Ούτε ένα ευρώ ακόμα για κυβερνητικές διαφημίσεις

(Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

από τη συντακτική ομάδα

Ο συλλογισμός είναι πάρα πολύ απλός και δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας της κυβέρνησης για την κριτική: ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση να μεταδίδονται τα μηνύματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ευρώ που δίνεται με το πρόσχημα της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, αποτελεί κίνηση χρηματισμού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Mία έμμεση δωροδοκία με σκοπό να αποσιωπηθούν, ή να παραμεριστούν, λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, όλες

οι φωνές της κριτικής για τους εσφαλμένους ή ιδιοτελείς χειρισμούς μελών της κυβέρνησης.

Τη δυνατότητα δωρεάν μετάδοσης των μηνυμάτων για τον Covid-19 την έχει παραδεχτεί άλλωστε και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 15 Μαρτίου, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος, Πέτσας, υπέγραψε σχετική Απόφαση για καμπάνια ενημέρωσης δωρεάν, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις μάλιστα για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως το να μεταδίδουν ένα μήνυμα την ώρα και κυρώσεις αν δεν συμμορφωθούν. Από τότε βέβαια άλλαξαν πάρα πολλά. Ακολούθησε η «λίστα Πέτσα», ένα μνημείο αδιαφανούς χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης, με ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια, που επικρίθηκε από κορυφαίες οργανώσεις του Τύπου διεθνώς. Ακολούθησε επίσης σειρά χαριστικών ρυθμίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που εκμεταλλεύονται δωρεάν τις δημόσιες συχνότητες για το 2020, λόγω μίας σκανδαλώδους ρύθμισης που ανέβαλε την πληρωμή του ετήσιου αντιτίμου, 3,5 εκατ. για το κάθε κανάλια, για την τηλεοπτική άδεια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση έφερε μία διάταξη, μάλιστα σε νομοσχέδιο για την ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό «Ιανό», με την οποία δίνεται η δυνατότητα για απευθείας «δαπάνες υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης». Λίγες ώρες μετά, παρακολουθήσαμε το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μας προειδοποίησε πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και καλό θα ήταν το ίδιο να κάνει και η κυβέρνηση, αντί να ασχολείται μονίμως με την επικοινωνία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν με ανεξάντλητη ειρωνική διάθεση κάθε νέα αναφορά στα στυλιστικά επιτεύγματα της συζύγου του πρωθυπουργού, της “υπέρκομψης Μαρέβας”, και τις αμέριμνες αναφορές στις διακοπές του πρωθυπουργού, σαν να ζούσαμε σε μία περίοδο κοινωνικής ηρεμίας. Παρακολουθούμε στωικά δημοσιογραφικές αναφορές στον Μωυσή, τα τσιτάχ, τον Κένεντι, τη σημαία του Καστελόριζου,που όλα παρομοιάζονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτά τα δημοσιεύματα, παρά την ειρωνεία, δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Εξακολουθούν να γράφονται άρθρα που παρομοιάζουν τον Πρωθυπουργό με διάφορες σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας και επιμένουν σε ζητήματα lifestyle, σαν να ζούμε σε άλλη χώρα και άλλη εποχή.

Υπάρχουν δύο πλευρές αυτού του προβλήματος που δεν είναι καθόλου κωμικές: Η πρώτη είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν μας περισσεύουν. Όπως δεν μας περισσεύουν τα χρήματα με τα οποία πειραματίζεται ο Κώστας Μπακογιάννης, μπορούμε να πούμε πάρα πολύ απλά ότι δεν διαθέτουμε χρήματα για πέταμα. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε την κυβέρνηση να λέει «δεν μπορώ» στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για στήριξη του ΕΣΥ, στις εκκλήσεις εκπαιδευτικών, αλλά και λοιμωξιολόγων για μέτρα στα σχολεία και περισσότερες αίθουσες. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε την κυβέρνηση να λέει μονίμως «μπορώ» στα κοστοβόρα σχέδια για Άμυνα, προσλήψεις σε στρατό, αστυνομία, σύνορα, ιδιωτική Υγεία σε τιμές αγοράς, εν μέσω όμως πανδημίας και έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα σε ΜΜΕ μπορεί να μοιάζουν ελάχιστα μπροστά σε όλα τα παραπάνω, αλλά είναι η «επένδυση» που κρύβει και ωραιοποιεί τις παραπάνω καταστάσεις και ανισορροπίες.

Η δεύτερη πλευρά, παρότι δεν έχει να κάνει άμεσα με την οικονομία, είναι ίσως η σημαντικότερη. Προφανώς υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν διστάζουν να αυτογελοιοποιηθούν υμνώντας τα φουστάνια της συζύγου του πρωθυπουργού. Όμως η χώρα μας σταδιακά γίνεται μία χώρα χωρίς αντιπολιτευόμενο Τύπο, όπου τα ελάχιστα Μέσα που τολμούν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση μόλις που καταφέρνουν να επιβιώσουν, με πολύ μεγάλες δυσκολίες αλλά και οικονομικό πόλεμο (βλ.Documento) από την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι τα μηνύματα για την πανδημία θα έπρεπε να μεταδίδονται δωρεάν, έχουμε μία εντελώς απροκάλυπτη και ωμή οικονομική καθοδήγηση, δηλαδή με άλλα λόγια, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, εξαγορά σιωπής των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών Μέσων της χώρας.

Εμείς είναι γνωστό ότι δεν ερωτηθήκαμε για τη χρηματοδότηση της «λίστας Πέτσα», παρότι είμαστε καταγεγραμμένοι στο μητρώο των online μέσων ενημέρωσης και παρότι δόθηκαν χρήματα σε συνολικά 1232 ΜΜΕ, μεγάλα αλλά και ανύπαρκτα. Όσοι παρακολουθούν τη δουλειά μας ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η οικονομική μας επιβίωση δεν εξαρτάται από την κολακεία της κυβέρνησης, και έτσι μπορούμε να λέμε ελεύθερα αυτό που σκεφτόμαστε. To ΤhePressProject άλλωστε, βάσει του καταστατικού του δεν λαμβάνει χρήματα από κράτος, τράπεζες και πολυεθνικές. Στηρίζεται μόνο στους αναγνώστες του που το εμπιστεύονται και το χρηματοδοτούν, με λίγα ευρώ κάθε μήνα.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου απλό να έχουμε αποδεχτεί ότι θα υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις αντιπολιτευόμενου Τύπου κυρίως μικρής κλίμακας και καθόλου στην τηλεόραση, και όλος ο συστημικός Τύπος θα χρηματοδοτείται από κρατικό χρήμα για να αποσιωπά οποιοδήποτε σημείο κριτικής βασανίζει την κοινωνία και τους σχετικούς επαγγελματικούς φορείς. Δεν φτάνουν στα αυτιά των τηλεθεατών οι φωνές των δασκάλων, δεν φτάνουν στα αυτιά των τηλεθεατών οι φωνές των γιατρών, γιατί χρυσοπληρωμένα κανάλια φροντίζουν να ακούμε μόνο τις φωνές αγανακτισμένων γονιών και υπουργών.

Είναι ζήτημα στοιχειώδους επαγγελματικής αξιοπρέπειας των Μέσων να αρνηθούν να συμμετάσχουν πλέον σε αυτήν την εξευτελιστική διαδικασία, να αντισταθούν στην πλήρη απαξίωση της λειτουργίας τους.

Το Σάββατο, ο όμιλος 24Media δήλωσε την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια και πώς θα προβάλλει τα σχετικά μηνύματα δωρεάν, για όσο χρειαστεί. Είναι αυτονόητο ότι στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία, που είναι και η αφορμή αυτής της παρέμβασης και θα πράξουμε το ίδιο. Θα διαθέσουμε χώρο στην ιστοσελίδα μας ώστε να προβάλλονται στους αναγνώστες μας τα μηνύματα δημόσιας Υγείας σχετικά με τον Covid-19.

Η μαζική καταγγελία όμως αυτής της διαδικασίας από τον δημοσιογραφικό κόσμο είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει από όλους, προκειμένου μακροπρόθεσμα ο κλάδος να διατηρήσει κάποια στοιχεία αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας. Ζητούμε λοιπόν κι εμείς με τη σειρά μας κι από άλλα Μέσα να εκδηλώσουν την ίδια πρόθεση για δωρεάν προβολή ζητημάτων δημόσιας Υγείας, με σκοπό αυτά να φτάσουν παντού, αλλά και από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα σχέδια για περισσότερες πληρωμένες «διαφημιστικές καμπάνιες» και την διάταξη για αναθέσεις «υπηρεσιών επικοινωνίας», στηρίζοντας πραγματικές κι επείγουσες ανάγκες. Την Υγεία, την Παιδεία, εργαζόμενους σε κλάδους όπως στον Πολιτισμό που παλεύουν πλέον για επιβίωση, την ανακούφιση πληγέντων από τον «Ιανό».

Είναι ευθύνη όλων των επαγγελματικών ενώσεων των δημοσιογράφων να καταγγείλουν αυτή τη διαδικασία ως βαθιά προσβλητική προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται όλα τα ζητήματα με κριτήρια επικοινωνιακά. Όμως η επικοινωνία δεν σώζει ούτε ζωές ούτε την οικονομία. Στην καλύτερη περίπτωση σώζει την κυβέρνηση από την κριτική. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε επιστράτευση των καλύτερων δυνατών μέσων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε δημοσιογραφία που να ελέγχει και εξουσία που να απαντά. Όλα αυτά προϋποθέτουν έναν δημοσιογραφικό κόσμο που θα αρνηθεί τον ρητό και δημόσιο εκμαυλισμό του με κρατικό χρήμα.

The post Ούτε ένα ευρώ ακόμα για κυβερνητικές διαφημίσεις appeared first on The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα