Η ΕΕ ούτε γαβγίζει ούτε δαγκώνει την Τουρκία

Η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής για την ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία με κατεβασμένο κεφάλι και αυτό δεν αποτέλεσε αναπάντεχη εξέλιξη. Τα ελληνικά κανάλια (και η πλειοψηφία των ΜΜΕ) παρουσίαζαν εδώ και εβδομάδες το αφήγημα περί «ισχυρού μηνύματος» που θα δώσει η ΕΕ στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

του Ορέστη Βέλμαχου

Η αλήθεια φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το «λιβάνισμα» των ελληνικών ΜΜΕ προς τον Μητσοτάκη. Αρκεί να διαβάσει κάποιος τις δηλώσεις του για

να καταλάβει το πόσο «ενισχυμένη» βγήκε η Ελλάδα μετά τη Σύνοδο.

«Η ΕΕ ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι που όλοι μας επιθυμούμε. Κατέστη σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη και προστρέχουμε το συντομότερο δυνατό στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως άλλωστε και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί».

Λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενημερωθήκαμε από τον πρωθυπουργό ότι αυτοσκοπός δεν είναι η κύρωση, αλλά η απειλή της κύρωσης. «Η κύρωση αυτή καθαυτή δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή της κύρωσης είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς».

Έτσι λοιπόν μάθαμε πως το ζήτημα είναι να νιώσει απειλή η Τουρκία και όχι να της επιβληθούν κυρώσεις. Όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε τα τελευταία χρόνια από δηλώσεις του Ερντογάν και των υπουργών του,  οι κούφιες απειλές από την ΕΕ είναι κάτι που τους τρομάζει και αλλάζει τη στρατηγική τους..

Η τοποθέτηση αυτή θα μπορούσε να περάσει στα «ψιλά» αν δεν είχε προηγηθεί στα τέλη Αυγούστου η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ήταν σίγουρος για σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.  Τόσο σίγουρος, που δήλωσε ότι οι κυρώσεις «θα δαγκώνουνε».

Ας δούμε λίγο τα «ξεκάθαρα» μηνύματα που δόθηκαν προς την Τουρκία:

Η απόλυτη σαφήνεια: Μόνο στα όνειρα του Μητσοτάκη και των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η ΕΕ έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα κατά της Τουρκίας. Όπως αναφέρει το Euractiv, η ΕΕ «επιφυλάσσεται να αποφασίσει για τις περαιτέρω δράσεις της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Για όσους δεν γνωρίζουν, το Euractiv αποτελεί το μέσο που μεταδίδει τα νέα της Κομισιόν και όχι κάποιο κομμουνιστικό μέσο.

Κατέστη σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά: Φυσικά και «κατέστη σαφές» το τι θα κάνει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Αν κρίνει κανείς από τη στάση των δύο χωρών – ηγετών της Ένωσης, δεν πρόκειται να κόψουν τις οικονομικές γέφυρες με την Άγκυρα. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να διακόψει σχέσεις, με την Α. Μέρκελ να δηλώνει σχεδόν ενθουσιασμένη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Τουρκία. Η Γαλλία του Μακρόν, που είναι φίλος μας επειδή γράφει tweets στα ελληνικά, παζαρεύει την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Προστρέχουμε το συντομότερο δυνατό στην έναρξη των διερευνητικών επαφών: Με ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι φυσικό η συγκεκριμένη κυβέρνηση να δηλώνει πως θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έτσι και αλλιώς το ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ μάλλον αδυνατεί να κατανοήσει το τι σημαίνει να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για να «συζητήσουμε» τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αλλά και την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Όλα αυτά φυσικά υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ…

Ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει στους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν κάνει πίσω για την αν. Μεσόγειο

Όσο για τη «δέσμευση» των δύο πλευρών, το τελικό κείμενο εμπεριέχει απλώς συστάσεις προς την Τουρκία με την επόμενη Σύνοδο Κορυφής να διεξάγεται τον Δεκέμβριο. Αν και στο κείμενο δίνεται βάση στην επίλυση του Κυπριακού μέσω του OHE και γίνεται κάλεσμα προς την Τουρκία να «δεχθεί την πρόταση από την Κύπρο για διάλογο με στόχο την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου», δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη τοποθέτηση για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας,

Όλα αυτά φυσικά γίνονται υπό την «προστασία» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που δηλώνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ενίσχυση της βάσης της Σούδας. Γιατί να μην δηλώνουν χαρούμενοι άλλωστε, από τη στιγμή που όλες οι επιθυμίες τους γίνονται πράξη… Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ορίζουν την τύχη ενός ολόκληρου λαού, ας το χαρούμε όλοι μαζί λοιπόν…

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συμφωνία για «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» στα ελληνοτουρκικά

The post Η ΕΕ ούτε γαβγίζει ούτε δαγκώνει την Τουρκία appeared first on The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα