Washington Post: Ο Τραμπ καυχιέται που λέει ψέματα στον Τριντό


Ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να "καυχιέται" για το ότι είπε ψέματα στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας NAFTA, δημοσίευσε σήμερα η Washington Post.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, στην ηχογράφηση περιγράφεται η συνομιλία των δύο ισχυρών ανδρών στο ζήτημα του εμπορικού ελλείμματος, με τον Ρεπουμπλικάνο να παραδέχεται πως δεν έχει ιδέα για τα πραγματικά στοιχεία, αλλά, παρόλα αυτά, προσπάθησε να παραπλανήσει με αμφισβητούμενα στοιχεία τον Τριντό,

επιδεικνύοντας την "υπεροπτική" νοοτροπία του, σύμφωνα με τη Washington Post.

«Ο Τζ. Τριντό ήρθε να με δει. Καλός άνθρωπος ο Τζάστιν. Μου είπε: Όχι, όχι, Ντόναλντ, δεν έχουμε (ο Καναδάς) κανένα εμπορικό έλλειμμα μαζί σας", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος μιμούμενος τον Καναδό πρωθυπουργό, σε ομιλία του την Τετάρτη σε μια χρηματοδοτική καμπάνια.

"Ωραίος τύπος, όμορφος, μπαίνει μέσα, μου λέει: Ντόναλντ, δεν υπάρχει εμπορικό έλλειμμα." Είναι πολύ περήφανος γι αυτό, γιατί, ξέρετε, όλοι οι υπόλοιποι μας σφάζουν. Του απάντησα: Τζάστιν, κάνεις λάθος".

"Δεν ήξερα καν, δεν είχα ιδέα" συνεχίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Απλώς του είπα "κάνεις λάθος"" "Ξέρετε γιατί; Επειδή είμαστε τόσο ηλίθιοι... Και επειδή πίστευα ότι αυτοί είναι έξυπνοι." "Είπα "κάνεις λάθος, Τζάστιν". Μου είπε "όχι, δεν έχουμε εμπορικό έλλειμμα". Είπα, "σε αυτή την περίπτωση, διαφωνώ", "δεν το πιστεύω».

"Έστειλα έναν από τους δικούς μας έξω, αλλά και τους δικούς του, τους είπα "ελέγξτε, γιατί δεν μπορώ να το πιστέψω"», σημειώνει επακριβώς ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Ντόνταλντ Τραμπ δήλωσε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ότι ο βοηθός του επέστρεψε και ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. είχαν εμπορικό έλλειμμα 17 δισεκ. δολαρίων με τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων ενέργειας και ξυλείας.

"Κύριε, βασικά έχετε δίκιο. Κανονικά δεν έχουμε έλλειμμα, ωστόσο αυτό δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και την ξυλεία. Μόλις τα συμπεριλάβεις και αυτά, χάνουμε 17 δισ. δολάρια το χρόνο. Είναι απίστευτο."

Από την πλευρά του όμως, ο Αντιπρόεδρος Εμπορίου των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα με τον Καναδά, και όχι έλλειμμα.

Μετά τη δημοσίευση της Washington Post, ο Τραμπ επανέλαβε μέσω tweet τον ισχυρισμό του σχετικά με τα ελλείμματα, δηλώνοντας πως οι άλλες χώρες αρνούνται να αποδεχτούν πως επικρατεί μεγάλη εμπορική ανισορροπία με τις ΗΠΑ, υπονοώντας πως ουσιαστικά οι υπόλοιπες χώρες "ληστεύουν" τις ΗΠΑ.

"Όντως έχουμε εμπορικό έλλειμμα με τον Καναδά, όπως έχουμε σχεδόν με όλες τις χώρες (τεράστιο μάλιστα με κάποιες από αυτές). Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ένας πολύ καλός τύπος, δεν του αρέσει να λέει πως ο Καναδάς έχει πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ (όταν διαπραγματεύεται), ωστόσο έχει... έχουν. Σχέδον όλες τους έχουν πλεόνασμα... και γι' αυτό το ξέρω!", αναφέρει στο tweet του ο Αμερικανός Πρόεδρος, επεξηγώντας ουσιαστικά την "μπλόφα" του στον Καναδό πρωθυπουργό.



Τραμπ: "Μας ληστεύουν"

Στην 30λεπτη ομιλία που ακολούθησε, ο Τραμπ επιτέθηκε κατά σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ και οικονομιών με τις οποίες κάνει εμπόριο η Αμερική, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα, και τη Νότια Κορέα ότι "ληστεύουν" για δεκαετίες τις ΗΠΑ και το εργατικό δυναμικό τους.

Μάλιστα απείλησε πως θα αποσύρειι τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Νότια Κορέα, αν δεν πάρει αυτό που θέλει από τη Σεούλ, ως σύμμαχος του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "η χώρα (η Κορέα) πλούτισε από αυτούς (ΗΠΑ), αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν καλύτερες συμφωνίες, όπως και άξιζαν".

"Έχουμε τεράστιο έλλειμα μαζί τους, και παρ' όλα αυτά τους προστατεύουμε. Χάνουμε λεφτά στο εμπόριο αλλά και σε στρατιωτικές δαπάνες. Έχουμε 32.000 στρατιώτες στα σύνορα Βόρειας-Νότιας Κορέας. Να δούμε τι θα γίνει αν τα τραβήξουμε. Οι σύμμαχοι μας νοιάζονται μόνο για τους εαυτούς τους. Δεν νοιάζονται για εμάς", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα