Αλέξης Τσίπρας: Να μείνει το ΔΝΤ - Μουσική στα αυτιά μου οι δηλώσεις Λαγκάρντ για το χρέος


Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ είχε συνάντηση και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας σε συνέδριο στο Brookings, αναφέρθηκε σε αυτή τη συνάντηση και τόνισε ότι του ακούστηκε ως "μουσική στα αυτιά του" όλα όσα είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για το χρέος.

«Χαίρομαι

που το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα αλλάξει κατεύθυνση, δεν απαιτεί νέα μέτρα και επιμένει στην ελάφρυνση χρέους. Ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά μου όταν το είπε η κ. Λαγκάρντ. Οι προβλέψεις του Ταμείου αποδείχθηκαν λανθασμένες και κατά συνέπεια υπονομεύθηκε η αξιοπιστία του ΔΝΤ», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να παραλείψε να κάνει αναφορά σε λάθη του ΔΝΤ ειδικά για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του κατά τη διάρκεια των μνημονίων.

«Φυσικά», συνέχισε, «όλοι οι Έλληνες αλλά και όλοι εδώ επιθυμούμε να δούμε αυτή τη νέα κατάσταση να υλοποιείται (εννοεί την ελάφρυνση και τη μη λήψη μέτρων). Δεν θα πρέπει να συμβεί καμία καθυστέρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τη δεδομένη στιγμή».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας τις απέδωσε στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, ενώ σημείωσε και τον φόβο της κυβέρνησης ότι πιθανές καθυστερήσεις δεν θα βοηθήσουν στον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια. Μάλιστα αποκάλυψε ότι πριν συναντήσει τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φοβόταν για νέο γύρο καθυστερήσεων. «Ο χρόνος είναι προτεραιότητα για τη στρατηγική μας», είπε.

Η Ελλάδα μπαίνει σε καινούργια εποχή

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα «μπαίνει σε μια καινούργια εποχή, βγαίνει από την κρίση διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας. Τώρα είναι η ώρα να την εμπιστευτείτε». «Πολλά έχουν αλλάξει από την προηγούμενη φορά που βρισκόμουν εδώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τέσσερα χρόνια»,σημείωσε επίσης.

Χαρακτήρισε ως μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτή περιλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας βάση στη Σούδα, όπως και συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε. «Ήρθε η ώρα να εμπιστευτείτε την Ελλάδα. Χαίρομαι που και ο κ. Τραμπ προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει αυτό το μήνυμα», σημείωσε ακόμη.

Δικαιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει σε νέο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, εξήγησε ότι κάποια στιγμή να δούμε γιατί αυτά (σ.σ. η πρόοδος που έκανε η κυβέρνησή του) δεν έγιναν πριν από 4,5 χρόνια, γιατί η Ελλάδα έμενε στα προγράμματα χωρίς αποτέλεσμα. Και συνεχίζοντας εξήγησε: «Γιατί τα δυο προηγούμενα προγράμματα κατέρρευσαν».



Ζάιμπερτ: Στηρίζουμε κι εμείς την Ελλάδα - Τίποτε διαφορετικό για το χρέος

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου αναφορικά με τη στήριξη στην χώρα μας ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε πως η στήριξη είναι δεδομένη και από την Γερμανική πλευρά αλλά σημείωσε πως αναφορικά με το ζήτημα του χρέους δεν υπάρχει τίποτε διαφορετικό από όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup.

«Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι στηρίζει τους Έλληνες στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε ό,τι αφορά πάντως ειδικά το χρέος, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι δεν γνωρίζει ολόκληρη τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί και θέση του Eurogroup και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία ελληνικής και αμερικανικής πλευράς για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ως γερμανική κυβέρνηση δεν έχει βεβαίως τίποτα να σχολιάσει σε ό,τι αφορά το πώς η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της στον τομέα της αμυντικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα