«Ξέφυγα από τους φανατικούς ισλαμιστές στη χώρα μου και τους ξαναβρήκα με άλλη μορφή στην Ελλάδα…»

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση σε βάρος του τουρίστα και της παρέας του έγινε τη νύχτα της 7ης Ιουλίου στο Γκάζι, έξω από νυχτερινό μαγαζί.  Ο Δανός πολίτης, Αφγανικής καταγωγής, κατήγγειλε ότι δέχθηκε βάναυση επίθεση από μια ομάδα που φώναζαν συνθήματα κατά των προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ έπειτα η αστυνομία αλλά στο νοσοκομείο που πήγε με την παρέα του είχε διαφορετική αντιμετώπιση λόγω του «κοινωνικού του υποβάθρου». Η επίθεση σε βάρος του τον άφησε με σπασμένη μύτη, βλάβη κροταφικού λοβού και ακοής, κεφαλαλγίες. Η υπόθεση του

έλαβε δημόσιες διαστάσεις και εκτός Ελλάδας, καθώς δημοσιεύτηκε σε ξένα μέσα , ενώ ακόμη ο πρωθυπουργός της Δανίας έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση τους.

Αφγανικής καταγωγής ζει στη Δανία τουλάχιστον μία εικοσαετία – είχε καταφύγει εκεί μέσω Ιράν. Μεγαλώνοντας, αφού πρώτα σπούδασε ιατρική, στράφηκε ακολούθως στις κοινωνικές επιστήμες. Η φορά που δέχθηκε την επίθεση ήταν η δεύτερη που ερχόταν ως τουρίστας στην Αθήνα χωρίς να έχει κανένα παράπονο από την προηγούμενη επίσκεψή του το 2016. «Είχα ξαναέρθει στην Ελλάδα το 2016, τη λάτρεψα… Αυτή τη φορά αισθανόσουν την επιθετικότητα ακόμη και στον τρόπο που σε κοιτούσαν».

Ο ίδιος αφού η υπόθεση έλαβε διαστάσεις επέστρεψε «δικαιωμένος» στην Αθήνα παρέα με έναν Δανό φωτορεπόρτερ που καταγράφει τις επαφές του με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών και μίλησε σε ελληνικά μέσα που ανέδειξαν, όπως και το TPP, την υπόθεση του.

Γλύτωσε από τον πόλεμο για να δεχθεί βάναυση ρατσιστική επίθεση στις διακοπές του στην Ελλάδα

«Αφού μπόρεσα να συγχωρέσω αυτούς που μου σκότωσαν πατέρα και αδερφό, με άφησαν με ένα πόδι, σιγά μη δε συγχωρέσω αυτούς που με σακάτεψαν στο ξύλο. Οι περισσότεροι ακρωτηριασμένοι στη χώρα καταγωγής μου είναι θυμωμένοι λόγω έλλειψης δικαιοσύνης. Εγώ προσπάθησα να ελευθερωθώ με τη συγχώρεση. Αυτή είναι η νίκη μου. Πολλοί μπορούν να σε πληγώσουν. Σημασία έχει πώς χρησιμοποιείς την αρνητική εμπειρία. Κι εγώ θέλω να τη χρησιμοποιήσω για να γίνει κάτι καλό, αναγνωρίζοντας αυτούς που με βοήθησαν. Για να γίνει γνωστό ότι δεν είναι αυτή η πραγματική Ελλάδα κι ότι οι Έλληνες που έδωσαν τη δημοκρατία στην ανθρωπότητα υπάρχουν ακόμα…» σημειώνει, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών». 

«Έχω πληρώσει πολύ ακριβά, με τον χαμό του πατέρα μου και του αδερφού μου, αλλά και με ίδιο μου το σώμα, με το ένα μου πόδι που είναι τεχνητό, τον πόλεμο στην πατρίδα μου και τις δυσκολίες με τις οποίες γεννήθηκα και μεγάλωσα εξαιτίας του… Το τελευταίο που περίμενα ύστερα από όλα αυτά και το τελευταίο που θα ανεχτώ είναι να μου επιτεθούν απρόκλητα και να μου συμπεριφερθούν σαν υπάνθρωπο, σαν σκουπίδι, εξαιτίας του χρώματος και της καταγωγής μου…» λέει ακόμα, μιλώντας στη LIFO.

Όπως εξηγεί τόσα χρόνια που ταξιδεύει σε ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει ξαναζήσει κάτι αντίστοιχο. «Όσο βρίσκομαι στη Δανία, αλλά και ταξιδεύοντας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ουδέποτε αντιμετώπισα τόσο ακραίες καταστάσεις. Κάποιες “μουρμούρες”, κάποια ρατσιστικά σχόλια ναι, ποτέ όμως σωματική βία ή οργανωμένη επίθεση τέτοιου τύπου. Ακόμα όμως κι αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στη Δανία, η αστυνομία θα έκανε ξεκάθαρα τη δουλειά της, είναι αδιανόητο να παρέμενε αδρανής στις καταγγελίες των θυμάτων. Αλλά και οι απλοί άνθρωποι πιστεύω θα αντιδρούσαν…» σημειώνει.

 «Δεν αλλάζει αυτό που έγινε, σημασία έχει να κάνω κάτι για να μη συμβεί και σε άλλους…» λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εξηγώντας τη στάση του σημειώνοντας ότι υπάρχει κάτι που τον πικραίνει ακόμα: «Ο γιατρός στο νοσοκομείο, ο αστυνόμος όταν έκανα την καταγγελία μού είπαν να “καταλάβω την κατάσταση στην Ελλάδα, το πρόβλημα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες”. Δεν θέλω να το κάνω γιατί θα είναι σαν να το αποδέχομαι ως κανονικό. Οταν έμαθαν ότι είμαι Δανός με αποκάλεσε “κύριο”. “Να με αποκαλείς πρόσφυγα”… Δε διάλεξα την κατάστασή μου, το χρώμα του δέρματός μου και δεν αποδέχομαι καμία διάκριση εξαιτίας τους. Θέλω να με κρίνουν από αυτό που είμαι και την αξία μου, όχι τον τόπο καταγωγής ή την υπηκοότητά μου», είπε.

The post «Ξέφυγα από τους φανατικούς ισλαμιστές στη χώρα μου και τους ξαναβρήκα με άλλη μορφή στην Ελλάδα…» appeared first on The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα