Βρούτσης: Θα μειωθούν τα εισοδήματα, θα αυξηθεί η ανεργία

«Είναι μια πρώτη περίμετρος μέτρων για κάλυψη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όσο βαθαίνει σε έκταση η κρίση η περίμετρος, η ομπρέλα αυτή θα διευρύνεται συνεχώς. Επί πλέον, και οι χρονικοί προσδιορισμοί που έχουμε βάλει μέσα από τις ΠΝΠ θα επεκτείνονται. Λίγο πριν κλείσει το πρώτο 24ωρο της έναρξης της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ , έχουν κάνει αίτηση πάνω από 50.000 επιχειρήσεις για να ενταχθούν στα μέτρα ανακούφισης» πρόσθεσε ο Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι «είναι απόλυτα διασφαλισμένες

οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη μέρα , αρκεί να βγούμε από την κρίση το συντομότερο δυνατόν». Ωστόσο, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση δίνει τη δυνάτοτητα σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ασχέτως της κερδοφορίας της και του αν έχει χτυπηθεί από τον κορονοϊό, να μειώσει ακόμα και κατά 50% τις επίσημες ώρες εργασίας των εργαζομένων της, μαζί με 50% μείωση του μισθού. Το μέτρο ισχύει για έξι μήνες, ενώ η απαγόρευση απολύσεων μέχρι τα μέσα Απριλίου και παραμένει άγνωστο αν αυτή θα παραταθεί.

Παράλληλα, την εβδομάδα πριν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, καταγράφηκαν περίπου 40.000 απολύσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ωστόσο επιχειρήσεις που απέλυσαν εργαζόμενους πριν τις 18 Μαρτίου μπήκαν κανονικά στο πρόγραμμα ελαφρύνσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμιση με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Ετσι θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.

The post Βρούτσης: Θα μειωθούν τα εισοδήματα, θα αυξηθεί η ανεργία appeared first on The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα