Νίκη για τις γυναίκες της Τσεχίας η επιλογή της κατάληξης του επιθέτου τους

Μία νίκη για το γυναικείο κίνημα της Τσεχίας επετεύχθη, καθώς από τις αρχές του 2022 θα μπορούν να επιλέγουν αν το επίθετό τους θα έχει την κατάληξη -ová ή όχι. Η κατάληξη αυτή σημαίνει πως η γυναίκα είναι η σύζυγος ή η κόρη κάποιου και από πολλούς θεωρούταν «δείγμα ανισότητας».

Ένα βήμα προς την ισότητα των φύλων κάνει η Τσεχία, καθώς το κοινοβούλιο της, στις 9 Ιουλίου, υπερψήφισε σχέδιο νόμου για την επιλογή των γυναικών στην κατάληξη του επιθέτου τους.

Συγκεκριμένα,

μέχρι πρότινος, οι γυναίκες έπαιρναν στην κατάληξη του επιθέτου τους το -ová, που σημαίνει κόρη ή γυναίκα κάποιου. Για παράδειγμα, η κόρη ή η σύζυγος του Novák θα λεγόταν Nováková. Στις αρχές του 2022, αυτό πρόκειται να αλλάξει και οι γυναίκες θα μπορούν να επιλέγουν την κατάληξη του επιθέτου τους.

Σύμφωνα με το Bakersfield.com, την απόφαση χαιρέτισε η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Helena Valkova, καθώς ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν τη νομική αλλαγή και είχε αποκαλέσει τη μέχρι τώρα συνθήκη αλλαγής των γυναικείων επιθέτων «δείγμα ανισότητας» .

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι δύσκολο να εξαφανιστεί σύντομα από την τσέχικη γλώσσα η κατάληξη καθώς χρησιμοποιείται ακόμα και στον Τύπο. Για παράδειγμα, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρεται στις τσέχικες εφημερίδες ως «Άνγκελα Μερκέλοβα». Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά η αρχή, για την Τσεχία, έγινε.

Keywords
Τυχαία Θέματα