Καταγγελίες για βασανισμό και εξευτελισμό συλληφθέντων από την αστυνομία στη Λευκορωσία

Συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Λευκορωσίας κατηγορώντας την κυβέρνηση για νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων στις Προεδρικές εκλογές της Κυριακής αλλά και για εκτεταμένη αστυνομική βία και βασανισμούς συλληφθέντων. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους δύο διαδηλωτές με ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας

για τους θανάτους.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ένας εκ των διαδηλωτών έχασε τη ζωή του (τη Δευτέρα) όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που ετοιμαζόταν να ρίξει εναντίον στελεχών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στη διάρκεια των επεισοδίων. «Ένας από τους διαδηλωτές αποπειράθηκε να πετάξει εκρηκτικό μηχανισμό στις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αλλά ο μηχανισμός αυτός εξερράγη στα χέρια του» και τον σκότωσε, είπαν.

Την Πέμπτη οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο και δεύτερου διαδηλωτή (την Τετάρτη), ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στην πόλη Γόμιλ, στα νότια της χώρας, υποστηρίζοντας ότι νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ότι η κατάστασή του «επιδεινώθηκε ξαφνικά». Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση ενώ -σύμφωνα με το BBC- η μητέρα του 25χρονου δήλωσε ότι είχε προβλήματα με την καρδιά του και ότι κρατήθηκε επί ώρες σε βαν της αστυνομίας.

Οι συνολικές συλλήψεις και τις έξι ημέρες αναταραχών ξεπερνούν τις 7.000, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να ανακοινώνει ότι 103 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από την Κυριακή και ότι 28 εξ αυτών νοσηλεύονται. Οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης τις συλλήψεις δημοσιογράφων, ανεξάρτητων ή της αντιπολίτευσης.

Η αστυνομία έχει κάνει χρήση βομβών κρότου λάμψης και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη των διαδηλωτών, ενώ στα social media διακινείται πλήθος οπτικοακουστικού υλικού που αποδεικνύει την αστυνομική βία.

Την Τετάρτη, στο Μπρεστ η αστυνομία έκανε χρήση και πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών, επειδή σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν «επιθετικοί», οπλισμένοι με μεταλλικές ράβδους, όπως μετέδωσε ο Guardian.

Εκτεταμένα περιστατικά βασανιστηρίων από την αστυνομία

Το πρωι της Παρασκευής οι διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες στην πρωτεύουσα Μινσκ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του επί σειρά ετών απολυταρχικού ηγέτη Λουκασένκο. Περίπου 1.000 από τους 7.000 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν καταγγείλει περιστατικά βασανισμών κατά τη διάρκεια της κράτησης τους, αλλά και έλλεψη τροφής και συγχρωτισμό σε μικρά κελιά.

«Ο πρόεδρός μας είπε ότι το Σύνταγμά μας δεν είναι φτιαγμένο για γυναίκες και ότι οι γυναίκες μπορούν μόνο να υπηρετούν την κυβέρνηση, τους άντρες. Ότι δεν έχουμε δύναμη, γνώσεις ή τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε. Πιστεύω ότι το σύμβολο των τριών γυναικών έδειξε ότι έχουμε δύναμη και φωνή. Είμαστε ίσοι και σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε ακόμα πιο δυνατές» είπε μία διαδηλώτρια στην απεσταλμένη του euronews, Ανελίζ Μπόρζες.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Καράγεφ ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τη σύλληψη πολλών αθώων πολιτών, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξε κακομεταχείρισή των συλληφθέντων. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι. Εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου δήλωσε πως ο Λουκασένκο θα αναφερθεί στην κατάσταση σε ομιλία που θα κάνει αργότερα σήμερα.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι συλληφθέντες περιέγραψαν ότι τους έγδυσαν, ότι τους χτύπησαν και ότι τους απειλούσαν με βιασμό. Μάλιστα, σε ηχογράφηση που έφερε στο φως της δημοσιότητας δημοσιογράφος του BBC ακούγονται κραυγές μέσα από το κέντρο κράτησης της Okrestina στο Μινσκ.

Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας εξετάζει η ΕΕ

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ πρόκειται να βρεθούν σήμερα για να συζητήσουν το ζήτημα της Λευκορωσίας, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία λόγω της κρίσης. Σημειώνεται ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ στη χώρα για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις «έως ότου διεξαχθούν ελεύθερες και διαφανείς εκλογές στη Λευκορωσία με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών».

Η ΕΕ έχει ήδη απορρίψει την προεδρική ψηφοφορία χαρακτηρίζοντας την «ούτε ελεύθερη ούτε δίκαιη», ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας είπε ότι ο Λουκασένκο δεν είναι πλέον νόμιμος ηγέτης της Λευκορωσίας.

«Καλώ τον Πρόεδρο Λουκασένκο να θέσει άμεσα τέλος στη βία και να απελευθερώσει αυτούς που συνελήφθησαν και κρατούνται», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μέσω twitter και προσθέτει ότι ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και ότι «η χρήση βάναυσης βίας εκ μέρους των κρατικών αρχών θα πρέπει να έχει συνέπειες, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο Λουκατσένκο υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι διαδηλωτές είναι υποκινούμενοι από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Πολωνία, τη Βρετανία και την Τσεχία.

Η διακοπή του διαδικτύου στη χώρα φαίνεται ότι βελτιώθηκε την Τετάρτη έπειτα από τρεις ημέρες που ήταν εκτός λειτουργιας -ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι διακοπές του διαδικτύου σχετίζονται με τις διαδηλώσεις. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στηλίτευσε τις διακοπές της πρόσβασης στο Διαδίκτυο που εμποδίζει «τον λευκορωσικό λαό να μοιραστεί πληροφορίες για τις εκλογές και τις διαδηλώσεις».

Συνεχίζονται οι συλλήψεις και η αστυνομική καταστολή στη Λευκορωσία

«Σας ζητώ να μην αντιπαρατίθεστε με την αστυνομία, να μην βγαίνετε στις πλατείες και να θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας»

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, σύζυγος του έγκλειστου αντιπολιτευόμενου, διέφυγε στην Λιθουανία και από εκεί απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη στους Λευκορώσους -ουσιαστικά- να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να πάνε σπίτια τους.

Όπως δημοσιεύει η σελίδα «ONisenko», το μεσημέρι της Τετάρτης η Τιχανόβσκαγια βγήκε με βίντεο-μήνυμα στο διαδίκτυο, το οποίο διάβαζε από ένα κομμάτι χαρτί.

Στο βίντεο η Τιχανόβσκαγια αναφέρει: «Αξιότιμοι πολίτες της Λευκορωσίας. Εγώ, η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στις εκλογές για τον επικεφαλής της χώρας. Ο λαός της Λευκορωσίας έκανε την επιλογή του. Με ευγνωμοσύνη και θέρμη απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες που με στήριξαν όλο αυτό τον καιρό. Λευκορώσοι, σας καλώ σε σύνεση και σεβασμό του νόμου. Δεν θέλω αίμα και βία. Σας ζητώ να μην αντιπαρατίθεστε με την αστυνομία, να μην βγαίνετε στις πλατείες και να θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας. Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας».

The post Καταγγελίες για βασανισμό και εξευτελισμό συλληφθέντων από την αστυνομία στη Λευκορωσία appeared first on The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση.

Keywords
αστυνομια, διεθνής αμνηστία, έως ότου, σας ευχαριστώ, διαδηλωσεις, εκλογες, βαν, συλληψεις, media, guardian, πρωι, φως, bbc, συμμετοχή, ψηφοφορία, ηπα, twitter, press, project, ειδήσεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, συνταγμα, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, βιντεο, ηγετης, ηπα, μητερα, ραδιοφωνο, τηλεοραση, φως, bbc, guardian, αιμα, αμνηστια, βρισκεται, δυναμη, δυνατοτητα, διεθνής αμνηστία, διαδικτυο, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκρηκτικο, εξι, εσωτερικων, ετων, ζωη, ιδιο, ομιλια, ηχογραφηση, κυβερνηση, λιθουανια, νοθεια, ουσιαστικα, πεμπτη, πολωνια, προβληματα, πρωι, ρολο, σας ευχαριστώ, συγκεκριμενα, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, σπιτια, τριτη, τσεχια, υπουργειο εξωτερικων, φωνη, φορα, ψηφοφορία, ωρες, αντρες, βαν, δικαιωμα, γνωσεις, χωρα, project, υπουργειο, κομματι, καρδια, κυριακη, media, νοσοκομειο, πληροφοριες, press, σβετλανα, χερια
Τυχαία Θέματα