ΜέΡΑ25: Αντεπίθεση στην τεχνοφεουδαρχία – Είμαστε με τους ντελιβεράδες

Mε μήνυμα «αντεπίθεση στην τεχνοφεουδαρχία» και τονίζοντας πως «αγωνιζόμαστε μαζί με τους οδηγούς δικύκλου αλλά και όλη τη σύγχρονη εργατική τάξη για να τερματιστεί η ντροπιαστική ενοικίαση εργαζομένων και η κοροϊδία του "freelancing"» το ΜέΡΑ25 δηλώνει ότι στηρίζει απόλυτα τα αιτήματά τους, σημειώνοντας πως «μια επικοινωνιακή αναδίπλωση της εταιρείας ήταν το πρώτο ορατό αποτέλεσμα».

«Τις προηγούμενες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι, εξοργισμένοι με το εκβιαστικό δίλημμα που αποτυπώθηκε στο μήνυμα της

efood προς τους διανομείς εργαζομένους της, συμμετείχαμε σε μια μαζική διαδικτυακή διαμαρτυρία: Διαδώσαμε το hashtag #cancelefood, αξιολογήσαμε με το χαμηλότερο βαθμό την εφαρμογή στο PlayStore και μποϋκοτάραμε την πλατφόρμα. Μια επικοινωνιακή αναδίπλωση της εταιρείας ήταν το πρώτο ορατό αποτέλεσμα. Τώρα μπαίνουμε όμως στο ψητό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και στη συνεχίζιε λέγοντας:

«Την Τετάρτη τα σωματεία ΣΒΕΟΔ και Συνδικάτο Επισιτισμού καλούν σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και απαιτούν τα αυτονόητα:

Τέλος στο καθεστώς freelancing και ενοικίασηςΣυλλογικές συμβάσεις αορίστου χρόνουΤέλος στο εργασιακό mobbing και τη δικαιολόγηση απολύσεων μέσω «αξιολόγησης»Παρέμβαση του ΣΕΠΕ στις συνθήκες εργασίαςΒαρέα και ανθυγιεινά ένσημαΕταιρικό μηχανάκι και μέσα ατομικής προστασίας»

Εξηγεί επίσης τα αιτήματα που θέτουν οι διανομείς, αλλά και τη θέση του κόμματος απέναντι σε αυτά:

Freelancer ή ενοικιαζόμενος; (Ή αλλιώς από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη)

Ως ΜέΡΑ25 έχουμε στηλιτεύσει τη λειτουργία των εταιρειών ενοικίασης προσωπικού πολλές φορές και από το βήμα της Βουλής. Αυτές οι εταιρείες φαινομενικά κάνουν τη δουλειά του ΟΑΕΔ. Βρίσκουν προσωπικό στις εταιρείες που ζητάνε. Ουσιαστικά όμως βοηθούν να περάσουν συνθήκες εργασίας χειρότερες και από τις νόμιμες: το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν έπεσε από τον ουρανό, η ενοικίαση εργαζομένων έκανε αυτές τις συνθήκες καθεστώς και ο Χατζηδάκης απλά έβαλε τη βούλα του νόμου. Το ίδιο έγινε και στην efood. Σε συνεργασία με τη manpower επιβλήθηκαν 3-μηνες συμβάσεις πείνας με υποσχέσεις όμως μονιμότητας και bonus ως τυράκι για τον εργαζόμενο. Τελικά, όχι μόνο τα τυράκια χάθηκαν (το 3-μηνο έγινε 36-μηνο, τα bonus δόθηκαν μόνο τον Αύγουστο που έλειπαν πολλοί διανομείς) αλλά οδηγηθήκαμε σχεδιασμένα στο σημερινό μαύρο δίλημμα: 3μηνος ενοικιαζόμενος ή freelancer.

Αξιολόγηση ως πρόσχημα περικοπών και απολύσεων

Οι μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων για τον τρόπο αξιολόγησής τους το αποδεικνύουν. Οι εργαζόμενοι δέχονται κλήσεις στο κινητό. Αν αρνηθεί κάποιος μια κλήση χάνει πόντους στο σύστημα. Το «σύστημα» τους στέλνει να καλύψουν όλο και μεγαλύτερες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργαζόμενος από το Παλαιό Φάληρο που δέχεται κλήσεις από Ζωγράφου μέχρι Γλυφάδα. Ακόμα και εργαζόμενοι που έχουν δηλώσει ως μέσο το ποδήλατο χάνουν κι αυτοί πόντους αν αρνηθούν κλήση πάνω από χιλιόμετρο! Είναι προφανές ότι αυτά δεν είναι τεχνικά λάθη του συστήματος. H παραμετροποίηση του συστήματος είναι ανθρώπινη και συνειδητή επιλογή της διοίκησης με σκοπό να είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πιάσεις τους στόχους, ώστε να παραμένεις χαμηλού κόστους για την εταιρεία ενώ νιώθεις ότι φταις εσύ ο ίδιος. Από την άλλη, όταν τρέχεις για να πιάσεις αυτούς τους στόχους τρέχεις κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής σου. Γι’ αυτό η εταιρεία προτιμά να μην έχει καν την ευθύνη αν πάθεις ατύχημα και προκρίνει το καθεστώς του freelancer.

Συνοπτικά, αυτό είναι το καθεστώς που ονομάζουμε τεχνοφεουδαρχία, μέσα από τα μάτια του εργαζόμενου. Παντοδύναμες εταιρείες που εκμεταλλεύονται την προνομιακή τους ρευστότητα για να αποκτήσουν ένα καθεστώς σύγχρονου φεουδάρχη όπου οι εργαζόμενοι – σύγχρονοι δουλοπάροικοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους με βάση τους στόχους που καθορίζει η εταιρεία για αυτούς. Μια εταιρεία η οποία πρακτικά δεν παίρνει κανένα ρίσκο και εργαζόμενοι οι οποίοι ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για τον επιούσιο. Καμία ελευθερία για τον εργαζόμενο δεν υπάρχει σε ένα τέτοιο καθεστώς, μόνο εκμετάλλευση! Στηρίζουμε λοιπόν ολόψυχα όσες και όσους αγωνίζονται ενάντια σε ένα τέτοιο άδικο και αναχρονιστικό καθεστώς.

Και 2 λόγια για την αλληλεγγύη:

Όπως κάναμε και με την Προοδευτική Διεθνή, όπου συμμετείχαμε στο μποϋκοτάζ κόντρα στην Amazon παράλληλα με την απεργία στα κέντρα της επιχείρησης, έτσι και τώρα, συμμετέχουμε στο #cancelefood και στηρίζουμε ενεργά τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν το Συνδικάτο Επισιτισμού και η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου την Τετάρτη 22/3 στις 11.00 με Μοτοπορεία από το Πεδίο του Άρεως και 4-ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας.

Καταλήγει με το σύνθημα «αντεπίθεση στην τεχνοφεουδαρχία» και τονίζοντας πως «αγωνιζόμαστε μαζί με τους οδηγούς δικύκλου αλλά και όλη τη σύγχρονη εργατική τάξη για να τερματιστεί η ντροπιαστική ενοικίαση εργαζομένων και η κοροϊδία του «freelancing». Για συλλογικές συμβάσεις με πλήρη εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το μέλλον ανήκει στην κόσμο της εργασίας, όχι στους κηφήνες της ολιγαρχίας!»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΜέΡΑ25, Αντεπίθεση, – Είμαστε,mera25, antepithesi, – eimaste