Μητσοτάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται αν ο αρχηγός τους είναι Τραμπ ή Μπέπε Γκρίλο – Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη νίκη της ΝΔ με 41% στις εθνικές εκλογές, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν επιτρέπει φαινόμενα αλαζονείας και δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», καθώς, όπως είπε, το «πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε». Ακόμη σχολίασε τις εσωκομματικές κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «τσακώνονται αν ο

αρχηγός τους είναι Τραμπ ή Μπέπε Γκρίλο», ενώ για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, έκανε λόγο για «μαξιλαροπόλεμο». Λίγο πριν την ανάδειξη της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της γραμματεώς της ΝΔ είπε «έλα Συρεγγέλα, αλλά όχι με φόρα. Την τελευταία φορά που ακούστηκε αυτό, δεν πήγε και πολύ καλά».

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ για την εκλογή του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής -ήτοι, την ανάδειξη της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση του προκατόχου της, Παύλου Μαρινάκη.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη νίκη της ΝΔ με 41% στις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι αυτό δεν επιτρέπει φαινόμενα αλαζονείας και δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», καθώς, όπως είπε, το «πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε». Επόμενο ορόσημό μας είναι οι ευρωεκλογές, τόνισε.

«Στην πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. «Το έργο μας πλέον είναι δυσκολότερο» συνέχισε. «Έχουμε πλέον την πολιτική βούληση και το σθένος να δώσουμε τον αγώνα. Αλλά, κυρίως, την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με μεγάλη ευθύνη. Το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές. Ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής, ουσιαστικός, αλλά κυρίως μετρημένος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, «κυρίως υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», ενώ στάθηκε στο πρόσφατο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 352 εκατ. ευρώ, για 2,3 εκατ. δικαιούχους, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στα επιδόματα τα οποία κόπηκαν και τα οποία αποτελούν δεξαμενή για να μοιραστούν νέα, όπως το market pass.

Αφού έκανε αναδρομή στις πολιτικές της ΝΔ, λέγοντας ότι οι προεκλογικές της δεσμεύσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό 50%, αναφέρθηκε στα ζητήματα της φοροδιαφυγής και των ενεργειών για την καταπολέμησή της, που όπως λέει η κυβέρνηση αυτές θα έρθουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών» τόνισε. «Δεν γίνεται το 85% να δηλώνει εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ ή να δηλώνει λιγότερα ο εργοδότης από τον εργαζόμενο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις αντιδράσεις του κόσμου της αγοράς που μιλά για ένα νομοσχέδιο άδικο, που θεωρεί εκ προοιμίου όλους τους μικρούς επιχειρηματίες «κλέφτες», μη επιτρέποντας να δηλώσει κανείς κάτω από 11.000 ευρώ εισόδημα, και που έχει ως στόχο να γεμίσει τα ταμεία με 600 εκατομμύρια ευρώ «από τη “μαρίδα”» χωρίς να ενοχλεί τους μεγάλους επιχειρηματίες, μη επιτρέποντας ουσιαστικά κάποιος να είναι φτωχός.

Αντιθέτως είπε: «Δεν είναι μία οριζόντια ρύθμιση. Είναι μία παρέμβαση βαθιά δίκαιη. Είναι μία παρέμβαση που δεν θα υποχωρήσουμε. Είναι μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Και αν υπάρχει κόστος, η κυβέρνηση δεν θα διστάζει να το αναλάβει».

Μίλησε για τους ελέγχους στην αγορά: «η χώρα μας δεν θα γίνει μπανανία» επανέλαβε, χωρίς ξανά καμία αναφορά στο νέο νομοσχέδιο που δίνει χρηματικά κίνητρα στους πολίτες να καταγγέλλουν επιχειρηματίες, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κρατική ελεγκτική αδυναμία. Τόνισε επίσης ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών, που θα «ενσωματώνει» τα διδάγματα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία.

Στάθηκε ακόμη στο ότι η χώρα εξακολουθεί να επενδύει δημόσιο χρήμα στην άμυνα: «συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε Rafale» ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά και στις ενέργειες της κυβέρνησης στην Ευρώπη, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι για την αντιμεταναστευτική πολιτική. «Ελλάδα και Κύπρος είμαστε οι δύο χώρες που βρισκόμαστε εγγύτερα στην κρίση στη Μέση Ανατολή», ισχυρίστηκε.

Επανέλαβε, στο σημείο αυτό, ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ωστόσο θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να διαχωρίσει την τρομοκρατική δράση της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του για τις «συνεχιζόμενες απώλειες αμάχων στη Γάζα» και ζήτησε «να υπάρξουν καταπαύσεις πυρός και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται αν ο αρχηγός τους είναι Τραμπ ή Μπέπε Γκρίλο», ενώ στάθηκε και στην εσωκομματική αντιπαράθεση στην Κουμουνδούρου για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για… μαξιλαροπόλεμο.

Στο ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, περιμένουν να πέσει σαν ώριμο φρούτο ο ΣΥΡΙΖΑ και να πάρουν τους ψηφοφόρους τους. «Αλλά εμείς δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το τι κάνουν και σας ζητάω να μην μιλάτε για την αντίπερα όχθη, αλλά για τα προβλήματα του κόσμου. Έχουμε μπροστά μας μιας μάχη στις ευρωεκλογές και το μοναδικό σύνθημα είναι η ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ».

Παρουσιάζοντας, δε, τη Μαρία Συρεγγέλα ως τη νέα γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, την προσφώνησε με το «έλα Συρεγγέλα, αλλά όχι με φόρα». Την τελευταία φορά που ακούστηκε αυτό, δεν πήγε και πολύ καλά, σχολίασε με νόημα, παραπέμποντας στο προεκλογικό «πρόεδρε, έλα με φόρα», με το οποίο είχε καλέσει προεκλογικά στο βήμα η Πόπη Τσαπανίδου τον Αλέξη Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ, Τραμπ, Μπέπε Γκρίλο –,mitsotakis, syriza, trab, bepe gkrilo –