Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου (upd)


Στην Ολομέλεια συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια να ψηφίσει το Σώμα. Από τις 18:00 το απόγευμα, έδωσε το παρών στην Ολομέλεια και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Θετικά τα μηνύματα για το χρέος-Θα

φορέσω μέχρι και γραβάτα

Αισιοδοξία ότι, και από τα μηνύματα που παίρνει από παντού, θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο. Σημείωσε χιουμοριστικά ότι μάλιστα αυτά τα μηνύματα είναι τόσο θετικά που ακόμα και ανησυχία προκαλούν.

«Τα νέα για το χρέος, με βάση αυτά που μεταφέρονται στην Αθήνα, είναι τόσο καλά, ετοιμάζομαι να φορέσω γραβάτα», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες το απόγευμα. Πρόσθεσε ότι τελική λύση θα υπάρξει στις 22 Μαΐου- στη συνεδρίαση του Eurogroup- ή στη χειρότερη περίπτωση στις 15 Ιουνίου.

Ανέφερε επίσης ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, θα έρθει επενδυτικό τσουνάμι και ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα γίνει ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι μέσα στον Ιούλιο η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ότι θα υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα μέσα στο 2017.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από την επιστροφή του από το Πεκίνο και τη συνομιλία που είχε εκεί με την Κριστίν Λαγκάρντ. Υπενθυμίζεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε στον κ. Τσίπρα ότι σε περίπτωση που επιμείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη στάση του απέναντι στην ελάφρυνση του χρέους, τότε το Ταμείο δεν θα μπει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, η Καγκελάριος του ανέφερε ότι δεν χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μόνο ο υπουργός Οικονομικών της, αλλά και η ίδια. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοθεί λύση στο χρέος, γιατί θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει η Μέρκελ να μπει σε προεκλογική περίοδο με το ζήτημα της Ελλάδας ανοιχτό και με μία νέα κρίση στη χώρα.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Παίρνουμε αυτά τα μέτρα για να ικανοποιήσουμε την εμμονή του ΔΝΤ, αλλιώς δεν μένει. Εβαλε τρεις προϋποθέσεις για να μείνει στο πρόγραμμα: συντάξεις, αφορολόγητο, χρέος. Εμείς με διαπραγμάτευση πήραμε ισόποσα αντισταθμιστικά. Προχωρούμε στην ικανοποίησή του. Αν δεν πάρει το χρέος, δεν μπαίνει στο πρόγραμμα. Αν δεν μπει, δεν υπάρχουν και οι απαιτήσεις».

Ερωτηθείς για το πώς θα ακυρωθεί στην πράξη ένα νομοσχέδιο που θα έχει ψηφιστεί, σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, απάντησε: «Αυτό είναι μια εξέλιξη που πράγματι θα έχει αναταράξεις, αλλά δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που θα πρέπει να αποφασίσει να μοντάρει ένα νέο πρόγραμμα στον ESM, το οποίο έχει άλλους κανόνες και άλλα προπαιτούμενα. Εκεί θα υπάρξει επί της ουσίας επαναπροσδιορισμός».

Παπαδημητρίου: Στόχος να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών

«Επιδίωξη της συμφωνίας με τους πιστωτές είναι να δημιουργηθούν γερά θεμέλια μέσα από μεταρρυθμίσεις στις δομές της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν οι αναγκαίες εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες, όπως είπε, συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τη δημοσιοποίηση στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) προκηρύξεων και διακηρύξεων στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς με τις τροποποιήσεις που γίνονται απλοποιείται.

«Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων. Με το άρθρο 46 κάνουμε ακόμη πιο ευέλικτη τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, διευκολύνοντας ακόμη περισσσότερο την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο, αν μια τέτοια επικύρωση κριθεί αναγκαία», επισήμανε ο υπουργός.

Η τρίτη μετταρύθμιση αφορά στη διαχείρηση των κόκκινων δανείων. «Οι στοχευμένες τροποποιήσεις του νόμου αποσαφηνίζουν το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείρηση των δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, με γνώμονα τη θεσμική προστασία των δανειοληπτών με την ταυτόχρονη διευκόλυνση των πιστωτικών ιδρρυμάτων να διαχειριστούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, που είναι η τέταρτη μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι πρόκειται για υλοποίηση της δέσμευσης την οποία είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και τόνισε πως «παρά το ότι δεν αποδεχόμαστε την αισιοδοξία για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της ρύθμισης, προσπαθούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων».

«Απορρίψαμε την πρόταση των θεσμών για οριζόντια απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και η απελευθέρωση περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Τέλος, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι κατανοεί τις αντιδράσεις για την προτεινόμενη ρύθμιση και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τόσκας: Το νέο ειδικό μισθολόγιο διασφαλίζει τη διατήρηση των ονομαστικών αποδοχών του προσωπικού των ενστόλων

«Το νέο ειδικό μισθολόγιο έρχεται να διασφαλίσει τη διατήρηση των ονομαστικών αποδοχών του προσωπικού. Αυξάνεται ο βασικός μισθός με την ενσωμάτωση επιδομάτων και διασφαλίζεται το εισοδηματικό επίπεδο του προσωπικού», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και πρόσθεσε πως «παρά το θόρυβο που προκαλείται, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας γνωρίζουν την αλήθεια και ότι σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάνουμε ό,τι μπορούμε».

«Καμία μείωση δεν γίνεται στις ονομαστικές αποδοχές των ενστόλων, δεν ανατρέπεται το επίπεδο αποδοχών του προσωπικού, γιατί αναγνωρίζουμε το δύσκολο έργο τους. Η προσωπική διαφορά είναι θεσμοθετημένη, κατοχυρωμένη και δεν έχει χρονικό περιορισμό εφαρμογής. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ενσωματώνονται στον βασικό μισθό επιδόματα, κάτι που αποτελούσε αίτημα επί σειρά ετών, των συνδικαλιστικών ενώσεων και των εργαζομένων, κάτι που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν ούτε τα χρόνια προ κρίσης για να έχουν τον κόσμο σε ομηρία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Είχαμε δεσμευτεί και κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, ότι δεν θα μειωθούν οι αποδοχές των ενστόλων. Εσείς είστε αυτοί που μείωσαν τους μισθούς του προσωπικού», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πως για κάθε κατηγορία προσωπικού, οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται αυτοτελώς με πρόβλεψη μισθολογικής κλίμακας. «Επίσης, υπάρχουν προβλέψεις επιδομάτων, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, οικογενειακής παροχής στην οποία περιλαμβάνεται και το επίδομα εξομάλυνσης για τους διαζευγμένους, που εγώ είχα υποσχεθεί εδώ στη Βουλή και πλέον περιλαμβάνεται στο σχετικό άρθρο. Ακόμη περιλαμβάνεται επίδομα θέσης ευθύνης και πρόβλεψης επιπρόσθετων αποζημιώσεων για εργασία πέραν του πενθημέρου», είπε ο Νίκος Τόσκας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σκουρλέτης: Απόλυτα ρεαλιστική η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε μια πολιτική λιτότητας που δεν την υιοθετούμε. Ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση για τα μέτρα που παίρνουμε. Είναι πολύ εύκολο να κατεδαφίζεις και δύσκολο να χτίζεις. Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, στην τρέχουσα χρονιά, υπάρχει δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα που αυτό μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου με τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας για την αξιολόγηση, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, απόλυτα ρεαλιστική την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

