Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο – Συνεχής ενημέρωση

Συνεχίζεται την Τετάρτη η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του, στις 26 Ιουλίου, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής της υπεράσπιση του αρχηγού της οργάνωσης, που επικαλέστηκε προβλήματα υγείας του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών Νίκου Μιχαλολιάκου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία του σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού.

Καλέσματα έξω απ’ το Εφετείο έχουν ανακοινώσει από τις 8.30 το πρωί κόμματα, αριστερές οργανώσεις, συλλογικότητες και το αντιφασιστικό κίνημα.

Στη σημερινή

δικάσιμο, το παρόν δίνει Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος χειροκροτήθηκαν από ακροδεξιούς οπαδούς του στην αίθουσα, ενώ ποζάρει στους φωτορεπόρτερ κρατώντας φυλλάδιο της οργάνωσής του. Έχουν επίσης προσέλθει οι κατηγορούμενοι Λαγός, Αγριογιάννης, Μπούκουρας, Κομιανός, Ευγενικός.

Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορούμενων, ο Λαγός δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος». Ο Τάκης Μιχαλόλιας, με τον Γ. Μιχαλόλια και τον συνήγορο Παπαδέλλη, παρίστανται για τον κατηγορούμενο Μιχαλολιάκο και προσκομίζουν τη σχετική εξουσιοδότηση, ισχυριζόμενοι ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης δεν έλαβε γνώση της κλήσεως που του επιδόθη, καθώς βρισκόταν στη ΜΕΘ Λαρίσης.

Γρέγος, Ηλιόπουλος, επίσης παρόντες. Ρουπακιάς απών χωρίς εκπροσώπηση

Ο Κώστας Πλεύρης, δικηγόρος του Λαγού, ισχυρίζεται πως ο πελάτης του είναι πολιτικός κρατούμενος, επικαλούμενος τη φράση της ΠτΔ πως «η δημοκρατία νίκησε», μετά την ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης. «Δηλαδή ήταν αντίδικος η δημοκρατία;» ανέφερε, προσθέτοντας πως «η Ένωση δικαστών με πρόεδρο κ Κουτσούμπα… Εε, συγγνώμη κ. Σεβαστίδη, συνεχάρη τους δικαστάς, ότι ήσαν αντικειμενικοί, είπε τη βλακεία ότι η δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Σας διαβεβαιώ ότι μόνο με τη δημοκρατία δεν έχει σχέση η δικαιοσύνη». Ισχυριστηκε πως «είχαμε είχαμε δίκη ιδεών, πολιτική. Δικάσαμε το φασισμό».

«Το τεκμήριο της αθωότητας παραβιάστηκε γιατί ισχύει μέχρι τον γ’ βαθμό. Όταν λέγει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η δημοκρατία έχει παράδοση στην Ελλάδα… Πότε είχε παράδοση στην Ελλάδα;
Οι συνήγοροι της άλλης πλευράς κατηγορούσαν στις τηλεοράσεις τον κ. Λαγό. Ο οποίος είναι πολιτικός κρατούμενος, όχι επειδή το λέω εγώ, όχι επειδή ο λέει ο ίδιος, επειδή το είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν συμφωνείτε με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, δεν έχουμε λόγο να είμαστε εδώ, να φύγουμε. Εάν διαφωνείτε, να το μάθουμε.Όλα τα κόμματα εστράφησαν εναντίον των κατηγορούμενων. Μέσα στη Βουλή με πανό ‘δεν είναι αθώοι’.Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Ανάλογα αν θα τύχεις σε καλό δικαστή, μπορεί να βρεις το δίκιο σου αλλά δεν υπάρχει κράτος δικαίου».

Η πρόεδρος διακόπτει: «Αγορεύετε όμως. Τα έχετε γραπτά;». Ο Πλεύρης επιμένει πως «παραβιάστηκαν όλα τα συνταγματικά δικαιώματα του Λαγού τον οποίο τον εξέλεξε ο λαός ενώ η ΠτΔ είναι προϊόν κομματικής συναλλαγής. Κάνανε πολιτική δίκη στο α’ βαθμό, εφωναζαν συνέχεια ‘οι φασίστες’. Ελπίζω ότι δεν θα ακούσουμε εδώ μέσα για φασισμό».

Η Εισαγγελέας προτείνει την απόρριψη του ισχυρισμού ότι η υπόθεση είναι πολιτική και όχι ποινική, ενώ βάσει του ν. 4596/2019 θα κριθεί εάν έχουν άποψη δημόσια πρόσωπα για τη δίκη.

Ο Κ. Παπαδάκης επισημαίνει πως ο Πλεύρης για τρίτη φορά λέει τα ίδια πράγματα, ενώ αίτημα δεν υπάρχει, νομικά. Επισημαίνει πως είναι πολιτική δίκη, διότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας, για το αν θα νομιμοποιηθεί η ναζιστική δράση. Προσθέτει ότι ο εντολέας του να οφείλει ευγνωμοσύνη  του γιατί δεν παραπέμφθηκε να δικαστεί για ηθική αυτουργία για τους Αιγύπτιους ψαράδες, παρότι στο παραπεμπτικό λέει ότι η δολοφονία τους έγινε κατόπιν εντολής του.

Το δικαστήριο διακόπτει για να εξετάσει το αίτημα Πλεύρη, με ακροδεξιούς οπαδούς του Κασιδιάρη να φωνάζουν συνθήματα «Ηλία θυμήσου είμαστε μαζί σου» και το κοινό από την άλλη πλευρά φωνάζει «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Η Μάγδα Φύσσα ακούγεται να διαμαρτύρεται, φωνάζει «μαζέψτε τους», με έναν από το κοινό να χαιρετά ναζιστικά.

Οι αστυνομικοί κάνουν συστάσεις για απαγόρευση λήψης φωτογραφιών από το κοινό, με τον Θ. Καμπαγιάννης να καταγγέλει πως υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες ότι όσοι προσέρχονταν απο την πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας, η απάντηση της αστυνομίας ήταν ότι έχει γεμίσει η αίθουσα, σημειώνοντας πως αυτό δεν ήταν αλήθεια. «Απευθύνθηκα στον κύριο Ντουντουνάκη ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τέτοια παρεμπόδιση από αστυνομικό. Ο κύριος Ντουντουνάκης [αστυνομικός] με διαβεβαίωσε ότι έχει αρθεί αυτό το ‘απαγορευτικό’. Μόνο το δικαστήριό Σας μπορεί να δώσει εντολή για περιορισμό της δημοσιότητας της δίκης» κατέληξε ζητώντας να γραφτεί στα πρακτικά.

Απορρίπτεται η ένσταση Πλεύρη. Το δικαστήριο διακόπτει για την εξέταση του αιτήματος Μιχαλολιάκου, καθώς οι συνηγοροί του ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία επικαλούμενοι ακυρότητα της κλήτευσης. Εισαγγελέας: «Δεν υπάρχουν μικρόφωνα». Παπαδάκης: «Να βρεθούν».

Μετά την επανέναρξη, οι συνήγοροι του Μιχαλολιάκουν κάνουν ένσταση πλαστότητας στο αποδεικτικό επιδόσεως, αναφέροντας πως η υπογραφή είναι «Μιλολιάκος».

Εισ: Σύμφωνα με το αρ. 338 ΚΠΔ το δικαστήριο ερευνά την πλαστογραφία. Κατά τη γνώμη μου το έγγραφο είναι γνήσιο. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απαάδεκτη η ένσταση λόγω μη υποβολής μηνύσεως. Πρέπει να κατονομάζει τον πλαστογράφο όποιος επικαλείται πλαστότητα.

«Να φωνάξουμε τους γιατρούς να δούμε αν μπορεί να υπογράψει στην κατάσταση που είναι»αναφέρει ο συνήγορος του Μιχαλολιάου. Πάλι διακοπή. Το δικαστήριο απορρίπτει την ένσταση.

Ο Κασιδιάρης και ο Μπούκουρας θέλουν να τοποθετηθούν περί της ασκήσεως εφέσεως. Η υπερασπιση Κασιδιάρη θα καταθέσει ένσταση και επιχειρηματολογεί κατά της αύξησης της ποινής του καταδικασμένου από 13 σε 15 έτη, επικαλούμενη έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας λόγω συλλήβδην αναφοράς, απουσία αναφοράς σε πραγματικά περιστατικά και ανεπαρκή αιτιολογία για ανώτερη ποινή.

Τον λόγο παίρνει ο Κασιδιάρης, ο οποίος αναφέρει πως: «Υπάρχει μόνο μία αναφορά στο πρόσωπό μου
Σε μία δήλωση που δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν είναι δική μου. Προκύπτει γιατί τι συγκεκριμένη μέρα έκανα δηλώσεις και συνεντεύξεις τοποθετήθηκα στη Βουλή των Ελλήνων, δεν έκανα όμως ποτέ τη δήλωση που αναφέρει ο εισαγγελέας που αναφέρει ως δηλωση μου Δύο γραμμές από μία ιστοσελίδα που ούτε φέρει την υπογραφή μου ούτε είναι δική μου. Ξεκινούσαν με την καταδίκη του συγκεκριμένου εγκλήματος. Υπάρχουν πολλά ψεύδη που διακινήθηκαν, βρίθει ψευδών και ανακριβειών, ζητώ το δικαστήριό σας να κρίνει απαρα΄δεκτη την αίτηση του εισαγγελέα διότι βασίζεται σε ένα ψεύδος».

ο Πετρανάκης, συν. Γερμενή, αναφέρει: «Ενώ θα έπρεπε η έφεση να διορθώνει την πλημμέλεια με αιτιολογία κι έτσι να χειροτερεύει τη θέση του κατηγορουμένου, αναφέρεται μεν ότι στρέφεται κατά του κου Γερμενή, και, προσπαθώντας να οριοθετήσω τι αφορά σε αυτή τη έφεση τον κο Γερμενή, δεν μπορώ να εντοπίσω στο εφετήριο συγκεκριμένη αναφορά στο πρόσωπό του. Είναι πρωτοφανές αυτό. Δεν το έχουμε ξαναδεί σε εφετείο. Προσπαθώντας να οριοθετήσω τι αφορά στον Γερμενή δεν υπάρχει τίποτα. Ο εισαγγελέας δημιουργεί ένα παράδοξο και θεωρώ ότι η έφεση είναι εντελώς απαράδεκτη».

Ο Γκαβέλας προσθέτει για Ηλία Παναγιώταρο και Χρήστο Παππά, πως θα έπρεπε να αναφέρεται ότι απ’ όλα τα δικαστικά μέσα, τα ιδιαίτερα αποδεικτικά μέσα, θα έπρεπε να αναφέρει αυτή τη ρητή διατύπωση. Ωστόσο, ισχυρίζεται πως αναφέρεται επιλεκτικώς μόνο πως ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. «Έχουμε ένα τσουβάλι στο οποίο βάλαμε όλα τα πρόσωπα αλλά δεν αναφέρεται τι έπραξε ο Ηλ. Παναγιώταρος και ο Χρ. Παππάς.

Η κ. Λεπενιώτου έδωσε τον λόγο στον κ. Εισαγγελέα να προτείνει διαφορετικά αν είχε αντίθετη άποψη και απήντησε δεν έχω να πω τίποτε άλλο: «Σε δύο σελίδες ισχυρίζεται ότι έκανε λάθος ένα δικαστήριο που εξέδωσε απόφαση 13.000 σελίδων».

Παρεμβαίνει ο Πλεύρης, αναφερόμενος σε περίπτωση που συνέβη προ χιλιάδων ετών. Όταν εκδικάζονται οι δέκα στρατηγοί γιατί δεν συνέλλεξαν τα πτωματα και ο σωκράτης είπε να μη δικαστούν συλλήβδην, αλλά ο καθένας με τις ευθύνες του.

Ο συνήγορος του Ματθαιόπουλου κανει λόγο για «πανευρωπαϊκό φαινόμενο, να έχουμε εφτά διευθυντές σε εγκληματική οργάνωση. Δεν αναφέρει ούτε ‘ενα περιστατικό. Αυτά τα δύο φύλλα, η μοναδική αναφορά σε πράξη είναι το ονοματεπώνυμο του εντολέα μου όταν τους ομαδοποιεί με την κατηγορία της διεύθυνσης».

Μιχαλόλιας για Μιχαλολιάκο: «Από μια απλή επισκόπηση προκύπτει όχι απλώς η έλλειψη νομικής αιτιολογίας, αλλά η απόλυτη ασάφεια. Δεν θα αναφέρω ότι κινείται αντίθετα. Κάποιος θα έλεγε ότι απουσιαζε από την αίθουσα, συντάσσοντας αυτή την έκθεση.Προσπάθησα να κατανοήσω για ποιο λόγο κατέληξε σε αυτή την ενέργεια. Απάντησε με το να με παραπέμψει στην κατάθεση του κ. Αλιβιζάτου.
Η απάντηση είναι αυτονόητη. Αν το αξιολογήσω ως έκθεση ιδεών, να το συζητήσουμε, αλλά δεν είμαστε για συζήτηση. Το γεγονός της δηλώσεως (για αναληψη πολιτικής ευθύνης) πώς συνδέεται; Δεν μπορούσε, δεν προσπάθησε. Είτε τη βεβαιότητα ότι δεν θα το εξετάσετε, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν οδηγήσει σε δικονομικό εκτροχιασμό».

Παπαδέλης για Μιχαλολιάκο: «Πρέπει να είχε μεγαλύτερη ένταση του δόλου, το 13 δεν είναι αρκετό, πώς έγινε η πράξη. πώς έγινε η τέλεση. Δεν στάθμισε σωστά τα κίνητρα. Σκοπός η ανθρωποκτονία αλλοδαπού”. Πού αναφέρεται στον Μιχαλολιάκο; Έχει κάνει μια σύνοψη της υπόθεσης όπως ο ίδιος την αντιλαμβανόταν χωρίς ποτέ να πάρει τον λόγο. Μόνο ερωτήσεις».

Ο Μιχαλόλιας Τάκης αναφέρετιαι στον κ. Αλιβιζάτο. «Είναι αυτός ο οποίος αρθρογράφησε εναντίον της προτάσεως της κ. Εισαγγελέως. Γι’ αυτό λέω ότι είναι αφελής, γιατί θα έπρεπε να τον αποκρύψει. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να πιστέψουμε ότι υπήρχε διάλογος μεταξύ ΜΜΕ και αυτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνεχίζεται, Χρυσής Αυγής, Εφετείο,synechizetai, chrysis avgis, efeteio