Αίγυπτος: Ο τάφος του Τουταγχαμών και η ανακάλυψη του αιώνα (pics &vid)

11:58 2/2/2018 - Πηγή: Pagenews

Νέες έρευνες με τη βοήθεια ραντάρ ξεκίνησαν επιστήμονες στην Αίγυπτο, οι οποίοι εικάζουν ότι θα επιβεβαιώσουν την παρουσία κενών χώρων ή διαδρόμων πίσω από τους τοίχους του ταφικού θαλάμου του φημισμένου Φαραώ, Τουταγχαμών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο ανήλικος βασιλιάς ετάφη στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην όχθη του Νείλου, κοντά στο Λούξορ σ’ ένα μνημείο γνωστό ως KV62 που έφερε στο

φως η αρχαιολογική σκαπάνη μαζί με θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας.

Πριν από τρία χρόνια ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς υποστήριξε ότι φωτογραφίες και σαρώσεις του βόρειου τοίχου του μνημείου υποδείκνυαν την παρουσία ενός σφραγισμένου θαλάμου -που ίσως περιέχει τον τάφο της φημισμένης για την ομορφιά της βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του φαραώ Ακενατόν και μητέρας του Τουταγχαμών.

Ο επικεφαλής της νέας έρευνας, καθηγητής Φράνκο Πορτσέλι του Πολυτεχνείου του Τορίνο είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι αν αποδείξει τη θεωρία του Ριβς «θα είναι σαν να κερδίζει το λόττο».

Ο Πορτσέλι είπε ότι η ομάδα του έχει ήδη εντοπίσει «δύο άδειους χώρους, ο ένας μάλλον μεγάλος, ο άλλος όχι και τόσο» κι ότι ελπίζει μέσα στους επόμενους μήνες να δώσει την «τελική απάντηση» στο θέμα που άφησε ανοικτό ο Ριβς.

Ένα προηγούμενο σκανάρισμα του τάφου δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον περασμένο Νοέμβριο, πάντως, ανακαλύφθηκε με τη χρήση μιονιογραφίας ένα μεγάλο κενό στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, η πρώτη τέτοια ανακάλυψη από τον 19ο αι. σύμφωνα με τους ερευνητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα