Πρόταση μομφής: Με… επιστολή καταψηφίζουν Σαμαράς και Καραμανλής παρά την επιθυμία τους για «άπλετο φως»
Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν οι ψήφοι των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι αμφότεροι είχαν ζητήσει την άμεση διελεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, με τον Αλέξη Τσίπρα να τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν με πράξεις. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν παρίσταται
Ειδικότερα, αμφότεροι οι πρώην πρωθυπουργοί θα καταψηφίσουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν αναμένεται αυτό να το κάνουν δια ζώσης από τα έδρανα της Βουλής. Με όποιο συμβολισμό μπορεί να έχει η απουσία δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του κυβερνώντος κόμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα βρίσκεται εκτός Αθηνών.
Όπως μεταδίδει το ieidisis, στην εύλογη ερώτηση των δημοσιογράφων πως συνάδουν οι προ καιρού «κεραυνοί» των δύο πρώην πρωθυπουργών με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, η εξήγηση βουλευτών της επιρροής τους είναι ότι δεν μπορεί ένας πρώην πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος έχει διατελέσει και πρωθυπουργός, να προσφέρει έδαφος σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που επέφερε πολλά δεινά κατά τη διακυβέρνησή του, και μάλιστα, στις παραμονές των κρίσιμων εκλογών που έρχονται.
Yπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους ανέφερε ονομαστικά στην ομιλία του, θυμίζοντας τις διαφοροποιήσεις τους, μέσω παρεμβάσεων, στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Συγκεκριμένα, είχαν δηλώσει:
Καραμανλής: «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών»
Σαμαράς: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθούν πλήρεις και ξεκάθαρες απαντήσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας θεμελίωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχτεί».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τσιτσιπάς: «Νιώθω ευλογημένος, είναι ένα όνειρο να βρεθώ στο Νο1»
- Βασίλης Καρράς: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την περιπέτεια της υγείας του
- Βασίλης Καρράς: Αγνώριστος στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την περιπέτεια της υγείας του
- Δείτε την κατάταξη των καναλιών για την Πέμπτη 26/1/2023
- Καινούργιου:«Την έβαλα στο σπίτι μου και τώρα μιλάει χυδαία για εμένα»
- Πρόταση μομφής: Με… επιστολή καταψηφίζουν Σαμαράς και Καραμανλής παρά την επιθυμία τους για «άπλετο φως»
- Άγρια δολοφονία 16χρονης στα Κατεχόμενα (vid)
- Κρίσεις στην ΕΛΑΣ: Προήχθησαν σε Ταξιάρχους Κωνσταντίνος Κακούσης και Νίκος Νικολάου
- Δίκη για τηλεοπτικές άδειες: Την αθώωση του Λ. Κρέτσου, Ι. Καλογρίτσα και άλλων 5 μελών ζήτησε η εισαγγελέας
- Καρολίνα Καλύβα - Για το ειδύλλιο με τον Μάριο Πρίαμο: «Χτυπήθηκα στον στίβο της αγάπης»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ThePressProject
- Πρόταση μομφής: Με… επιστολή καταψηφίζουν Σαμαράς και Καραμανλής παρά την επιθυμία τους για «άπλετο φως»
- ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ – 27/1/2023: Σχολιασμός της ομιλίας Μητσοτάκη, στην πρόταση μομφής Τσίπρα
- Σε εξέλιξη η μάχη των πολιτικών αρχηγών – Live η ομιλία Τσίπρα
- Κουτσούμπας: «Μομφή στην κυβέρνηση για την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα»
- Τελευταία Νέα ThePressProject
- Πρόταση μομφής: Με… επιστολή καταψηφίζουν Σαμαράς και Καραμανλής παρά την επιθυμία τους για «άπλετο φως»
- ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ – 27/1/2023: Σχολιασμός της ομιλίας Μητσοτάκη, στην πρόταση μομφής Τσίπρα
- Σε εξέλιξη η μάχη των πολιτικών αρχηγών – Live η ομιλία Τσίπρα
- Κουτσούμπας: «Μομφή στην κυβέρνηση για την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα»
- Βαρουφάκης: «Παλλαϊκή μομφή εναντίον του ολιγαρχικού κατεστημένου το οποίο δημιουργεί Μητσοτάκηδες, αυτό είναι το ζήτημά μας»
- Εικόνες ντροπής και στην Αιτωλοακαρνανία – Μαθητές περνούν φουσκωμένο ποταμό με αυτοσχέδια γέφυρα
- Ημερολόγιο 26 Ιανουαρίου 2023
- «Σχολεία πλημμύρισαν και έμειναν χωρίς ρεύμα, τοίχοι διαβρώθηκαν και έσταζαν νερά δίπλα σε πρίζες και διακόπτες» – «Είναι ξεδιάντροποι!»
- Στο έλεος της καταιγίδας και των ισχυρών ανέμων η Ρόδος – Σοβαρά προβλήματα στον παραλιακό δρόμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοτόπιτα με πολύχρωμες πιπεριές
- Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης χρωστάει απαντήσεις και εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις
- Ουκρανία: «Γεμάτη» διπλούς πράκτορες η SBU – συνελήφθη κατάσκοπος των Ρώσων
- Νοσοκομείο «Αττικόν»: 100 ράντζα στους διαδρόμους μετά την εφημερία – Στα όριά τους οι εργαζόμενοι
- Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη: «Είναι βιοπαλαιστές ψαράδες»
- Έγκλημα στη Νίκαια: Στις φυλακές οδηγείται ο 50χρονος συζυγοκτόνος
- Μιχάλης Κατρίνης: Ο τόπος δεν έχει ανάγκη την πόλωση, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετέχει στην κακόγουστη παράσταση
- Australian Open - Τζόκοβιτς - Πολ 3-0: Ραντεβού με τον Τσιτσιπά στον τελικό έκλεισε ο «Νόλε»