«Μια τέτοιου είδους δυναμική αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι απόλυτα ρεαλιστική. Ακόμα και με τέτοια μέτρα μπορούμε να την εφαρμόσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κατά τη διαπραγμάτευση η πλευρά των δανειστών δεν φάνηκε να σέβεται, σ' όλες τις φάσεις της, τις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι εκπροσωπούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Είστε και στη συνείδηση του ελληνικού λαού οι θεματοφύλακες των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Από τον ελληνικό λαό διαπιστώνεται ότι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες είναι ότι έχουμε μια λιτότητα που επιβάλλεται από τη συμφωνία που υπεγράφη και δεν ξεφεύγει από τη λογική του καλοκαιριού, αλλά είναι πιο ποιοτική και δείχνει πραγματική ευαισθησία», τόνισε και πρόσθεσε: «Εσείς είστε που ορκίζεστε στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υιοθετείτε την πολιτική τις λιτότητας, και είναι αυτό η αχίλλειος πτέρνα σας, αλλά παράλληλα προσπαθείτε να μετακυλήσετε σ' εμάς τις ευθύνες. Δεν ήμασταν εμείς που τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης συντονιστήκαμε με αυτούς που τα ζητούσαν όλα εδώ και τώρα. Εσείς είστε που καλέσατε τον κόσμο να υποστηρίξει την αντιπολίτευση. Αν αυτή είναι η σύγκριση, σας τη χαρίζουμε αυτή την πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων».

Χατζηδάκης: Προσβάλετε τους Έλληνες με τους πανηγυρισμούς σας

«Εσείς οι πιο αντιμνημονιακοί απ' όλους υιοθετείτε σήμερα το τέταρτο μνημόνιο, έχοντας ψηφίσει προηγουμένως το τρίτο» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αφού αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τονίζοντας «είπατε αυτά τα μέτρα είναι εκτός συμφωνίας, άρα δεν πρέπει να παρθούν και είναι αντιδημοκρατικό η σημερινή Βουλή να ψηφίσει μέτρα που θα πάρει μια αυριανή Βουλή», ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σας λέει ότι ψηφίζετε μέτρα αντιδημοκρατικά».

Σημείωσε ότι «μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, μετά τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα είναι εδώ και θα κάνει κουμάντο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με έναν πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, για περίπου 35 χρόνια».

«Στην αρχή της διαπραγμάτευσης σας ζητούσαν 3,6 δισ. μέτρα και μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση φτάσατε στα 4,9 δισ.» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είχε μπει σε αμυδρούς ρυθμούς ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2016 και στη συνέχεια η οικονομία ξαναβούτηξε στο πηγάδι της ύφεσης.

Η Ελλάδα είναι αυτή την ώρα η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση». «Είχατε δεσμευθεί για ένα σχέδιο για την ανάπτυξη μέχρι το Μάρτιο του 2016 και δεν έχετε κατορθώσει να στείλετε ούτε πέντε σελίδες στην επιτροπή για το πώς βλέπετε την ανάπτυξη της χώρας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος, αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018 είναι αδύνατον να διατηρηθούν, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και κατέληξε λέγοντας «προσβάλετε τους Έλληνες πολίτες με τους πανηγυρισμούς σας και κυρίως τους φτωχούς ανθρώπους που σας πίστεψαν. Από Ρομπέν των φτωχών η κυβέρνησή σας έγινε η κυβέρνηση που εξαθλιώνει τους φτωχούς».

Λοβέρδος: Ενταφιάζεται ο αντιμνημονιακός λόγος σας

«Πρώτοι και μόνοι μας, εμείς ως ΠΑΣΟΚ, διαχειριστήκαμε πατριωτικά την κρίση χωρίς δεύτερες σκέψεις, με τεράστιο πολιτικό κόστος. Το 2014 βγαίναμε από την περιπέτεια των μνημονίων χωρίς βέβαια να έχουν ξεπεραστεί όλες οι δυσκολίες, αλλά ακολουθούσαμε μια πορεία εξόδου. Οι άλλοι προχώρησαν και η δική μας πορεία ανακόπηκε από εκείνους που έριξαν την τότε κυβέρνηση, για να εγκαινιαστεί η δεύτερη φάση της κρίση, με τα δύο αχρείαστα μνημόνια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καταστροφική πολιτική.

«Η χώρα αποκτά 4ο μνημόνιο και σήμερα αναδεικνύεται ότι υπήρξατε άδικοι στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δηλητηριάσατε με μίσος τον ελληνικό λαό και τον διχάσατε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σημείωσε ότι με τη συμφωνία αφαιρούνται από την οικονομία και την κοινωνία 5 δισ. ευρώ. «Πανηγυρικά ενταφιάζεται ο αντιμνημονιακός σας λόγος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία πως «αντί να πενθεί, σήμερα πανηγυρίζει».

«Άνθρωπος που να σέβεται τα λόγια του ανάμεσα σας δεν υπάρχει. Πρώτα από όλα ασεβής με τον εαυτό του και την πολιτική του αξιοπρέπεια είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Πρωτοστατεί δε σ' αυτή την παράσταση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος», είπε και πρόσθεσε ότι τον πρωθυπουργό θα τον καταδιώκουν πάντα τα ίδια του τα λόγια και οι πράξεις του.

«Θυμίζω τον κ. Τσίπρα στο Μενίδι, τον Μάιο του 2014, έλεγε στο λαό: Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το μνημόνιο γι' άλλα 40 χρόνια. Πού μας έχει πάει τώρα; 22 χρόνια και βάλε. Ο ορισμός του πολιτικού αμοραλισμού. Ή καλύτερα, η αποθέωση του πολιτικού αμοραλισμού», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Το Ποτάμι θα ψηφίσει τα άρθρα για αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο βουλευτών

Δυο άρθρα φέρεται διατεθειμένο να ψηφίσει το Ποτάμι από το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας. Το ένα είναι η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και το άλλο η φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με τους υπόλοιπους πολίτες.

Πέραν τούτων ουδέν, αφού όπως είπε ο βουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής Σπ. Λυκούδης«μόνοι σας διαπραγματευθήκατε, μόνοι σας κλείσατε την συμφωνία, μόνοι σας θα την ψηφίσετε». «Είστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα είτε να πιείτε το πικρόν τούτο ποτήριον μέχρι το τέλος είτε να εγκαταλείψετε την εξουσία», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι «από λυσσώδεις αντιμνημονιακοί έχετε μεταβληθεί σε κυνικούς διαχειριστές των δικών σας Μνημονίων». Και πρόσθεσε: «Όλα τα μέτρα είναι αποκλειστικά δικό σας “επίτευγμα”, αποκλειστική σας ιδιοκτησία και είναι μάταιο να αναζητείτε συνενόχους και συνεργούς». «Δεν θα τους βρείτε», τόνισε.

Παπαρήγα: Η γκαρνταρόμπα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές στολές παραλλαγής

Στην ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες του εργατικού κινήματος αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο που να μην συναντά την αντίσταση του λαού, και ο λαός να δηλώνει ότι δεν συναινεί, δεν νομιμοποιεί» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

«Δεν έχετε δίκιο να λέτε ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη λαϊκή εξαπάτηση. Δεν υπάρχει κυβερνητικό κόμμα, κυβέρνηση που θεωρεί μονόδρομο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που να μη χρησιμοποιεί την πολιτική της εξαπάτησης, διότι διαφορετικά αυτοκτονεί» είπε απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

Αναφερόμενη στη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «η γκαρνταρόμπα του ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι, έχει πολλές στολές παραλλαγής. Υπάρχει η στολή του Φιντέλ, του Μπελογιάννη, μπορεί τον Οκτώβρη να φορέσει και τη στολή του Λένιν για την Οκτωβριανή Επανάσταση».

«Στόχος τους είναι η Ελλάδα να παίξει το γεωστρατηγικό της ρόλο στη διαπάλη, στη διανομή των δρόμων του πετρελαίου. Μας λένε θα βγούμε στις αγορές. Δηλαδή, τώρα δεν είστε στις αγορές; Τι είναι οι αγορές; Φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι; Οι τράπεζες τι είναι; Μας λένε δεν θα έχουμε το κουαρτέτο. Μα όλα αυτά είναι εξαπάτηση», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε τα αντίμετρα «τραγωδία» και «πιστοποίηση της μονιμοποίησης της ανεργίας και της φτωχοποίησης».

