήταν ένα μήνυμα για τη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC: «Το μήνυμα που μπορεί να λάβει το κάθε κράτος είναι το εξής: εάν παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο, εάν δεν τηρείτε τις διεθνείς συμφωνίες, εάν δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή εάν αποτελείτε απειλή για τους άλλους, σε κάποια χρονική στιγμή είναι ενδεχόμενο να βρεθείτε αντιμέτωποι με την αντίδρασή μας. Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο αντικειμενικός σκοπός μας είναι μία Κορεατική Χερσόνησος, χωρίς πυρηνικά όπλα».

Ρωσία και Ιράν εναντίον ΗΠΑ: Θα απαντήσουμε δυναμικά

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιράν, Χασάν Ρουχανί επεσήμαναν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ότι οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Συρίας είναι ανεπίτρεπτες.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες την ανάγκη για τη διεξαγωγή αντικειμενικής έρευνας αναφορικά με την επίθεση χημικών όπλων που έγινε την προηγούμενη Τρίτη, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Μόσχας και Τεχεράνης δήλωσε με έμφαση: «Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν να αγγίξουν τις κόκκινες γραμμές μας. Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε παραβίαση των κόκκινων γραμμών στη Συρία, θα λάβει δυναμική απάντηση, από όποιον και αν προέρχεται. Η Αμερική γνωρίζει ότι μπορούμε να αντιδράσουμε πολύν δυναμικά».

Άλλωστε και ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μενβέντεφ είχε δηλώσει – με ανάρτησή του στο facebook ότι η πυραυλική επίθεση Τραμπ κατά βάσης τη Συρία έφτασε την κατάσταση στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει αποστείλει σε συριακό λιμάνι την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι υπάρχει σχέδιο για περαιτέρω δράση, αναζωπυρώνοντας τις φήμες για μία χερσαία επιχείρηση του αμερικανικού στρατού στη Συρία.

Η Κίνα θα κάνει παραχωρήσεις στις ΗΠΑ για να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο

H Κίνα θα δώσει στις ΗΠΑ καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και αμερικανικές εξαγωγές βοδινού κρέατος για να συμβάλει στην αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Η Κίνα ετοιμάζεται να αυξήσει το ανώτατο όριο επενδύσεων, που προβλέπεται από τη διμερή επενδυτική συμφωνία, και θέλει να σταματήσει την απαγόρευση εισαγωγών βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ, ανέφερε η εφημερίδα. «Η Κίνα ετοιμαζόταν να (αυξήσει τα ανώτατα όρια επενδύσεων) στη διμερή επενδυτική συμφωνία, αλλά οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν (μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές)», σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Κινέζο αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο 100 ημερών διαβουλεύσεων για το εμπόριο.

Ερωτηματικά προκαλούν δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ και το μέλλον του Άσαντ

Τέλος, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δηλώσεις των υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων προκαλούν ερωτηματικά αναφορικά με το αν η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία είναι κεντρικός στόχος πλέον στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Μετά την πυραυλική επίθεση της Παρασκευής, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι αν κριθεί αναγκαίο θα προετοιμαστούν για περαιτέρω ενέργειες, υπονοώντας την επανάληψη της χρήσης στρατιωτικών μέσων.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν "πολλαπλές προτεραιότητες" στη Συρία, ενώ η επικράτηση συνθηκών σταθερότητας στη χώρα είναι αδύνατη με τον Άσαντ στην προεδρία.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον που τόνισε ότι η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ είχε ως αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή επανάληψης χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα