Αφήστε τους να ζήσουν μονιασμένα, εκεί κάτω στην Κύπρο!


Διάβασα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη για την γενετική προέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

"Σύμφωνα με την ανάλυση DNA η καταγωγή πατρός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προέρχεται κυρίως από την ίδια γενετική δεξαμενή, σε βαθμό τέτοιο ώστε να θεωρείται περίπου πως πρόκειται για τον ίδιο πληθυσμό".

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Κυπριακή κοινότητα ζούσε αδελφωμένα πριν μπει στη μέση η πολιτική, η διπλωματία, η θρησκεία και τα

συμφέροντα.

"Προκύπτει επίσης ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μοιράζονται και μια πολύ στενή γενετική συγγένεια με τους κατοίκους του Λιβάνου, αλλά και της Καλαβρίας στην Ιταλία. Ενδιαφέρον είναι ότι τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι φανερώνουν στενές γενετικές καταβολές και με τον ελληνικό πληθυσμό".

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι εμπορικές σχέσεις και οι αποικίσεις έπαιξαν τον ρόλο τους στην ιστορική συνέχεια του πληθυσμού.

Ποτέ δεν ήμουν ένθερμος θιασώτης των ερευνών αναφορικά με το DNA για να βγάλω εθνοτικά συμπεράσματα. Από εκεί ξεπήδησαν θεωρίες όπως του Φαλμεράυερ (που έχουν καταπέσει ιστορικά) και από εκεί εύκολα γλιστράς σε λογικές "εθνικής καθαρότητας" όπως των Ναζί.

Η γέννηση του καθενός μας - ο χώρος, ο χρόνος και ο τόπος - είναι ένα καθαρά τυχαίο γεγονός το οποίο, επιπλέον, στην πορεία μεταλάσσεται ίσως και διαστρεβλώνεται από όσα είπαμε προηγουμένως: Πολιτική, συμφέροντα, ιδεοληψίες, κατακτήσεις, θρησκεία.

Η εν λόγω έρευνα ωστόσο δείχνει ότι η Κύπρος ήταν διαχρονικά και ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο κράτος στην άκρη της Μεσογείου με αυτόχθονα πληθυσμό και τις λογικές "προσμίξεις" του στο πέρασμα των αιώνων.

Ας αφήσουν τους Κύπριους "Ελληνοκύπριους" και "Τουρκοκύπριους" να βρουν τη λύση.

Γιατί οι κυβερνήσεις - είτε της Τουρκίας, είτε της Κύπρου - οι εγγυήτριες δυνάμεις και ο ΟΗΕ απλώς περιπλέκουν στο βωμό συμφερόντων, επιδιώξεων και υπολογισμών ένα θέμα με το οποίο πρέπει να ζήσουν οι ίδιοι που ζούσαν εκεί χιλιάδες χρόνια μαζί.

Πριν έρθουν οι Κυανόκρανοι, ο Αττίλας, ο Άϊντε, ο Ερντογάν ή ο Αναστασιάδης.

Γιατί όπως έχω πει κι εγώ, ο Βολταίρος "όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δεν είναι η καταγωγή αλλά η αρετή μόνο που τους κάνει να διαφέρουν".

Keywords
Τυχαία Θέματα