Ν. Αναστασιάδης: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα πρέπει να είναι εναντίον των κρατών μελών»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε, αναφορικά με τη συζήτηση που θα γίνει τη Δευτέρα στην ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πώς θα κινηθεί επ΄ αυτού η κυπριακή κυβέρνηση, ότι «ήδη έχουν προβληθεί κάποιοι προβληματισμοί όσον αφορά την 6η δέσμη μέτρων».

«Αυτό που έχουμε πει, είναι ότι θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προκειμένου να έχουν αποτελέσματα. Θα πρέπει την

ίδια ώρα να προσμετράται από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων, ο αντίκτυπος και στα κράτη μέλη, και τελικά αντί να είναι κυρώσεις εναντίον του εισβολέα να είναι κυρώσεις εναντίον των κρατών μελών. Συνεπώς, ανάλογα θα πράξουμε. Είμαστε υπέρ της ενότητας της ΕΕ, υπέρ των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται οσάκις παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Και αυτό δεν μπορεί βεβαίως να εξαιρεί την Κύπρο», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μη συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο υπόψη. Εκείνο που υπάρχει, είναι ότι εάν και εφόσον κάποια από τα μέτρα που εισηγούνται τα οποία έχουμε επισημάνει και με τεκμηρίωση έχουμε καταδείξει ότι δεν βοηθούν, δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, απλά εκείνα τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υιοθετηθούν».

Ερωτώμενος να πει κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και για την Κύπρο η συζήτηση περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «θεωρώ είναι πάρα πολύ πρόωρο να συζητείται κάτι ανάλογο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που, και να ήταν επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης, θα προσέκρουε σε διαδικαστικά θέματα και ιδιαίτερα στην άρνηση βεβαίως της Τουρκίας. Χρειάζεται ομοφωνία για να γίνει κάποιο (κράτος) μέλος του ΝΑΤΟ. Πέραν τούτου, είμαστε μια μικρή χώρα, χρειαζόμαστε προστασία βεβαίως, το θέμα είναι να είναι αποτελεσματική η προστασία και οι αποφάσεις να τυγχάνουν και της έγκρισης του λαού».

Keywords
Τυχαία Θέματα