Προσαγωγές και τραυματίες στις απεργιακές κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα

Μια ευρεία επιχείρηση κατατρομοκράτησης  του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος στα Ιωάννινα φαίνεται πως εξαπέλυσε η αστυνομία, με αφορμή την απεργία της 26ηςε Νοεμβρίου. Εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και διαδηλωτές προσήχθησαν, με δύο να τραυματίζονται στο κεφάλι και να μεταφέρονται εν τέλει στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα οι αστυνομικοί

βεβαίωσαν και δεκάδες πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων καραντίνας. Όλα αυτά, μια εβδομάδα μετά το όργιο καταστολής και τους βαριά τραυματίες που άφησε πίσω της η μανία των αστυνομικών κατά των ανθρώπων, που τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, βγήκαν στο δρόμο για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αστυνομικές δυνάμεις από τις 6 τα ξημερώματα έκαναν την εμφάνισή τους έξω από σούπερ μάρκετ όπου βρίσκονταν συνδικαλιστές, πραγματοποιώντας συμβολική παρέμβαση, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Η αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων δύο υγειονομικών των νοσοκομείων υπαλλήλων που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ παράλληλα βεβαίωσε και δεκάδες πρόστιμα, παρά την επίδειξη ταυτότητας και βεβαίωσης μετακίνησης εκ μέρους των παρευρισκόμενων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Ακόμα, καταγγέλλεται ότι δυνάμεις της αστυνομίας μεταξύ των οποίων της ασφάλειας, της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ και αστυνομίας είχαν περικυκλώσει το Εργατικό Κέντρο, ενώ άλλοι αστυνομικοί κατευθύνθηκαν προς τις συμβολικές συγκεντρώσεις στα εργοστάσια των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, «η σημερινή εικόνα είναι συνέχεια της καταστολής και βίας με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, της προσπάθειας τρομοκράτησης συνδικαλιστή και συνολικά της τρομοκρατίας που συνεχίζεται εδώ και μέρες έξω από χώρους δουλειάς που δρουν συνδικαλιστές, για την ενημέρωση των εργαζόμενων και την επιτυχία της απεργίας. Είναι προφανές ότι ο ζήλος της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών δεν είναι η “προστασία της υγείας”, αλλά η καταστολή των αγώνων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων για ζωή, υγεία και δικαιώματα», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Το ΚΚΕ (μλ) επίσης κατήγγειλε τον αποκλεισμό του Εργατικού Κέντρου από αστυνομικές δυνάμεις αλλά και τις προσαγωγές συνδικαλιστών του εργατικού κέντρου και απεργών-αγωνιστών «έξω από χώρους δουλειάς και στους δρόμους της πόλης, ξύλο στο κέντρο της πόλης μετά τη διαδήλωση που τελικά έγινε από την Περιφέρεια ως την Ακαδημία».

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ (μλ) «αυτό το χουντικό κλίμα θα το πληρώσει η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί.Την ώρα που η πανδημία θερίζει κυριολεκτικά και απειλεί τη ζωή του λαού και της εργατικής τάξης, η κυβέρνηση αποκαλύπτεται με την πολιτική της», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ (μλ).

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ (μλ)

Αποκλεισμός του εργατικού κέντρου από δυνάμεις καταστολής, προσαγωγές συνδικαλιστών του εργατικού κέντρου και απεργών-αγωνιστών έξω από χώρους δουλειάς και στους δρόμους της πόλης, ξύλο στο κέντρο της πόλης μετά τη διαδήλωση που τελικά έγινε από την Περιφέρεια ως την Ακαδημία.

Αυτό το χουντικό κλίμα θα το πληρώσει η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί. Την ώρα που η πανδημία θερίζει κυριολεκτικά και απειλεί τη ζωή του λαού και της εργατικής τάξης, η κυβέρνηση αποκαλύπτεται με την πολιτική της.

Με λύσσα προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης. Κάθε φωνή εργάτη που δεν θέλει να δουλεύει σα σκλάβος 10ωρα, στοιβαγμένος χωρίς μέτρα προστασίας σε μαζικούς χώρους δουλειάς. Κάθε φωνή λαϊκή που απαιτεί περίθαλψη και όχι κοροϊδία και πειραγμένες στατιστικές. Κάθε φωνή δημοκρατική που δεν βολεύεται με το χουντοκλίμα που επιβάλλουν στους δρόμους, στα συνδικάτα, στη νεολαία.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σπουδών, στις γειτονιές. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

«Όσο νομοθετείτε, θα μας βρίσκετε απέναντί σας»

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 10:30 π.μ., συγκροτήθηκε πορεία στην Περιφέρεια Ηπείρου, με την συμμετοχή της Χειρονομίας – Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, της ΕΣΕ, Σωματείων Βάσης, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Όπως καταγγέλλει η αντιεξουσιαστική κίνηση «Χειρονομία», «η πορεία, καθ’ όλα ειρηνική και με αποστάσεις, κινήθηκε προς την Ακαδημία όπου και μπλοκαρίστηκε από μονάδες της ομάδας ΔΙΑΣ. Ακολούθησαν δύο επιτόπου προσαγωγές με τραυματισμούς, ενώ στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε έγιναν ακόμη οκτώ προσαγωγές».

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Εν μέσω πανδημίας, η ίδια κυβέρνηση, που αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ έστω και την ύστατη ώρα, συνεχίζει το νομοθετικό της έργο, περνώντας ένα ακόμη ακραία νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο που ισοπεδώνει όποια εργατικά δικαιώματα απομένουν», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Χειρονομία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 26ης ΝΟΕΜΒΡΗ

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Εν μέσω πανδημίας, η ίδια κυβέρνηση, που αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ έστω και την ύστατη ώρα, συνεχίζει το νομοθετικό της έργο, περνώντας ένα ακόμη ακραία νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο που ισοπεδώνει όποια εργατικά δικαιώματα απομένουν.

Δεν γίνεται όμως να συνεχίζεται το νομοθετικό έργο ενώ κάθε απόπειρα αντίδρασης φιμώνεται με τον πλέον χουντικό τρόπο. Για μία ακόμη φορά μετά την 17η Νοέμβρη, εν όψει των ανακοινωμένων συγκεντρώσεων στο Εργατικό Κέντρο και την Περιφέρεια, το χαφιεδότσουρμο της ΕΛΑΣ πλημμύρισε την πόλη των Ιωαννίνων.

Παρά τις απαγορεύσεις, στις 10.30 συγκροτήθηκε πορεία στην Περιφέρεια Ηπείρου, με την συμμετοχή της Χειρονομίας – Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, της ΕΣΕ, Σωματείων Βάσης, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η πορεία, καθ’ όλα ειρηνική και με αποστάσεις, κινήθηκε προς την Ακαδημία όπου και μπλοκαρίστηκε από μονάδες της ομάδας ΔΙΑΣ. Ακολούθησαν δύο επιτόπου προσαγωγές με τραυματισμούς, ενώ στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε έγιναν ακόμη οκτώ προσαγωγές.

Όσο και να σκούζει ο Χρυσοχοΐδης και το σκυλολόι της ΝΔ, δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας στην συλλογική διεκδίκηση.

Όσο νομοθετείτε, θα μας βρίσκετε απέναντί σας:

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Στη συνέχεια, πληροφορίες έκαναν λόγο για συνολικά 10 προσαχθέντες, από την πορεία, οι οποίοι ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη βεβαίωση του σχετικού προστίμου για παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Παράλληλα τα 2 άτομα που τραυματίστηκαν κατά τη προσαγωγή τους, φέρεται να στερήθηκαν αρχικά της ιατρικής περίθαλψης, όμως αργότερα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

«Προληπτικές» προσαγωγές συνδικαλιστών μια μέρα πριν

Ωστόσο η δράση της ΕΛΑΣ στα Γιάννενα φαίνεται πως δεν εξαντλήθηκε την ημέρα της απεργίας. Μια ημέρα πριν, η ΕΛΑΣ φέρεται να πραγματοποίησε «προληπτικές» προσαγωγές.

Πιο συγκεκριμένα η Ταξική Ενότητα καταγγέλλει την προσαγωγή ενός μέλους σωματείου, την Τετάρτη το μεσημέρι, «δι ασήμαντον αφορμή». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος συνδικαλιστής είχε κρατηθεί για ώρες στην αστυνομία την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου, όταν η αστυνομία επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά διαδηλωτές.

Παράλληλα το ΚΚΕ (μ-λ) κατήγγειλε ότι έξι μέλη του σωματείου εμποροϋπαλλήλων σε παρέμβαση τους για την απεργία έξω από σούπερ μάρκετ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με 16 αστυνομικούς, ενώ για τον προαναφερθέντα συνδικαλιστή, καταγγέλλει ότι προσήχθη καθώς πραγματοποιούσε αφισοκόλληση για την απεργία και του επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Εκδικητικότητα

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις στα Ιωάννινα, αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές. Στις 17 Νοεμβρίου, οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στα Ιωάννινα με πρωτοφανή αγριότητα, κάνοντας εκτεταμένη χρήση βίας, χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης. Στην πόλη ήταν αναπτυγμένες ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, προχωρώντας μάλιστα ακόμα και σε προληπτικές προσαγωγές, μεταξύ των οποίων ο φωτογράφος του Αθηναϊκόυ Πρακτορείου, Δημήτρης Ραπακούσης. Νωρίς το απόγευμα της ίδια ημέρας, έπειτα από την εμφάνιση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και μελών σωματείων και συνδικάτων στο μνημείο, η παρουσία μελών του Συνδικάτου Οικοδόμων αντιμετωπίστηκε με πρωτοφανή βιαιότητα από την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε περισσότερες από δέκα προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν δύο άτομα, με το ένα να μεταφέρεται με θλαστικά τραύματα στο νοσοκομείο.

Επεισόδια και καταστολή και στα Ιωάννινα

Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του αστυνομικού διευθυντή Ιωαννίνων, Βασίλειου Μουσελίμη, ο οποίος απειλούσε τους προσαχθέντες, λέγοντας «καλώς ήρθατε στο σπίτι μας».

The post Προσαγωγές και τραυματίες στις απεργιακές κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα appeared first on The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση.

Keywords
ιωαννινα, κκε μλ, απεργια, διαδηλωσεις, οπκε, ματ, ΚΚΕ, χερια, συμμετοχή, εσε, ανταρσυα, διασ, ελλαδα, ελασ, βεβαίωση, δραση, εμφάνιση, press, project, ειδήσεις, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, περιφερεια ηπειρου, μια ημερα, αστυνομια, δουλεια, μνημειο, ξυλο, ραδιοφωνο, σημερινη, τηλεοραση, υγεια, ωρα, αξιζει, αφορμη, βεβαίωση, γινεται, γιαννενα, διασ, εγινε, ευρω, ελασ, εβδομαδα, ενημερωση, εμφάνιση, εξι, επτα, επιτυχια, εσε, ζωη, ιδια, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λυσσα, λογο, ματ, νεολαια, ξημερωματα, οκτω, οπκε, ουσιαστικα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σουπερ, φωνη, φορα, ωρες, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, project, νοσοκομειο, πληροφοριες, press, σκλαβος, χερια
Τυχαία Θέματα