«Λένε ολοήμερα σχολεία. Φαίνεται ωραίο μέτρο. Εκσυγχρονιστικό... Μα με την ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, δεν έχετε άλλη επιλογή. Πρέπει να δουλεύουν όλη την ημέρα και τις Κυριακές, διότι δεν είναι τα 4ωρα, είναι η κυλιόμενη απασχόληση. Μπορείς να μην έχεις σχολεία; Θα κάνετε και νυχτερινά δημοτικά!», επισήμανε η βουλευτής για να συμπληρώσει: «Τα αντίμετρα μου θύμισαν το μεγάλο πρωταπριλιάτικο αστείο του '53 ή του '54. Τότε που κρέμασαν μακαρόνια στα δένδρα και είπαν ότι τα δέντρα παράγουν μακαρόνια και έστειλαν τις φωτογραφίες στη Βρετανία».

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στα άρθρα «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο της στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα άρθρα, αλλά θα δηλώσει «υπέρ» στο άρθρο 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Πριν από την ψηφοφορία επί των άρθρων, ο Γιάννης Κουτσούκος είχε δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα». Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε δηλώσει ότι η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών (άρθρο 71) και το άρθρο 70 (το άρθρο με το οποίο προστίθενται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αυτές που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή).

Κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών και για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς

Και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς θα αφορά η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, αποσαφηνίζεται με ρητή αναφορά που συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε χθες το απόγευμα σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αναφορά που γίνεται πλέον στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 71 με τίτλο «κατάργηση της έκπτωσης φόρου βουλευτών» και έχει ως εξής: «Λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με τις υπ΄ αριθμ. 89/2013 και 6/2015 Αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), η κατάργηση θα ισχύσει και για τα ανωτέρω πρόσωπα πέραν των βουλευτών».

Keywords
βουλη, συζητηση, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, μαΐου, χρεος, νέα, αθηνα, λύση, ιουνίου, καλοκαιρι, ελλαδα, ΕΚΤ, μερκελ, ΔΝΤ, σόιμπλε, συγκεκριμένο, esm, γνώμονα, οοσα, μισθολογιο, επιδοματα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, επιδομα, απε-μπε, χατζηδακης, μνημονιο, λοβερδος, συριζα, ΦΠΑ, πιείτε, ΚΚΕ, νατο, πετρελαιο, τραπεζες, σχολεια, μακαρονια, ψηφοφορία, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αλεκα παπαρηγα, κομματα, ενωση κεντρωων, βουλευτες, πολυνομοσχεδιο, υπουργειο εργασιας, ρυθμιση χρεων, αυριανη, αφορολογητο, εξοδος, εργασια, θεμα, οικονομια, οοσα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φωτογραφιες, ωρα, αγωνες, αρθρα, αρθρο, αισιοδοξια, ανγκελα μερκελ, αξιοπρεπεια, απε, απε-μπε, βραδυ, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, δεντρα, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δειχνει, δοθει, εγινε, ευκολο, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκθεση, εμμονη, εξελιξη, επικοινωνια, ερχεται, εσωτερικων, ετων, ευκλειδης, ευρωπη, ιδια, η δικη, υπηρεσιες, θεοδωρα, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λενιν, λύση, λογια, μαΐου, μενιδι, μηνυματα, μισθος, μειωση, μισος, μπορεις, μονα, νατο, μπε, παντα, ολοημερα σχολεια, πεκινο, πηγαδι, πιείτε, πτερνα, ρυθμιση, ρολο, σελιδες, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σκεψεις, σόιμπλε, σωμα, σχεδιο, τι ειναι, τις κυριακες, τριτη, τσουναμι, υλοποιηση, φορολογικη, φορα, χρηστος, ψηφοφορία, ιωαννης, ωρες, αγορες, δημητρης, δικιο, ελληνικα, ενωση, esm, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, μεινει, μπροστα, θεσεις, θετικα, ωραιο
Τυχαία Θέματα