O Μίμης Πλέσσας μιλάει αποκλειστικά στο pagenews.gr


Συναντήσαμε τον κ. Μίμη Πλέσσα στα πλαίσια μιας απίστευτα φορτωμένης λόγω υποχρεώσεων περιόδου. Βρίσκεται σε οργασμό προετοιμασιών για το «Γοργόνες και Μάγκες» και σε ακατάπαυστες πρόβες. Ωστόσο, μάς χάρισε λίγα λεπτά προκειμένου να κάνουμε μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Ο σπουδαίος δημιουργός γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα, φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.

Η μεγάλη αγάπη του, ωστόσο, δεν είναι ούτε η μουσική ούτε η χημεία, αλλά τα δύο παιδιά του: Ο Αντώνης, 57 ετών, από τον πρώτο του γάμο, και η 17,5 ετών Ελεάννα, την οποία απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του Λουκίλα Καρρέρ - Πλέσσα, η οποία υπήρξε -και παραμένει- φανατική θαυμάστριά του. Οι δυο τους ήρθαν πιο κοντά όταν εκείνη του ζήτησε πρόσβαση στο αρχείο του, ώστε να προσθέσει στη συλλογή της κάποια στοιχεία που της έλειπαν.

Η αγάπη τους για τη μουσική -και η κοινή καταγωγή τους από τη Ζάκυνθο- μετουσιώθηκε σε έρωτα ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα ο συνθέτης να πάρει την απόφαση να παντρευτεί για δεύτερη φορά τη σύντροφό του Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα.



- «Γοργόνες και Μάγκες». Επί σκηνής θα απολαύσουμε 13 ηθοποιούς, 12 χορευτές και ζωντανή ορχήστρα με 8 μουσικούς με μαέστρο τον Αντώνη Γούναρη, ενώ θα ακουστούν αξέχαστες επιτυχίες σας, όπως το «Θα πιώ απόψε το φεγγάρι», «Άνοιξε πέτρα», «Καμαρούλα μια σταλιά», «ο άντρας που θα παντρευτώ» που θα τραγουδούν ζωντανά οι ηθοποιοί αλλά και ο Γιάννης Πλούταρχος. Πώς αισθάνεστε που τα τραγούδια σας κέρδισαν την αθανασία και τα αγαπούν και νέα παιδιά όπως η Άρτεμις Ματαφιά που θα ερμηνεύει το τραγούδι που είχατε εμπιστευτεί στη Μαρινέλλα;

Πολύ πριν κερδίσουν την αθανασία, κέρδισαν πολλή απαξίωση, πολλή καταφρόνια, ατέλειωτη αμφισβήτηση και όχι μόνο.

Πες τε μου, δεν αξίζουν τη σημερινή τους αναγνώριση;



- Ο Καζαντζάκης είχε πει: «δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει». Τι σκέψεις σάς γεννά;

Τελευταίες έρευνες που μας επιτρέπει η προηγμένη τεχνολογία, επιμένουν ότι όσα δισεκατομμύρια άνθρωποι κι αν είμαστε, ακόμα και ομοϊδεάτες, έχουμε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση της κάθε ιδέας μας.

- Στην τύχη πιστεύετε ή στην σκληρή δουλειά;

Να μην σας πω εγώ. Ξεσκονίστε λίγο το «τύχη και αναγκαιότητα». Θα σας δοθούν χιλιάδες απαντήσεις και θα σας δημιουργηθούν αντίστοιχα ερωτηματικά.



- Η δόξα είναι κάτι μάταιο; Εξασφαλίζει τροφή σε ένα δημιουργό σε συναισθηματικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο;

Η ματαιοδοξία είναι κάτι που οφείλουμε και αξίζει να διερευνήσουμε.

- Τι πιστεύετε πως ενώνει τόσα χρόνια τον κόσμο με τα τραγούδια σας;

Η αλήθεια τους, η διαφορετικότητα τους και η απορία που γεννούν «πως ο ίδιος συνθέτης μπορεί να είναι τόσα πρωτότυπα αλλιώτικος σε κάθε δημιουργία του».

- Το τραγούδι μας απελευθερώνει εκφραστικά και επιδρά ευεργετικά στους ανθρώπους καθότι ελευθερώνει τη σκέψη τους. Γιατί σήμερα η ελληνική δισκογραφία έχει πληγεί και τα σουξέ –σκουπίδια κυριαρχούν;

Ψάξτε να βρείτε και δικαιώστε τον σοφό που είπε «o tempora o mores».

- Θα γινόσασταν κριτής σ’ ένα talent show;

Σίγουρα όχι με τη σημερινή τσιγκουνεμένη έννοια.

- Πώς βλέπετε τα μελλοντικά σας σχέδια;

Με απόλυτη αισιοδοξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα